Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Panierka

Dobrze przygotowana panierka wpływa na smak mięsa.

Panierkę najczęściej przygotowuję do kotletów, schabowych i drobiowych. Męska część rodziny przepada bardziej za schabowym, zaś kobieca – za drobiem.

Mięso panieruję najpierw w mące pszennej, rozbełtanym jaku z odrobiną mleka, a kolejno w tradycyjny sposób w bułce tartej.

Polecam także panierowanie mięsa w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Panierka

Płatki kukurydziane mieszam również z bułką tartą.

A w jaki sposób jeszcze można przygotować panierkę? Otóż można sobie troszkę uprościć i mąkę rozmieszać w jajku, w ten sposób powstanie nam gęsta masa jajeczna.

Moja rodzina lubi także od czasu do czasu gdy bułkę tartą zastąpię wiórkami kokosowymi.  Panierka

Kotlety w wiórkach kokosowych

4 plastry schabu
szklanka kokosu
1/4 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki mleka 3,2%
tłuszcz do smażenia
sól

Jajko wbić do miseczki, dodać mleko i rozbełtać. Mięso rozbić, posolić i panierować w mące, jajku i wiórkach kokosowych. Kotleciki smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Panierka

Kotlety w pikantnej panierce

Kotlet schabowy bez kości lub pierś z kurczaka

1 szklanka bułki tartej
1 łyżeczka ostrej papryki
2 szczypty mielonej papryki chili
1 jajko
1 płaska łyżeczka oregano
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
0,5 szklanki mąki pszennej
tłuszcz do smażenia
sól do smaku

Bułkę tartą wymieszać z ostrą papryką, papryką chili, oregano i ziołami prowansalskimi. Rozklepane mięso za pomocą tłuczka, osolić i panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej z przyprawami. Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Panierka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak