Pestki dyni są doskonałą przekąską w ciągu dnia, gdyby nie to, że są kaloryczne (446 kcal/100g) można by jeść je bez ograniczeń.
Można je z powodzeniem dodawać do pieczywa, owsianek, ciastek, zup, surówek, a nawet wykorzystać jako panierkę - dzięki temu nie tylko dodadzą potrawom charakteru i subtelnego smaku, ale wzbogacą je o dawkę mikroelementów cennych dla naszego organizmu.
Olej z pestek dyni należy do jednych ze smaczniejszych tłuszczów roślinnych, nie znosi on jednak podgrzewania, więc nie nadaje się do smażenia, ale wyśmienicie smakuje w surówkach.
Nie ulega żadnym wątpliwością, że pestki dyni są zdrowe, zawierają bowiem dużą dawkę magnezu, fosforu, manganu i cynku, a także witaminę B3, wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz fitosterole, które zapobiegają miażdżycy.
Najlepszym sposobem na pozyskanie pestek jest uprawa dyni w przydomowym ogródku - nie każdy jednak ma taką możliwość, więc kupując pestki dyni w sklepie należy zwrócić uwagę na to, czy opakowanie jest szczelnie zamknięte, a kupując luzem trzeba mieć pewność, że nie miały styczności z wilgocią, bo wtedy będą krótko mówiąc niesmaczne.
Przykłady wykorzystania pestek dyni:
Chleb "samo ziarno"
Składniki:
- 150 g płatków owsianych
- 50 g płatków jaglanych
- 100 g pestek dyni
- 70 g ziaren słonecznika
- 70 g siemienia lnianego
- 20 g orzechów włoskich
- 15 g migdałów
- 15 g migdałów w płatkach
- 10 g sezamu
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 6 łyżek wrzątku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ½ szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
Mielone siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Płatki owsiane i jaglane umieszczamy w misce, dodajemy pestki dyni, słonecznik, suche siemię lniane, migdały w płatkach i sezam. Orzechy włoskie i migdały siekamy, dodajemy do reszty.
Do suchych składników dodajemy siemię lniane z wodą, sól, miód i wodę, dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy chlebowej wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy mocno, aby nie było w środku powietrza i odstawiamy na 1 godzinę. Pieczemy w 180°C przez godzinę.
Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Ciastka owsiane z pestkami dyni i słonecznikiem
Składniki:
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki słonecznika łuskanego
- 1 łyżka suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Banana obieramy ze skórki i rozgniatamy dokładnie widelcem. Skrapiamy go sokiem z limonki i razem mieszamy.
Dodajemy płatki owsiane, pestki dyni, słonecznik i pokrojoną w mniejsze kawałki żurawinę. Mieszamy do połączenia składników.
Z masy formujemy niewielkie kulki, które spłaszczamy formując ciasteczka.
Układamy je w silikonowej formie i pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach.
Nuggetsy z kurczaka w pestkach dyni
Składniki:
- pojedynczy duży filet z kurczaka
- sól
- pieprz ziołowy
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 100 g pestek dyni
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Pestki dyni prażymy przez chwilę na suchej patelni. Umieszczamy w pojemniku malaksera i częściowo rozdrabniamy.
Filet z kurczaka kroimy w poprzek na kawałki. Każdy kawałek oprószamy solą i pieprzem ziołowym.
Następnie panierujemy kawałki kurczaka w bułce tartej, roztrzepanym jajku i na końcu w pestkach dyni.
Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju.
Muffinki ze szpinakiem, pestkami dyni i żurawiną
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 80 g szpinaku
- 2 łyżki wody
- 3 łyżki pestek dyni
- 30 g suszonej żurawiny
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Szpinak z dwiema łyżkami wody rozdrabniamy w malakserze.
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, pestki dyni i żurawinę mieszamy w misce, dodajemy rozdrobniony szpinak, jajko, mleko i olej. Mieszamy do połączenia składników.
Masą wypełniamy papilotki umieszczone w formie na muffinki.
Pieczemy 25 minut w 180°C. Wystudzone oprószamy cukrem pudrem.