Ósemki z bananem i powidłem śliwkowym
Składniki :
- cukier waniliowy 3 łyżki
- margaryna 1 opakowanie
- mąka tortowa 1 kg
- jajka 4
- mleko 75 ml
- kwaśna śmietana 4 łyżki
- cukier kryształ 1/2 szklanki
- sól szczypta
- banan 3
- powidło śliwkowe 1/2 słoika
- drożdże świeże 15 dag
Wykonanie:
W małym garnku rozpuszczamy drożdże z mlekiem , cukrem , cukrem waniliowym oraz z 3 łyżkami mąki tortowej. Do misy robota dajemy wszystkie pozostałe składniki oraz rozpuszczone drożdże. Ciasto wyrabiamy. Gotowe ciasta przykrawamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po wyciągnięciu ciasta , ciasto rozwałkowujemy i zwijamy w wężyk i formujemy ósemki resztą ciasta przykrywamy brzuszki ósemki. Z jednej strony ósemki dajemy kawałki banan a z drugiej smarujemy powidłem śliwkowym. Gotowe ósemki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni.