Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Owsianka na śniadanie.

Owsiankę można podać na pierwsze lub drugie śniadanie. Takie śniadanie doda nam energii i sytości na cały dzień. Do przygotowania dosłownie w pól godziny. Zapraszam na kilka pysznych inspiracji.

Owsiankę można podać na pierwsze lub drugie śniadanie. Takie śniadanie doda nam energii i sytości na cały dzień. Do przygotowania dosłownie w pól godziny. Zapraszam na kilka pysznych inspiracji.

Do tej pory nie byłam wielbicielką owsianek, może dlatego, że kojarzyły mi się z jedną gęstą ,,breją", czyli ugotowanymi płatkami na mleku. Teraz korzystam z płatków błyskawicznych, które wystarczy wsypać do miseczki, zalać gorącym mlekiem, przykryć talerzykiem i odstawić na kilka minut i gotowe. Ja swoje owsianki zawsze urozmaicam pysznymi dodatkami, np. bakaliami, owocami czy robię zapiekane w piekarniku, takie z piekarnika są najlepsze, jeśli jeszcze nie próbowaliście to bardzo polecam. Super rozwiązaniem jest też pieczone jabłko z owsianką, takie śniadanie jest pełne witamin, składników odżywczych i smaku. Bardzo polecam owsianki na śniadanie. Może skorzystacie z któregoś mojego przepisu. Zapraszam:)

 

Przepisy na pyszne owsianki:

 

 

Owsianka z bananami i bakaliami podana w słoiczku.

Do tej pory nie przepadałam za owsianką, jestem dowodem na to, że z czasem smaki się zmieniają. Od czasu do czasu lubię taką owsiankę przygotować na śniadanie. Można ją przygotować w miseczce, ale efektowniej będzie podać ją w ładnych, ozdobnych słoiczkach...może nawet ktoś z domowników się na nią skusi. Zapraszam :)

Owsianka na śniadanie.
Składniki:

250 mleka

pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych

1 łyżka miodu prawdziwego

2 małe banany

rodzynki według uznania

berberys suszony według uznania

miechunka suszona według uznania


Wykonanie:


1. Mleko zagotowujemy. Płatki przekładamy do miseczki, dodajemy miód, rodzynki według uznania ( ja dałam 2 łyżki ) zalewamy gorącym mlekiem, dokładnie mieszamy i przykrywamy talerzykiem, odstawiamy na kilka minut, żeby płatki napęczniały. Owsianka będzie wtedy lekko gęsta.


2. Banany obieramy i kroimy w plasterki lub w kostkę ( tak jak lubimy ). Do słoiczków na dno wkładamy po porcji bananów, następnie po porcji owsianki, na koniec znów banany i posypujemy rodzynkami, berberysem i miechunką.


3. Owsianka jest gotowa do podania.


4. Smacznego.

 

Chałwowa pieczona owsianka z musem truskawkowym.

Uwielbiam owsiankę i chałwę, postanowiłam je razem połączyć i wyszło tak pysznie, że jeszcze nie raz powtórzę, do takiej owsianki idealnie pasuje mus truskawkowy. Taką owsiankę polecam na śniadanie, wystarczy pół godziny a będzie gotowa, lub na podwieczorek. Polecam i zapraszam :)

Owsianka na śniadanie.
Składniki:


Owsianka:

półtorej szklanki płatków owsianych błyskawicznych

1 szklanka mleka

10 dag ulubionej chałwy

2 łyżki rodzynek


Mus:

1 szklanka świeżych truskawek

cukier do smaku


Dodatkowo:

odrobina masła do posmarowania kokilek


Wykonanie:


1. Mleko zagotowujemy, zalewamy nim płatki, przykrywamy talerzykiem lub pokrywką i odstawiamy do napęcznienia na około 10 minut. Następnie do płatków wkruszamy chałwę, dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy.


2. Dwie kokilki smarujemy cieniutko masłem i nakładamy owsiankę, następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Na wierzchu zrobi nam się taka zrumienienia skorupka.


3. W tym czasie gdy owsianka się piecze przygotowujemy mus: truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i miksujemy blenderem na gładki mus dodając cukier do smaku.


4. Upieczoną owsiankę podajemy polewając ją musem według uznania.


5. Życzę smacznego.

 

Jabłka pieczone z owsianką i dżemem z rokitnika.

Na niedzielne śniadanie polecam pieczone jabłka z bakaliami, owsianką i pysznym dżemem z rokitnika. Wystarczy pół godziny a mamy pyszne jedzenie. W niedzielę się nie śpieszymy, więc można sobie pozwolić na takie śniadanie, pełne witamin, sycące, a przede wszystkim pyszne. Zapraszam:)

Owsianka na śniadanie.
Składniki:

5 średnich miękkich jabłek

1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych

pół szklanki mleka

2 łyżki rodzynek

2 łyżki suszonej żurawiny

1 łyżka miodu prawdziwego

kilka łyżek dżemu z rokitnika


Wykonanie:


1. Mleko zagotowujemy i zalewamy nim płatki owsiane, dodajemy miód, rodzynki i żurawinę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, żeby płatki napęczniały.


2. Jabłka myjemy i dokładnie osuszamy, następnie wydrążamy środki uważając, żeby nie przedziurawić jabłek.


3. Jabłka napełniamy owsianką, na wierzchu dajemy po pełnej łyżeczce dżemu. Układamy je w formie do pieczenia.


4. Następnie tak przygotowane jabłka pieczemy do miękkości w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Czas pieczenia zależy od twardości jabłek.


5. Na gorące jabłka nakładamy jeszcze po łyżce dżemu i podajemy.


6. Smacznego.


Smacznych inspiracji życzę.

 

Babeczka35 31.08.2017 07:27
Owsianka jest pyszna, to dobrze, że jest więcej osób lubiących owsiankę:)
bietka 25.08.2017 10:18
właśnie dzisiaj miałam na śniadanie owsiankę z jabłkiem, bananem, cynamonem i rodzynkami, po prostu pychotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak