Pancakes z karmelizowanym bananem i cynamonem
mąka pszenna 1 szklanka
jajka 1 sztuka
jogurt naturalny 150 ml
sok z cytryny 1 łyżka
soda oczyszczona 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka
sól szczypta
oraz:
banan 2 sztuki
masło 1 łyżka
cukier trzcinowy 2 łyżki
miód 2 łyżeczki
cynamon
- W misce wymieszać suche składniki :
mąkę
sodę
sól
cukier - W osobnym naczyniu wymieszać:
jogurt z jajkiem i sokiem z cytryny. - Połączyć składniki suche z mokrymi.
- Rozgrzać patelnię ,smażyć placuszki .
- Banany obrać i pokroić na plastry, na patelni rozpuścić masło, dodać miód i cukier , następnie dodać pokrojone banany i cynamon ( płaska łyżeczka ).
Podgrywać około 1 minutę .
Po upieczeniu placuszki przekładać karmelizowanym bananem ,podawać na ciepło.
Zielone pancakes z młodym jęczmieniem
Pancakes:
mąka pszenna 250 gram
jaja 2 sztuki
masło 50 gram
mleko 250 ml.
sól do smaku
młody jęczmień sproszkowany 1 łyżka
warzywa:
ogórek zielony 1/2 sztuki
pomidorki koktajlowe kilka sztuk
szczypiorek
liście szpinaku
W rondelku roztopić masło.
W misce roztrzepać jajka z mlekiem.
Dodać mąkę , oraz sproszkowany jęczmień, wymieszać.Następnie wlać rozpuszczone masło i ponownie wymieszać.
Smażyć placuszki na patelni bez dodatku tłuszczu .
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, ogórka na plastry, szczypiorek posiekać .Listki szpinaku umyć i osuszyć.
Warzywa układać między placuszkami, posypać sproszkowanym jęczmieniem.
Podawać na ciepło.