Ciasto do owoców przygotowujemy na bazie mąki, mleka, jajek, proszku do pieczenia, szczypty soli i czasami cukru. Uwielbiam odkrywać nowe smaki, więc za każdym razem gdy przygotowuje ciasto, to robię je w inny sposób. Do ciasta możemy użyć skórki z cytryny lub pomarańczy, która nada naszemu ciastu, wspaniałego aromatu. Ciasto możemy przygotować pełnoziarniste lub bezglutenowe, z mąki kukurydzianej. Do smażenia świetnie nadadzą się owoce takie jak: jabłka, gruszki, banany, lub ananas i brzoskwinie z puszki. Owoce w cieście możemy podawać z rożnego rodzaju dżemami, polewami, z cukrem pudrem lub z bita śmietaną i lodami. Przedstawiam kilka moich pomysłów na owoce w cieście.
Gruszki w pełnoziarnistym cieście
- mąka pszenna pełnoziarnista 1,5 szklanki,
- mleko 2 % pół szklanki,
- jajko 1 szt,
- cukier brązowy 1 łyżka,
- proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki,
- gruszki 3 szt,
- olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Gruszki kroimy na krążki a każdy krążek na pół. Składniki ciasta miksujemy na gładką masę. Gruszki zamaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierze z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z polewą czekoladową.
Banany w cieście z aromatem pomarańczowym
Składniki:
- mąka pszenna ok 1,5 szklanki,
- cukier waniliowy 1 łyżeczka,
- jajko pół szt,
- skorka pomarańczowa 1 łyżka,
- sol szczypta,
- mleko pół szklanki,
- proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki,
- banan 4 szt,
- olej kokosowy do smażenia,
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki oprócz banana, wkładamy do miski i miksujemy na gładkie ciasto. Banany kroimy wzdłuż a następnie każdą część na trzy kawałki. Olej rozgrzewamy na patelni. banany zanurzamy w cieście i smażymy na zloty kolor z obu stron. Usmażone banany odsączamy na papierze kuchennym.
Jabłka w cieście i chrupiącej panierce z orzechów włoskich
Składniki:
- mąka pszenna pół szklanki,
- mąka pełnoziarnista pół szklanki,
- cukier brązowy 1 łyżka,
- mleko 2% 1 szklanka,
- jabłka 3 szt,
- dżem truskawkowy do polania,
- tłuszcz kokosowy do smażenia,
Sposób przygotowania:
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w plastry, wykrawamy gniazda nasienne. Mąke miksujemy z mlekiem i cukrem. Orzechy siekamy. Jabłka obtaczamy najpierw w cieście, następnie w orzechach włoskich. Tłuszcz kokosowy rozgrzewamy i smażymy jabłka na rumiano z obu stron.Podajemy z dżemem truskawkowym.