Nadziewane i pieczone jabłka są bardzo pysznym rozwiązaniem na podwieczorek. Przygotowuje je się bardzo szybko.
Na podwieczorek polecam przygotować pieczone i nadziewane jabłka. Najlepiej wybierać te miękkie, ponieważ szybko się upieką. Nadzienie można wybrać dowolne, co kto lubi, bardziej lub mniej kaloryczne. Z owsianką i kaszą jaglaną są bardziej zdrowe i można przygotować je nawet na drugie śniadanie. Z kolei z rodzynkami, czekoladą i orzechami są bardziej kaloryczne i doskonale sprawdzą się na podwieczorek.
Myślę, że dzieci skuszą się na te z czekoladą i rodzynkami.
Zróbcie rodzinie przyjemność i przygotujcie pyszny podwieczorek.
Jabłka to również samo zdrowie:
- chronią przed zawałem
- wzmacniają zęby
- zapobiegają miażdżycy
- zawierają mnóstwo witaminy C
- wspomagają odchudzanie
- wspomagają pracę mózgu
- oczyszczają organizm z toksyn
- są dostępne cały rok
- najlepsze są jabłka z Polskich sadów
- są doskonałym zamiennikiem niezdrowych przekąsek
Jedzmy jabłka na zdrowie:)
Tutaj przedstawię Wam kilka sprawdzonych propozycji:
Jabłka pieczone z owsianką i dżemem z rokitnika.
Na niedzielne śniadanie polecam pieczone jabłka z bakaliami, owsianką i pysznym dżemem z rokitnika. Wystarczy pół godziny a mamy pyszne jedzenie. W niedzielę się nie śpieszymy, więc można sobie pozwolić na takie śniadanie, pełne witamin, sycące, a przede wszystkim pyszne.
Składniki:
5 średnich miękkich jabłek
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
pół szklanki mleka
2 łyżki rodzynek
2 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżka miodu prawdziwego
kilka łyżek dżemu z rokitnika
Wykonanie:
1. Mleko zagotowujemy i zalewamy nim płatki owsiane, dodajemy miód, rodzynki i żurawinę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, żeby płatki napęczniały.
2. Jabłka myjemy i dokładnie osuszamy, następnie wydrążamy środki uważając, żeby nie przedziurawić jabłek.
3. Jabłka napełniamy owsianką, na wierzchu dajemy po pełnej łyżeczce dżemu. Układamy je w formie do pieczenia.
4. Następnie tak przygotowane jabłka pieczemy do miękkości w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Czas pieczenia zależy od twardości jabłek.
5. Na gorące jabłka nakładamy jeszcze po łyżce dżemu i podajemy.
6. Smacznego.
Pieczone jabłka z nadzieniem orzechowym i rodzynkami.
Polecam bardzo proste i szybkie w wykonaniu jabłka, idealne na podwieczorek lub deser. Orzechy, jabłka i rodzynki to bardzo pyszne połączenie. Dodam, że podczas pieczenia po całym domu roznosi się cudowny zapach.
Składniki:
4 jabłka ( najlepiej jednakowej wielkości )
pół szklanki orzechów włoskich
pół szklanki rodzynek
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka syropu klonowego
Wykonanie:
1. Jabłka myjemy, osuszamy i wydrążamy środek, uważamy, żeby jabłek nie przedziurawić.
2. Orzechy miksujemy razem z cukrem trzcinowym i syropem klonowym. Można zmiksować tak, żeby w nadzieniu były malutkie kawałki orzechów. Następnie dodajemy rodzynki i mieszamy.
3. Tak przygotowanym nadzieniem nadziewamy jabłka.
4. Następnie jabłka układamy w formie żaroodpornej i pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości przez około 20-25 minut.
5. Podajemy gorące.
6. Smacznego.
Pieczone jabłka z rodzynkami i czekoladą.
Gdy mamy ochotę na coś słodkiego wystarczy kilka składników i w pół godziny możemy przygotować pyszny deser.Pieczone jabłka z rodzynkami i czekoladą są bardzo pyszne,jednym słowem rozpływają się w ustach.
Składniki:
8 średnich jabłek
10 dag rodzynek
8 kostek mlecznej czekolady
1 łyżeczka masła
Wykonanie:
1.Jabłka myjemy,dokładnie osuszamy i wydrążamy środek uważając,żeby nie przedziurawić jabłek.Jabłka napełniamy rodzynkami.
2.Formę do pieczenia smarujemy masłem,układamy jabłka i pieczemy do miękkości w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
3. Gdy jabłka będą miękkie na każde kładziemy kostkę czekolady i wkładamy do piekarnika na kilka chwil,żeby czekolada się roztopiła.Podajemy.
4.Smacznego.
Jabłka pieczone z kaszą jaglaną i rodzynkami.
Takie jabłka możemy przygotować na deser.Robi się je bardzo szybko i są tanie w przygotowaniu.Kasza jaglana i jabłka to bardzo pyszne połączenie.Kardamon nadaje deserowi ciekawy smak.
Składniki:
pół szklanki kaszy jaglanej
8 średnich jabłek
4 łyżki rodzynek
2 łyżki wiórek kokosowych
mielony kardamon według uznania
cukier trzcinowy do smaku
1 łyżeczka masła
Wykonanie:
1. Kaszę płuczemy w zimnej wodzie,dokładnie osączamy,następnie przekładamy do garnka,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia całego płynu często mieszając.
2.Jabłka myjemy,osuszamy i wydrążamy środek,uważając,żeby nie uszkodzić spodu. Formę do pieczenia smarujemy masłem.
3.Do kaszy dodajemy rodzynki,wiórki kokosowe,cukier do smaku i kardamon,dokładnie mieszamy.Następnie wydrążone jabłka napełniamy kaszą.
4.Tak przygotowane jabłka układamy w formie do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut do miękkości.Podajemy od razu gorące.
5.Smacznego.
Życzę smacznych inspiracji