Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pieczone ciasta na szybko

Ciasta to cudowny wypiek, który idealnie się komponuje z filiżanką pysznej kawy czy herbaty. Dla, nie których ciast musimy poświęcić mnóstwo czasu, lecz nie zawsze go mamy. Dla wszystkich zabieganych przygotowałam zestawienie ciast na szybko.

Ciasta, które można przygotować w krótkim czasie są równie smaczne, jak te które wymagają dużego nakładu pracy. Jeśli mam dużo czasu, który mogę spędzić w kuchni to przygotowuje pracochłonne ciasta, lecz często dostaje wiadomość od rodziny, że są w drodze do mnie i wtedy z pomocą przychodzą ekspresowe ciasta, które przygotujemy w kilka chwil. Wystarczy jedynie poczekać zanim się upieką i mamy gotowy świeży wypiek dla naszych bliskich. 

 

 

 

Szybka Kremówka Papieska

 

Kremówka papieska wzięła swą nazwę od Jana Pawła II, który snuł wspomnienia o kremówkach, na które chodził z kolegami po maturze do nieistniejącej już cukierni w Wadowicach. Kremówka to ciasto, które składa się z dwóch płatów ciasta francuskiego, przełożonego kremem budyniowym i posypana cukrem pudrem. W Wadowicach niemal w każdej cukierni serwowane są pyszne kremówki papieskie.W przepisie użyłam gotowego ciasta francuskiego, dzięki któremu zaoszczędzimy mnóstwo czasu. Wystarczy upiec dwa płaty ciasta, przygotować krem i mamy gotowe pyszne ciasto!

 


Pieczone ciasta na szybko
Pieczone ciasta na szybko


Składniki:
ciasto francuskie 375 g,
krem:
mleko 1 litr,
budyń śmietankowy 2 opakowania,
cukier waniliowy 2 łyżki,
mąka pszenna 2 łyżki,
masło 200 g,
cukier puder 1 szklanka,

dodatkowo:
cukier puder do posypania ciasta,
bita śmietana do dekoracji,

Składniki:
Ciasto rozwałkowujemy na dwa cienkie płaty na wielkość blaszki. Jedną część przenosimy na wyłożoną papierem blaszkę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 170 stopniach 20-25 min, aż ciasto będzie przyrumienione. Następnie przenosimy na blaszkę drugą część ciasta i kroimy nożem na kwadraty, które później będziemy nakładać na krem. Kwadraty również nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika. Moje płaty ciasta zrobiłam cienkie, jeżeli lubicie więcej ciasta to należy użyć więcej ciasta francuskiego.
Następnie przygotowujemy krem. 3 szklanki mleka wlewamy do rondelka i nastawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, cukier waniliowy oraz mąkę pszenną. Proszek należy dokładnie wymieszać, aby w budyniu nie było grudek. Gdy mleko zacznie wrzeć, dodajemy powoli mleko z budyniami i energicznie mieszamy, aby budyń się nie przypalił. Budyń doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru. Stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Krem nakładamy na pierwszy płat ciasta. Na kremie układamy kwadraty ciasta francuskiego. Wierzch posypujemy cukrem pudrem i dodatkowo możemy ozdobić bitą śmietaną. 

 

Ciasto ucierane ze śliwkami

 

Do takiego ciasta możecie użyć dowolne owoce. Moje ulubione ciasto ucierane jest z truskawkami, ale  pobuszowałam trochę w zamrażarce mojej mamy i zamiast truskawek znalazłam śliwki...ale wyszło równie smaczne!  Ciasto przygotujemy w 5 min i będziemy mogli cieszyć się domowym ciastem. Zapraszam na przepis.


Pieczone ciasta na szybko


Składniki:
jajka 5 szt,
mąka 3 szklanki,
cukier 1 szklanka,
cukier waniliowy 1 opakowanie,
skórka z cytryny 1 łyżeczka,
olej 3/4 szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,

dodatkowo:
śliwki mrożone 50 dag,
cukier puder do posypania ciasta,

kruszonka:
mąka pszenna 5 dag,
cukier 5 dag,
masło 5 dag,

Sposób przygotowania:
Jajka z cukrem ucieramy mikserem. Dodajemy olej i miksujemy na niskich obrotach miksera. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy ciasto łyżką, do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Zamrożone śliwki, układamy na cieście czubkami do dołu. 
Mąkę, cukier i masło rozcieramy opuszkami palców i posypujemy po wierzchu ciasta. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 45 min, do tzw. suchego patyczka. Ostygnięte ciacho posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)

 

Kruche ciasto z gruszkami i budyniem

 

Niesamowicie kruche ciacho z niebiańskimi gruszkami w połączeniu z budyniem waniliowym... filiżanka kawy i duży kawał takiego ciacha to jest mój czas na chwile zapomnienia...Ciasto szybko się przygotowuje i jest bardzo łatwe do zrobienia, więc każdy sobie poradzi z wypiekiem takiego ciacha. Zapraszam do wypróbowania :)


Pieczone ciasta na szybko



Składniki: 
ciasto:
mąka pszenna 4 szklanki,
cukier 1 szklanka,
masło 250 g,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka,
jogurt naturalny 2 łyżki,
jajko 1 szt,
budyń:
mleko 1 l.
budyń waniliowy słodzony 2 opakowania po 35 g,
dodatkowo:
gruszki konferencyjne 7 szt,
bułka tarta 2 łyżki,
cukier puder do posypania,

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, jajko, jogurt naturalny oraz masło. Wszystkie składniki najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto rękoma. Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną część wkładamy do zamrażarki lub lodówki. Drugą część rozwałkowujemy na wielkość blaszki i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Podpiekamy ciasto przez 15 min w temperaturze 170 stopni.
Gruszki obieramy i kroimy w grubą kostkę.
Następnie sporządzamy budyń. Trzy szklanki mleka wlewamy do garnka i nastawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyniowy proszek. Gdy mleko zacznie się gotować to dodajemy mleko wymieszane z proszkiem i cały czas mieszamy. Budyń gotujemy na małej mocy palnika przez 3 min ciągle mieszając. Podpieczony spód ciasta posypujemy bułką tartą, następnie układamy gruszki i wylewamy budyń.
Pozostałe ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta. Pieczemy w 170 stopniach przez 45 min, aż wierzch ciasta będzie rumiany. Ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.

anka1988 09.05.2017 12:38
takie ciasta lubię najbardziej!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak