JAGODY
czarne koraliki o delikatnej strukturze.
Pierogi z jagodami, naleśniki, ciasta pieczone ,drożdżówka, dużo by wymieniać .
Dziś przestawię:
Ciasto śmietankowa pianka z jagodami na czekoladowym spodzie.
ciasto czekoladowe kruche :
mąka 1,5 szklanki
czekolada gorzka 70 gr
margaryna 100 gr
żółtka 3 sztuki
cukier puder 4 łyżki
masa:
serek mascarpone 250 gr
śmietana kremówka 1 szklanka
cukier puder 1/3 szklanki
żelatyna namoczona w mleku 2,5 łyżeczki
białka 3 sztuki
sok z cytryny 1 łyżka
dodatkowo jagody
ciasto kruche :
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej,mąkę przesiewam , margarynę ścieram na tarce , siekam z mąką dodaję przestudzoną czekoladę żółtka roztrzepuję z cukrem,dodaję do mąki ,zagniatam ciasto które na 30 minut wkładam do lodówki. Formę szklaną wylepiam ciastem piekę w temp. 180 stopni 15 minut, spód odstawiam aby przestygł w tym czasie ubijam śmietanę z cukrem na koniec dodaję sok z cytryny, żelatynę .
Wcześniej namoczoną dodaję do śmietany, do serka mascarpone stopniowo dodaję ubitą śmietanę oraz ubite na sztywno białka .
Masę przelewam na zimny spód .
Górę ciasta posypuję jagodami .
Włożyć do lodówki na 3 godziny.
Muffinki z jagodami.
mąka pszenna 2 szklanki
jajko 2 sztuki
maślanka 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
olej 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 3 łyżki
jagody
Mąki przesiać z proszkiem.
Jajka ubić z cukrem na puch małymi porcjami dodawać olej, maślankę i mąki.
Ciasto przelać do foremki na 3/4 wysokości .
Posypać mrożonymi jagodami.
Piec w 180 stopniach do suchego patyczka ( 20 minut)
SMACZNEGO !