Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Owoce w cieście czyli pomysł na szybki deser

Owoce w cieście to doskonały pomysł na deser, który lubiany jest zarówno przez dzieci jak i dorosłych.

Ciasto do owoców przygotowujemy na bazie mąki, mleka, jajek, proszku do pieczenia, szczypty soli i czasami cukru. Uwielbiam odkrywać nowe smaki, więc za każdym razem gdy przygotowuje ciasto, to robię je w inny sposób. Do ciasta możemy użyć skórki z cytryny lub pomarańczy, która nada naszemu ciastu, wspaniałego aromatu. Ciasto możemy przygotować pełnoziarniste  lub  bezglutenowe, z mąki kukurydzianej. Do smażenia świetnie nadadzą się owoce takie jak: jabłka, gruszki, banany, lub ananas i brzoskwinie z puszki. Owoce w cieście możemy podawać z rożnego rodzaju dżemami, polewami, z cukrem pudrem lub z bita śmietaną i lodami.  Przedstawiam kilka moich pomysłów na owoce w cieście.

 

Gruszki w pełnoziarnistym cieście 

- mąka pszenna pełnoziarnista 1,5 szklanki,

- mleko 2 % pół szklanki,

- jajko 1 szt,

- cukier brązowy 1 łyżka,

 - proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki,

- gruszki 3 szt,

- olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Gruszki kroimy na krążki a każdy krążek na pół. Składniki ciasta miksujemy na gładką masę. Gruszki zamaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierze z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z polewą czekoladową.

Gruszki w pełnoziarnistym cieście  - medium

 

 

Banany w cieście z aromatem pomarańczowym

Składniki:

- mąka pszenna ok 1,5 szklanki,

- cukier waniliowy 1 łyżeczka,

- jajko pół szt,

- skorka pomarańczowa 1 łyżka,

- sol szczypta,

- mleko pół szklanki,

- proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki,

- banan 4 szt,

- olej kokosowy do smażenia,

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki oprócz banana, wkładamy do miski i miksujemy na gładkie ciasto. Banany kroimy wzdłuż a następnie każdą część na trzy kawałki. Olej rozgrzewamy na patelni. banany zanurzamy w cieście i smażymy na zloty kolor z obu stron. Usmażone banany odsączamy na papierze kuchennym. 

Banany w cieście z aromatem pomarańczowym  - medium

 

 

Jabłka w cieście i chrupiącej panierce z orzechów włoskich 

Składniki:

- mąka pszenna pół szklanki,

- mąka pełnoziarnista pół szklanki,

- cukier brązowy 1 łyżka,

- mleko 2% 1 szklanka,

- jabłka 3 szt,

- dżem truskawkowy do polania,

- tłuszcz kokosowy do smażenia,

Sposób przygotowania:

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w plastry, wykrawamy gniazda nasienne. Mąke miksujemy z mlekiem i cukrem. Orzechy siekamy. Jabłka obtaczamy najpierw w cieście, następnie w orzechach włoskich. Tłuszcz kokosowy rozgrzewamy i smażymy jabłka na rumiano z obu stron.Podajemy z dżemem truskawkowym.

 

Jabłka w cieście i chrupiącej panierce z orzechów wloskich - medium

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak