Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Owocowe desery podane w szklankach.

Desery podane w ozdobnych szklankach potrafią być naprawdę efektowne, wystarczy tylko estetycznie je przygotować a będą cieszyło nie tylko podniebienie, ale również oko. Nie ma co ukrywać, że jemy ,,oczami''.

Desery podane w ozdobnych szklankach potrafią być naprawdę efektowne, wystarczy tylko estetycznie je przygotować a będą cieszyło nie tylko podniebienie, ale również oko. Nie ma co ukrywać, że jemy ,,oczami''. Dodam, że taki deser można przygotować niewielkim kosztem.

Bardzo lubię przygotowywać różne desery i zaskakiwać nimi rodzinę i gości. Zawsze staram się ładnie je wykonać i udekorować. Wkładam w to całe serce, że aż czasami szkoda jeść. Czasami z naprawdę z niewielu składników można przygotować deser, który zachwyci każdego, warto zadbać o prezentację. Bazą deserów mogą być różne sezonowe owoce i bita śmietana, bardziej pracochłonne można przygotować z domową kruszonką i makaronem. Udekorować można czekoladą startą na tarce o dużych oczkach, galaretką pokrojoną w kostkę czy kolorową cukrową posypką.

Może spodoba się Wam któryś z moich przepisów to przygotujcie go dla rodziny lub gości. Serdecznie zapraszam.


Moje przepisy na pyszne desery:

Deser z czekoladowym makaronem i truskawkami.

Zapewniam Was, że na taki deser każdy łasuch się skusi. Nie wierzycie? Przygotujcie, a się przekonacie. W takim deserze znajdują się pyszne, słodkie i pachnące latem truskawki, serek waniliowy, uwielbiana przez dzieci galaretka i pyszny czekoladowy makaron, całości deseru dopełnia bita śmietana i czekolada. Polecam przygotować na podwieczorek, będzie sycąco i pysznie, dodam, że taki deser doskonale się sprawdzi na przyjęciu, a mocno schłodzony doskonale orzeźwi. Zapraszam:)

 Owocowe desery podane w szklankach.

Składniki:


Warstwa z makaronem:

1 szklanka czekoladowego makaronu świderki mini

1 truskawkowa galaretka

250 ml gorącej wody

2 serki homogenizowane o smaku waniliowym ( 30 dag łącznie )

10 dag świeżych truskawek


Mus truskawkowy:

20 dag świeżych truskawek

ewentualnie cukier do smaku


Śmietanka:

200 ml śmietanki kremówki

cukier puder do smaku


Dodatkowo:

4 kostki mlecznej czekolady

1 galaretka truskawkowa

250 ml gorącej wody


Wykonanie:


1 Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy, od czasu do czasu delikatnie mieszamy, żeby się nie posklejał. Następnie przekładamy go w równych porcjach do 4 szklanek lub pucharków.


2. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki, następnie miksujemy blenderem na gładki mus, dodajemy serki waniliowe i tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. Następnie tężejącą masę przekładamy na makaron, makaron powinien być cały przykryty, wstawiamy do lodówki do stężenia.


3. Przygotowujemy mus: Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie usuwamy szypułki i miksujemy blenderem na gładki mus, można dodać cukru do smaku, ale ja nie dodawałam. Mus przelewamy na masę z serków.


4. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do zastygnięcia. Następnie kroimy ją w malutką kostkę,


5. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy. Następnie przekładamy ją do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na mus.


6. Deser dekorujemy pokrojoną w kostkę galaretką i startą na dużych oczkach czekoladą.


7. Podajemy i życzę smacznego.

 

Deser z serkiem mascarpone, bitą śmietaną i jagodami.

Taki deser jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu . A jeśli podamy go w ozdobnych i wysokich szklankach będzie pięknie się prezentował. Słodycz kremu i bitej śmietanki została przełamana lekko kwaśnym musem z jagód kamczackich, a jeśli nie macie jagód można użyć borówek. Z przepisu wychodzą 4 takie porcje jak na zdjęciu. Polecam na podwieczorek. Zapraszam:)

Owocowe desery podane w szklankach.
Składniki:


Krem:

25 dag serka mascarpone

250 ml śmietany kremówki 30 %

cukier puder do smaku

 

Śmietanka:

250 ml śmietanki kremówki 30 %

cukier puder do smaku


Mus jagodowy:

1 szklanka jagód kamczackich

cukier do smaku

 

Wykonanie:


1. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy aż będzie puszysta, następnie dodajemy serek mascarpone i cukier puder do smaku, dokładnie ubijamy.


2. Śmietanka: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy aż będzie puszysta, dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy.


3. Mus: Jagody płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy je z cukrem do smaku na mus.


4. Podanie: Do szklanek lub pucharków nakładamy na przemian krem i mus jagodowy. Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie wyciekamy ją na deser i dekorujemy musem.


5. Podajemy od razu po przygotowaniu lub schłodzone z lodówki. Smacznego życzę.

 

Deser z kruszonką, bitą śmietaną i musem z porzeczek.

Na krzaczkach pojawiły się właśnie czarne porzeczki, nie wiem jak u Was, ale u mnie w tym roku są wyjątkowo kwaśne. Ale za to doskonale nadadzą się one do przygotowania deseru. Ponieważ są dość kwaśne to idealnie przełamują słodycz kruszonki i bitej śmietany. Taki deser bardzo polecam. Zapraszam :)

Owocowe desery podane w szklankach.
Składniki:


Kruszonka:

10 dag mąki tortowej

5 dag masła

5 dag cukru


Bita śmietana:

330 ml śmietanki kremówki 30 %

cukier puder do smaku

kakao według uznania


Mus z owoców:

1 szklanka czarnych porzeczek

cukier do smaku


Wykonanie:


1. Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie wkładamy ją do lodówki na około 30 minut. Po tym czas rozsypujemy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Podczas pieczenia kruszonkę często mieszamy. Upieczoną dokładnie studzimy i przesypujemy do 4 szklanek.


2. Śmietanka: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder i kakao według uznania i dokładnie ubijamy.


3. Mus: Owoce porzeczki oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem ręcznym na gładki mus dodając cukier według uznania.


4. Następnie do szklanek na przemian nakładamy bitą śmietanę i mus. Bitą śmietanę nakładałam za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.


5. Deser podajemy od razu lub schłodzony z lodówki.


6. Życzę smacznego.

 

Jogurtowo-jagodowy koktajl z bitą śmietaną.

Uwielbiam takie desery, przygotowuje się je bardzo szybko i są bardzo pyszne. Połączenie lekko kwaśnych owoców z bardzo słodką śmietanką jest cudowne. Taki deser polecam na upalne dni, najlepiej na deser...mniam. Myślę, że jak go przygotujecie to nie pożałujecie. Ja miałam jagody kamczackie zerwane we własnym ogrodzie prosto z krzaczka, ale z powodzeniem można użyć borówek. Zapraszam :)

Owocowe desery podane w szklankach.
Składniki:

40 dag jogurtu naturalnego

1 szklanka jagód kamczackich ( ewentualnie mogą być borówki )

cukier do smaku

1 śmietana typu ,,Śnieżka''

125 ml zimnego mleka

2 łyżki mleka w proszku

kolorowa posypka według uznania


Wykonanie:


1. Owoce płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy je razem z jogurtem naturalnym i cukrem do smaku.


2. Śmietanę ,,Śnieżkę'' ubijamy z zimnym mlekiem aż będzie puszysta, wsypujemy mleko w proszku i chwilę ubijamy.


3. Koktajl rozlewamy do czterech szklanek. Ubitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, następnie wyciskamy ją do szklanek z koktajlem, na koniec dekorujemy posypką i podajemy.


4. Smacznego życzę.

 

Deser śmietankowo-miętowy z wiśniami.

Gdy mamy ochotę na coś słodkiego,możemy przygotować taki deser. Jest pyszny i bardzo szybki w przygotowaniu. Ponieważ śmietanka i czekolada są słodkie, to mus tylko odrobinę posłodziłam, dzięki temu deser nie jest za słodki. Z przepisu wychodzi 4 porcje. Zapraszam:)

 Owocowe desery podane w szklankach.

Składniki:

1 szklanka śmietany kremówki 30 %

cukier puder do smaku

2 szklanki wydrylowanych wiśni

1 łyżka cukru

1 czekolada miętowa ( 10 dag )


Wykonanie:


1. Wydrylowane wiśnie miksujemy z cukrem na gładką masę, jeżeli chcemy żeby były bardziej słodkie, możemy dodać więcej cukru.


2. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.


3. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku.


4. Do szklanek lub pucharków nakładamy porcjami,śmietanę, startą czekoladę i mus z wiśni. Podajemy od razu lub schłodzony z lodówki.


5. Smacznego.


Smacznych inspiracji życzę.

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak