Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

OŚMIORNICA :-)

Lubię takie zabawy w kuchni. Stworzyć coś praktycznie z niczego :-) A Wy macie już pomysł na obiad? Co powiecie na takie cudo? Wcale nie jest skomplikowane! A do środka możemy upchnąć co tylko chcemy ;)

OŚMIORNICA :-)


Składniki na ciasto:

  • szklanka mleka
  • 20g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 3-4 szklanki mąki (tyle ile zabierze ciasto)

 

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże.

Do dużej miski wsypujemy połowę mąki, sól ,cukier, wbijamy jajka, dodajemy mleko z drożdżami i zagniatamy ciasto, podsypując je mąką.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny.

 

Dodatkowo:

  • 5 parówek*
  • sos Worcestershire (jeśli nie posiadacie to użyjcie np ketchupu chociaż to już nie to samo)
  • jajko do posmarowania

 

Blaszkę do pieczenia (taką dużą piekarnikową) smarujemy masłem i posypujemy mąką.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze kawałki (7).

Z jednego (takiego większego) formujemy głowę naszej ośmiornicy i układamy ją na blaszce.

Pięć kolejnych kawałków wałkujemy na cienkie podłużne placuszki. Na brzegu każdego układamy parówkę i skrapiamy ją sosem.

 

OŚMIORNICA :-)

 

(Na zdjęciu pokazana jest pokrojona parówka ułożona na środku- jednak lepiej układać jest je na brzegu, wtedy lżej nam będzie zwinąć ciasto).

Placuszki z parówkami zwijamy w rulon i układamy przy głowie, lekko wciskając pod nią końce "macek".

ośmiornica z ciasta drożdżowego

OŚMIORNICA :-)

 

Z ostatniej części ciasta wycinamy nakrętką kółeczka i oczy.

Ośmiornicę smarujemy rozkłóconym jajkiem i przyczepiamy oczka oraz kółeczka do macek.

Odstawiamy na 30 minut do napuszenia.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika (175st) i pieczemy aż nabierze ładnego koloru (około 30minut).

Podawać możemy z surówką lub sosem.

 


* Moja rada: lżej formować macki mające w sobie nie całą parówkę a jej połowę. Parówkę przekrajamy wzdłuż, dzięki czemu wygodniej będzie nam ją potem wywinąć. Jeśli przekroimy je na pół, wtedy potrzebować będziemy tylko 2.5 parówki.

ziutula
ziutula 18.01.2013 18:53
warta zjedzenia taka ośmiorniczka..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak