Pasty kanapkowe są idealnym pomysłem na urozmaicenie śniadania, II śniadania, czy też kolacji. Mogą stanowić również przekąskę na imprezie, podane na pieczywie, pokrojone na małe tartinki wzbogacą nasze menu.
Dużą ich zaletą jest szybki czas przygotowania, to tez na bieżąco można uzupełnić braki. Główne składniki na pasty to: jajka, awokado, ser twarogowy, filety śledziowe.
PASTA ŚLEDZIOWA
- 4 puszki filetów z makreli w oleju
- 4 średnie cebule
- 4 ogórki kiszone
- 6- 8 jajek ugotowanych na twardo
- ok 3 łyżki majonezu
- ok 2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz do smaku
Filety z makreli wyjąć z puszki do miseczki, pognieść widelcem. Cebule, ogórki kiszone i jajka zemleć w malakserze. Dodać do śledzi. Można dodać 2 łyżki oleju spod śledzi. Dodać musztardę i majonez. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić.
PASTA Z AWOKADO
1 dojrzałe awokado
2 jajka ugotowane na twardo
½ ząbka czosnku
½ cebuli
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki majonezu
Kilka gałązek świeżego koperku
Sól, pieprz do smaku
Do blendera wrzucić wydrążony miąższ awokado, jajka ugotowane na twardo, czosnek, cebulę, sok z cytryny i majonez. Zblendować na gładka masę, na koniec dodać posiekany drobno koperek i doprawić do smaku.
PASTA Z SERA TWAROGOWEGO I POMIDORA
200g sera twarogowego półtłustego
1 większy pomidor
1 średnia cebula
ok 6 łyżek słodkiej śmietanki
ostra papryka, sól, pieprz do smaku
Ser twarogowy pognieść za pomocą widelca. Pomidora parzyć ze skórki. Pokroić go wraz z cebulą w drobną kostkę, dodać do sera. Dodać słodką śmietanę i przyprawić do smaku.
PASTA Z TUŃCZYKA
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 długiego ogórka zielonego
1/2 papryki czerwonej
1/2 cebuli
3 płaskie łyżeczki majonezu
1-2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz do smaku
Tuńczyka odsączyć z zalewy, dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę, cebulę, ogórek i posiekany drobno koperek, połączyć z majonezem i doprawić do smaku.
Ciekawym urozmaiceniem jest tatar ze śledzia podany na serowych grzankach:
Tatar:
4 pojedyncze płaty śledziowe w zalewie wiejskiej
2-3 ogórki konserwowe
1 cebula
1-2 łyżki oleju rzepakowego
Kilka gałązek zielonej pietruszki
Kilka gałązek koperku świeżego
Sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Grzanki serowe:
Wek pszenny krojony
10 dag sera żółtego
1. Płaty śledziowe, cebulę i ogórki konserwowe pokroić w bardzo drobną kostkę. Dodać olej rzepakowy, drobno posiekaną pietruszkę i koperek, doprawić do smaku, wymieszać.
2. Grzanki serowe: kromki weka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać z wierzchu serem żółtym startym na drobnych oczkach. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C, zapiekać do momentu roztopienia się sera. Gorące grzanki podawać z tatarem śledziowym.