Owsiankę można podać na pierwsze lub drugie śniadanie. Takie śniadanie doda nam energii i sytości na cały dzień. Do przygotowania dosłownie w pól godziny. Zapraszam na kilka pysznych inspiracji.
Do tej pory nie byłam wielbicielką owsianek, może dlatego, że kojarzyły mi się z jedną gęstą ,,breją", czyli ugotowanymi płatkami na mleku. Teraz korzystam z płatków błyskawicznych, które wystarczy wsypać do miseczki, zalać gorącym mlekiem, przykryć talerzykiem i odstawić na kilka minut i gotowe. Ja swoje owsianki zawsze urozmaicam pysznymi dodatkami, np. bakaliami, owocami czy robię zapiekane w piekarniku, takie z piekarnika są najlepsze, jeśli jeszcze nie próbowaliście to bardzo polecam. Super rozwiązaniem jest też pieczone jabłko z owsianką, takie śniadanie jest pełne witamin, składników odżywczych i smaku. Bardzo polecam owsianki na śniadanie. Może skorzystacie z któregoś mojego przepisu. Zapraszam:)
Przepisy na pyszne owsianki:
Owsianka z bananami i bakaliami podana w słoiczku.
Do tej pory nie przepadałam za owsianką, jestem dowodem na to, że z czasem smaki się zmieniają. Od czasu do czasu lubię taką owsiankę przygotować na śniadanie. Można ją przygotować w miseczce, ale efektowniej będzie podać ją w ładnych, ozdobnych słoiczkach...może nawet ktoś z domowników się na nią skusi. Zapraszam :)
Składniki:
250 mleka
pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżka miodu prawdziwego
2 małe banany
rodzynki według uznania
berberys suszony według uznania
miechunka suszona według uznania
Wykonanie:
1. Mleko zagotowujemy. Płatki przekładamy do miseczki, dodajemy miód, rodzynki według uznania ( ja dałam 2 łyżki ) zalewamy gorącym mlekiem, dokładnie mieszamy i przykrywamy talerzykiem, odstawiamy na kilka minut, żeby płatki napęczniały. Owsianka będzie wtedy lekko gęsta.
2. Banany obieramy i kroimy w plasterki lub w kostkę ( tak jak lubimy ). Do słoiczków na dno wkładamy po porcji bananów, następnie po porcji owsianki, na koniec znów banany i posypujemy rodzynkami, berberysem i miechunką.
3. Owsianka jest gotowa do podania.
4. Smacznego.
Chałwowa pieczona owsianka z musem truskawkowym.
Uwielbiam owsiankę i chałwę, postanowiłam je razem połączyć i wyszło tak pysznie, że jeszcze nie raz powtórzę, do takiej owsianki idealnie pasuje mus truskawkowy. Taką owsiankę polecam na śniadanie, wystarczy pół godziny a będzie gotowa, lub na podwieczorek. Polecam i zapraszam :)
Składniki:
Owsianka:
półtorej szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka mleka
10 dag ulubionej chałwy
2 łyżki rodzynek
Mus:
1 szklanka świeżych truskawek
cukier do smaku
Dodatkowo:
odrobina masła do posmarowania kokilek
Wykonanie:
1. Mleko zagotowujemy, zalewamy nim płatki, przykrywamy talerzykiem lub pokrywką i odstawiamy do napęcznienia na około 10 minut. Następnie do płatków wkruszamy chałwę, dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy.
2. Dwie kokilki smarujemy cieniutko masłem i nakładamy owsiankę, następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Na wierzchu zrobi nam się taka zrumienienia skorupka.
3. W tym czasie gdy owsianka się piecze przygotowujemy mus: truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i miksujemy blenderem na gładki mus dodając cukier do smaku.
4. Upieczoną owsiankę podajemy polewając ją musem według uznania.
5. Życzę smacznego.
Jabłka pieczone z owsianką i dżemem z rokitnika.
Na niedzielne śniadanie polecam pieczone jabłka z bakaliami, owsianką i pysznym dżemem z rokitnika. Wystarczy pół godziny a mamy pyszne jedzenie. W niedzielę się nie śpieszymy, więc można sobie pozwolić na takie śniadanie, pełne witamin, sycące, a przede wszystkim pyszne. Zapraszam:)
Składniki:
5 średnich miękkich jabłek
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
pół szklanki mleka
2 łyżki rodzynek
2 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżka miodu prawdziwego
kilka łyżek dżemu z rokitnika
Wykonanie:
1. Mleko zagotowujemy i zalewamy nim płatki owsiane, dodajemy miód, rodzynki i żurawinę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, żeby płatki napęczniały.
2. Jabłka myjemy i dokładnie osuszamy, następnie wydrążamy środki uważając, żeby nie przedziurawić jabłek.
3. Jabłka napełniamy owsianką, na wierzchu dajemy po pełnej łyżeczce dżemu. Układamy je w formie do pieczenia.
4. Następnie tak przygotowane jabłka pieczemy do miękkości w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Czas pieczenia zależy od twardości jabłek.
5. Na gorące jabłka nakładamy jeszcze po łyżce dżemu i podajemy.
6. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.