Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

P jak przekąski

Tym razem wpis dotyczący tego bez czego nie może obejsc się żadna impreza.

Poniżej kilka propozycji spośród, których jakaś na pewno przypadnie Wam do gustu i zasmakuje Waszym gościom.

 

Sukces naszych przystawek w dużej mierze zalezy od sposobu ich podania, bo nawet najsmaczniejsze nie zachęca podane na wyszczerbionym, starym i brzydkim talerzu.

 

Musimy zadbac o sposób podania, a także o  dekorację np. listkami miety czy bazylii, albo owocami na gałązkach jak porzeczki czy winogron.

 

jajka chyba kazdy lubi więc tutaj przepis na urozmaicenie zwykłych jaj na twardo z majonezem i groszkiem;) A przy tym jak kolorowo:)

Jajka nadziewane z bazylią

10 jajek

15 dkg szynki

koperek

2 łyżki śmietany 12%

2 łyzki majonezu

Sól, pieprz do smaku

3-4 liscie bazylii

Jajka ugotowac na twardo. Z ugotowanych wyciągnąć żółtka tak aby  nie uszkodzi białek. Szynkę pokroic w drobną kosteczkę. Żółtka zmiksowac ze śmietaną i majonezem oraz koperkiem i bazylią. Doprawic do smaku. Tak powstałą masę nakładac do białek.

 

P jak przekąski

I kolejny sposób na przekąskę z użyciem jajek, tym razem w formie mini kanapeczek.

 

P jak przekąski

Babeczki chyba każdy lubi:)

Babeczki na słono

3 jajka

4 łyżki maki

1 płaska łyzeczka soli

2 łyżeczki cukru

3 łyżki rozpuszczonej Kasi

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Papryka słodka

Kurkuma

Szafran

Kminek

Liscie bazylii

 

Białka ubić z solą i cukrem. Dodać żółtka i zmiksować. Wsypac przesitowana make z proszkiem i dodać Kasię. Dokładnie wymieszać. Do połowy dodać pparyke, a do drugiej kurkumę- w takiej ilości by ładnie się zabarwiło. Z wierzhu posypac szafranem. Piec jak biszkopt.  Udekorowac bazylią, serem, rzodkiewka i szczypiorkiem

 

 

P jak przekąski

 

Kolejny pomysł to tortilla na zimno.

Przystawka tortillowa 

3 placki tortilla

1 serek topiony naturalny (te prostokątne, nie trójkaty)

2 łyżki smietany

1 łyzka majonezu

100 g sera żółtego

200 g szynki

1 czerwona papryka

1 pomidor

1 dośc spory świeży ogórek

 

Serek topiony, śmietane i majonez wymieszać. Doprawic według uznania.  Posmarowac ta masą placki. Ułożyc na nich plasterki szynki i sera. Pomidora, ogórka i papryke pokroic na kawałki ok.2-3 cm. Ułożyc na plackach. Gdy wszystko będzie już ułożone placki ciasto zwinąć. Tak powstałe naleśniki lekko spłaszczyc i pociąć w plastry.

P jak przekąski

Coś z warzywami czyli:

Pomidory faszerowane 

3 duże pomidory

Oliwki

Szczypiorek

2-3 rzodkiewki

Pałka czosnku

3 jajka

3 łyzki śmietany

3 łyzki majonezu

Ser żółty do dekoracji

Sałata do dekoracji

 

Jajka ugotowac i drobno pokroić. Wymieszać z majonezem i smietaną. Doprawić. Rzodkiewkę i szczypiorek drobno pokroic. Pomidory przeciąc na pół i wydrążyć trochę miąższu tak żeby zmieściła się pasta jajeczna. Udekorowac szczypiorkiem, czosnkiem, rzodkiewka i oliwkami.

P jak przekąski

I z mięsem, czyli tradycyjna

Galaretka z kurczaka 

 

Kurczak - ok. 1 kg

Groszek – 1 puszka

Natka pietruszki

Marchew- ugotowana w rosole

Rosół – ten w którym ugotowane było mięso

3 jajka ugotowane na twardo

Zelatyna

 

 

Rosół ugotowac na nóżkach z kurczaka z marchewką i pietruszką. Ugotowac jajka.

Do miseczki włożyć: groszek z puszki, pokrojoną natkę pietruszki, pokrojoną marchewkę, pokrojone jajko oraz pokrojone drobno mięso z kurczaka. Zalać przecedzonym rosołem zmieszanym z żelatyna (ilość wg przepisu na opakowaniu). Po zastygnięciu wyciągnąć galaretkę na talerz dniem do góry (mięso ma być na dole). Przyrawic do smaku i polac octem.

P jak przekąski

A na koniec coś na kwasno:

Pieczarki w zalewie 

1kg pieczarek

2 ajka

1 szklanka bułki tartej

Olej do smażenia

3 Papryki marynowane firmy Smak

 

3 Ogóreczki konserwowe firmy Smak

 

2 średnie cebule

0,5 szklanki octu

1  l wody

Pieczarki otoczyć w jajku i bułce. Rożłożyc na brytfance polanej olejem i piec w piekarniku ok. 1 godziny. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Cebule pokroic drobno. Warzywa zagotowac razem z octem i woda. Gdy zalewa będzie zimna zalac nia pieczarki. Najlepiej smakuja po 2-3 dniach stania w zalewie.