Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pieczona szynka

Szynka wieprzowa idealna jako domowa wędlina

Szynka wieprzowa to idealne mięso do dań na ciepło ale również na zimno. Możemy ją wędzić, upiec lub ugotować. Ja proponuję dziś wersję na szynkę pieczoną do chleba ale można też zjeść ją na ciepło na obiad.

 

Pieczona szynka

 

Pieczona szynka

 

1 kulka szynki ( 1 kg )
 
przyprawy do smaku :
sól
pieprz czarny do smaku
czosnek granulowany
ostra papryka
kilka łyżek oleju
 
Szynkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Przyprawy dobrze wymieszać z olejem i tak przygotowaną pastą dobrze natrzeć szynkę.
Umieścić ją w naczyniu próżnIowym i wstawić do lodówki na minimum 24 godziny.
Po tym czasie mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika.
Nastawić piekarnik na 180 stopni i po zgaszeniu lampki kontrolnej piec szynkę godzinę.
Po upieczeniu szynkę wystudzić na kratce i podawać jako wędlinę do pieczywa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak