Pieczarki są jednymi ze smaczniejszych grzybów, dostępne w sprzedaży przez cały rok, dzięki czemu możemy się nimi cieszyć do woli.
Smakują nie tylko w sosach i zupach, faszerowane można podać jako przystawkę lub obiad. Dodatkowo fajnie pasują jako nadzienie do kotletów. Popularne są również pieczarki marynowane, które chętnie dodaje się do sałatek.
Oprócz tego, że są smaczne pomagają również w odchudzaniu, wzmacniają odporność i wspomagają układ krążenia.
Nie bez powodu zaliczane są do żywności funkcjonalnej, zawierają bowiem wartościowe białko, dobrze przyswajalne węglowodany, a nawet wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Są dobrym źródłem witamin (z grupy B, A, E oraz D) i minerałów (selenu, potasu, miedzi i jodu), zawierają też sporo błonnika.
Nie trzeba ich spożywać codziennie, ale raz na jakiś czas warto pokusić się o przygotowanie dania z pieczarkami, nie tylko dla walorów smakowych, ale również zdrowotnych.
Moje propozycje na wykorzystanie pieczarek:
Filet z kurczaka w sosie pieczarkowo-serowym
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 150 g małych pieczarek
- 1 cebula
- 1/2 szklanki wody
- sól
- pieprz
- 150 g serka topionego
- 1 łyżka natki pietruszki
- sos sojowy do smaku
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Pokrojony w kostkę i przyprawiony solą i pieprzem filet z kurczaka smażymy przez chwilę na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy cebulę i pokrojone na ćwiartki pieczarki, zalewamy wodą i chwilę dusimy.
Do mięsa z pieczarkami dodajemy serek topiony i podgrzewamy do czasu, aż sos zacznie robić się gęstszy. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i mieszamy z natką pietruszki.
Wątróbka drobiowa z pieczarkami
Składniki:
- 250 g wątróbki drobiowej
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
- ok. 2 szklanki wody
- 2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Wątróbki drobiowe oczyszczamy i myjemy. Przesmażamy na maśle, a następnie oprószamy solą i pieprzem.
Pieczarki oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki, cebulę obieramy i kroimy w ćwierć plastry. Całość oprószamy lekko solą i odparowujemy.
Odparowane pieczarki z cebulą dodajemy do wątróbki, zalewamy wodą i zagotowujemy.
Na koniec sos zagęszczamy mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody i ponownie zagotowujemy.
Pieczarki faszerowane suszonymi pomidorami i mozzarellą
Składniki:
- 6 średniej wielkości pieczarek
- 1 kulka mozzarelli
- 3 kawałki suszonych pomidorów
- sól
Przygotowanie:
Pieczarki myjemy i oczyszczamy. Usuwamy trzony i dowolnie je wykorzystujemy (np. dodajemy do sosu lub zupy).
Mozzarellę i suszone pomidory kroimy w kostkę i razem mieszamy.
Pieczarki lekko oprószamy w środku solą, nadziewamy przygotowanym farszem i układamy w formie do pieczenia.
Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Pieczarki marynowane
Składniki:
- 1 kg drobnych pieczarek
- 1 łyżeczka soli
- 3 marchewki
- 1 biała cebula
- 10 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka białej gorczycy
Zalewa:
- 600 ml wody
- 250 ml octu 10%
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Pieczarki oczyszczamy i myjemy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, wsypujemy sól i gotujemy ok. 5 minut od czasu zagotowania.
Obrane marchewki kroimy w plasterki, a cebulę w pół plastry.
Składniki zalewy zagotowujemy.
Obgotowane pieczarki umieszczamy w słoikach razem z cebulą, marchewką, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i gorczycą.
Zalewamy jeszcze gorącą zalewą, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 25 minut.