Gdy za oknem pada deszcz, nie raz popadamy w chandrę, aby jej uniknąć zachęcam aby upiec coś słodkiego. Zawsze przyda nam się do kawy, a proponowane przeze mnie słodkości możemy przyrządzić wspólnie z naszymi najmłodszymi pomocnikami.
Jednym z moich ulubionych szybkich wypieków są drożdżowe rogaliki:
- 1 kostka margaryny
- 1/2 kg mąki tortowej
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 5 dag drożdży
- marmolada
- cukier puder do posypania
- 1/2 szklanki schłodzonego mleka
Margaryna + cukier + żółtka + cukier waniliowy utrzeć. Drożdże rozpuścić w schłodzonym mleku i wlać do utartej margaryny. Wsypać mąkę i razem wyrobić ręką. Włożyć do lodówki na 2 godz. Po wyjęciu ciasto przerobić i podzielić na 4 części.
Formowanie rogalików: jedną z 4 części ciasta rozwałkować i talerzem płytkim wykroić koło. Kolejno podzielić na 8 trójkątów (patrz rysunek) i na każdy z nich nałożyć marmoladę i zwinąć jak rogalika. Piec 25min w temp 180st C.
A gdy wolimy w szybszej wersji to polecam kruche rogaliki, które można przyrządzić z ulubionym nadzieniem: z marmoladą / serem twarogowym / czekoladą.
300g mąki pszennej tortowej
200g mąki kukurydzianej
1 kostka margaryny Palma z murzynkiem
8 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 jajko i 1 żółtko
1 cukier waniliowy
cukier puder do posypania
Mąki przesiać do miski, zagnieść wraz z margaryną i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, jajko, żółtko, cukier waniliowy i śmietanę. Zagnieść. Ciasto włożyć na pół godz do lodówki. Ciasto podzielić na 4 równe części. Jedną część ciasta rozwałkować , za pomocą dużego talerza wycinać radełkiem koło. Koło podzielić na 8 części. Na każdy trójkąt nałożyć nadzienie. Zwijać rogaliki - od najszerszej strony trójkąta do najwęższej. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 min w 160 st C z wentylatorem. Upieczone rogaliki posypać z wierzchu cukrem pudrem.
Eklery z bitą śmietaną
Ciasto:
1 szklanka zimnej wody
½ kostki margaryny
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
Nadzienie:
500ml kremówki 36%
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 śmietan fix
Wodę zagotować z cukrem. Odstawić. Wsypać jednym ruchem całą ilość mąki, mieszając energicznie do utworzenia się kluchy. Położyć ponownie na palnik przez ok 3 min cały czas mieszając. Ostudzić, wbijać po 1 jajku, mieszając. Formować eklery za pomocą szprycy i piec 30 min w temp. 200 st C.
Śmietanę ubić, na koniec dodać cukier puder, cukier waniliowy i śmietan fix, chwilę ubijając. Każdy ekler przekroić wzdłuż na połowę, nadziewać śmietaną i przykryć wierzchem eklera.
JABŁKO Z BANANEM I CZEKOLADĄ
1 jabłko
½ banana
1 łyżka Baialeysa
4 kostki czekolady gorzkiej
2 łyżki mleka
Z jabłka delikatnie wydrążyć gniazdo nasienne, ugotować al dente ok 5 min. Do czekolady gorzkiej dodać mleko, rozpuścić w kąpieli wodnej. Banana rozgnieść za pomocą widelca dodać Baialeysa, wymieszać. Ścianki ugotowanego jabłka posmarować wewnątrz czekoladą, nadziać masą bananową i polać z wierzchu czekoladą.
DROŻDŻÓWKI Z JABŁKAMI
Ciasto na drożdżówki:
2 szklanki mąki pszennej
70g masła stopionego
0,5 szklanki mleka
15g drożdży
3 łyżki cukru
2 żółtka
0,5l słoik musu jabłkowego
1 większe jabłko
Polewa:
6 kopiatych łyżeczek cukru pudru
2 łyżeczki gorącej wody
Sporządzić zaczyn drożdżowy: w misce rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, wymieszać z połową ciepłego mleka i łyżką mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki: mąkę pszenną, masło, resztę mleka i cukru i żółtka, wyrobić. Ciasto odłożyć do ponownego wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na prostokąt, na wierzch nałożyć mus jabłkowy oraz starte na tarce o dużych oczkach jabłko. Płat ciasta przeciąć wzdłuż na pół. Płaty ciasta zwinąć jak roladę i kroić na kawałki. Kawałki ciasta układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia jeden obok drugiego, a wierzchy posmarować białkiem. Piec ok 30-40 min w temp 180 st C. Sporządzić polewę: składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Przestudzone drożdżówki polać polewą.
Truskawkowy zawrót głowy
0,5 kg mrożonych truskawek
4 łyżki cukru
mały jogurt naturalny
3 gałki lodów truskawkowych
1 banan
1 kiwi
ewentualnie: bita śmietana
Truskawki rozmrozić, wraz z powstałym sokiem zmiksować z cukrem. Przelać do pucharków. Na mus truskawkowy nałożyć po gałce lodów truskawkowych. Na lody wlać po kilka łyżek jogurtu naturalnego. Banany i kiwi pokroić na mniejsze kawałki nałożyć na jogurcie.