Pierniczki na choinkę .
-
mąka 400 gram
-
jajka 2 szt
-
margaryna 100 gr
-
cukier puder 50 gr
-
kakao 2 łyżki
-
miód prawdziwy 2 łyżki
-
soda oczyszczona 1 łyżeczka
-
lukier do biały
-
przyprawa do piernika 3 płaskie łyżeczki
Margarynę rozpuścić.
Suche składniki przesiać i wymieszać.
Dodać resztę składników.
Wyrabiać do połączenia składników .
Stolnicę wysypujemy mąką, aby ciasto podczas wałkowania się nie przyklejało
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.foremką wycinamy dowolne kształty.
Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 10 minut w temp.180 stopni ,po ostudzeniu lukruję.
Pracochłonne ale jaka radość popatrzeć na choinkę ozdobioną własnoręcznie zrobionymi ozdobami.