Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

PIEKĘ CHLEB

A ja piekę chleb i przestać nie mogę...

Chyba, jeżeli to możliwe, uzależniłam się już trochę od świeżego, domowego chlebka. Coraz częściej wolę chleb upiec, niż kupić w sklepie. Tym bardziej, że w osiedlowym Lewiatanie nie dostanę ciepłego bochenka.

Do domowego "piekarnictwa" zachęcają mnie zadowolone miny domowników, gdy podaję im jeszcze gorącą kromeczkę z topiącym się na niej masłem. A zapach roznoszący się przy okazji po całym domu jest wprost urzekający.

 

Tym razem upiekłam chleb z trzema rodzajami mąki i maślanką.

 

MAŚLANKOWY CHLEB

 

PIEKĘ CHLEB

 

3 szklanki mąki żytniej

3 szklanki mąki pełnoziarnistej

0,5 szklanki mąki tortowej

2,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

7g (1 opakowanie) suszonych drożdży

1 szklanka ciepłej maślanki

1,5 szklanki ciepłej wody

mak do posypania wierzchu chleba

białko jaja do posmarowania wierzchu chleba

 

Wszystkie sypkie składniki (oprócz maku) wymieszać.

Do sypkich składników wlać płyny, wymieszać i zagnieść ciasto.

 

PIEKĘ CHLEB          PIEKĘ CHLEB

 

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

Jak ciasto podwoi swoją objętość ponownie je zagnieść, ułożyć w wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką foremce, przykryć i zostawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.

Przed pieczeniem wierzch chleba posmarować białkiem i posypać makiem.

 

                                         PIEKĘ CHLEB

 

Piec w 180 stopniach przez 1,5 godziny.

Żeby sprawdzić czy chleb jest już upieczony, należy wyjąć go z foremki i popukać od spodu. Jeżeli wydaje głuchy odgłos, to jest już gotowy.

 

PIEKĘ CHLEB

 

PIEKĘ CHLEB

 

Polecam!

cris04 03.03.2012 16:56
Ale apetyczny!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak