Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pestki dyni - dawka mikroelementów na każdy dzień

Pestki dyni są doskonałą przekąską w ciągu dnia, gdyby nie to, że są kaloryczne można by jeść je bez ograniczeń.

Pestki dyni są doskonałą przekąską w ciągu dnia, gdyby nie to, że są kaloryczne (446 kcal/100g) można by jeść je bez ograniczeń. 

Można je z powodzeniem dodawać do pieczywa, owsianek, ciastek, zup, surówek, a nawet wykorzystać jako panierkę - dzięki temu nie tylko dodadzą potrawom charakteru i subtelnego smaku, ale wzbogacą je o dawkę mikroelementów cennych dla naszego organizmu.

Olej z pestek dyni należy do jednych ze smaczniejszych tłuszczów roślinnych, nie znosi on jednak podgrzewania, więc nie nadaje się do smażenia, ale wyśmienicie smakuje w surówkach.

Nie ulega żadnym wątpliwością, że pestki dyni są zdrowe, zawierają bowiem dużą dawkę magnezu, fosforu, manganu i cynku, a także witaminę B3, wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz fitosterole, które zapobiegają miażdżycy.

Najlepszym sposobem na pozyskanie pestek jest uprawa dyni w przydomowym ogródku - nie każdy jednak ma taką możliwość, więc kupując pestki dyni w sklepie należy zwrócić uwagę na to, czy opakowanie jest szczelnie zamknięte, a kupując luzem trzeba mieć pewność, że nie miały styczności z wilgocią, bo wtedy będą krótko mówiąc niesmaczne.

Przykłady wykorzystania pestek dyni:

Chleb "samo ziarno"

Pestki dyni - dawka mikroelementów na każdy dzień

Składniki:

  • 150 g płatków owsianych
  • 50 g płatków jaglanych
  • 100 g pestek dyni
  • 70 g ziaren słonecznika
  • 70 g siemienia lnianego
  • 20 g orzechów włoskich
  • 15 g migdałów
  • 15 g migdałów w płatkach
  • 10 g sezamu
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 6 łyżek wrzątku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ½ szklanki ciepłej wody

 

Przygotowanie:

Mielone siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Płatki owsiane i jaglane umieszczamy w misce, dodajemy pestki dyni, słonecznik, suche siemię lniane, migdały w płatkach i sezam. Orzechy włoskie i migdały siekamy, dodajemy do reszty.

Do suchych składników dodajemy siemię lniane z wodą, sól, miód i wodę, dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy chlebowej wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy mocno, aby nie było w środku powietrza i odstawiamy na 1 godzinę. Pieczemy w 180°C przez godzinę.

Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

 

Ciastka owsiane z pestkami dyni i słonecznikiem

Pestki dyni - dawka mikroelementów na każdy dzień

Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki słonecznika łuskanego
  • 1 łyżka suszonej żurawiny

 

Przygotowanie:

Banana obieramy ze skórki i rozgniatamy dokładnie widelcem. Skrapiamy go sokiem z limonki i razem mieszamy. 

Dodajemy płatki owsiane, pestki dyni, słonecznik i pokrojoną w mniejsze kawałki żurawinę. Mieszamy do połączenia składników.

Z masy formujemy niewielkie kulki, które spłaszczamy formując ciasteczka. 

Układamy je w silikonowej formie i pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach.

 

Nuggetsy z kurczaka w pestkach dyni

Pestki dyni - dawka mikroelementów na każdy dzień

Składniki:

  • pojedynczy duży filet z kurczaka
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 100 g pestek dyni
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Pestki dyni prażymy przez chwilę na suchej patelni. Umieszczamy w pojemniku malaksera i częściowo rozdrabniamy.

Filet z kurczaka kroimy w poprzek na kawałki. Każdy kawałek oprószamy solą i pieprzem ziołowym.

Następnie panierujemy kawałki kurczaka w bułce tartej, roztrzepanym jajku i na końcu w pestkach dyni.

Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju.

 

Muffinki ze szpinakiem, pestkami dyni i żurawiną

Pestki dyni - dawka mikroelementów na każdy dzień

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 80 g szpinaku
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 30 g suszonej żurawiny
  • cukier puder do oprószenia

 

Przygotowanie:

Szpinak z dwiema łyżkami wody rozdrabniamy w malakserze.

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, pestki dyni i żurawinę mieszamy w misce, dodajemy rozdrobniony szpinak, jajko, mleko i olej. Mieszamy do połączenia składników.

Masą wypełniamy papilotki umieszczone w formie na muffinki.

Pieczemy 25 minut w 180°C. Wystudzone oprószamy cukrem pudrem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak