Z biegiem lat odmian malin zrobiło się wiele i w zależności od tego mają też różną barwę, od ciemnej purpury po żółtą, choć najczęściej jednak występują klasyczne, czerwono-różowe owoce, które pamiętamy z dzieciństwa i właśnie te wykorzystujemy najczęściej.
Maliny zawierają nie tylko dużą dawkę witaminy C, ale również witaminy z grupy B i dużą ilość minerałów. Działanie lecznicze mają nie tylko owoce, ale również liście malin, nie od dziś bowiem wiadomo, że na przeziębienie najlepiej sprawdza się nie tylko sok z malin, ale także napar z suszonych liści malin.
W sezonie część owoców można z powodzeniem zamrozić lub zamknąć w słoikach w formie dżemów, soków, czy galaretek, będą jak znalazł na zimowe wieczory do przeróżnych przysmaków.
Lubicie maliny? Bardziej na surowo, czy przetworzone?
Kilka pyszności z malinami, które każdy polubi:
Serowe placuszki z sosem malinowym (przepis)
Budyń waniliowy z malinami i sosem (przepis)
Koktajl ananasowo-malinowy (przepis)
Malinowy sernik na zimno (przepis)