Panierkę najczęściej przygotowuję do kotletów, schabowych i drobiowych. Męska część rodziny przepada bardziej za schabowym, zaś kobieca – za drobiem.
Mięso panieruję najpierw w mące pszennej, rozbełtanym jaku z odrobiną mleka, a kolejno w tradycyjny sposób w bułce tartej.
Polecam także panierowanie mięsa w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
Płatki kukurydziane mieszam również z bułką tartą.
A w jaki sposób jeszcze można przygotować panierkę? Otóż można sobie troszkę uprościć i mąkę rozmieszać w jajku, w ten sposób powstanie nam gęsta masa jajeczna.
Moja rodzina lubi także od czasu do czasu gdy bułkę tartą zastąpię wiórkami kokosowymi.
Kotlety w wiórkach kokosowych
4 plastry schabu
szklanka kokosu
1/4 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki mleka 3,2%
tłuszcz do smażenia
sól
Jajko wbić do miseczki, dodać mleko i rozbełtać. Mięso rozbić, posolić i panierować w mące, jajku i wiórkach kokosowych. Kotleciki smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Kotlety w pikantnej panierce
Kotlet schabowy bez kości lub pierś z kurczaka
1 szklanka bułki tartej
1 łyżeczka ostrej papryki
2 szczypty mielonej papryki chili
1 jajko
1 płaska łyżeczka oregano
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
0,5 szklanki mąki pszennej
tłuszcz do smażenia
sól do smaku
Bułkę tartą wymieszać z ostrą papryką, papryką chili, oregano i ziołami prowansalskimi. Rozklepane mięso za pomocą tłuczka, osolić i panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej z przyprawami. Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu.