Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pierniczki w przedświątecznym nastroju.

Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez pieczenia pierniczków. Ten zapach podczas pieczenia jest cudowny, wprowadza powoli atmosferę świąt na które co roku czekam z wielkim utęsknieniem. A jak jest u Was? Lubicie,pieczecie? Zapraszam do wpisu

Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez pieczenia pierniczków. Ten zapach podczas pieczenia jest cudowny, wprowadza powoli atmosferę świąt na które co roku czekam z wielkim utęsknieniem. A jak jest u Was? Lubicie? Pieczecie? Zapraszam do wpisu.

Nie wiem jak Wy, ale ja powoli zaczynam pieczenie pierniczków, wprowadzam powoli rodzinę w świąteczny nastrój, zjadamy porcję upieczonych pierniczków i już piekę następne. Często się zdarza, że na świątecznym stole nie ma ani jednego piernika, wtedy zjadamy ciasta. Poniżej przedstawię Wam kilka moich propozycji na pyszne pierniczki. Pierniczki z moich przepisów nie muszą leżakować, zjadamy je od razu po pieczeniu, na początku są lekko twarde, potem z każdym dniem miękną. Najlepsze są z lukrem. Pierniczki można udekorować kolorowymi posypkami. Do pomocy w pieczeniu i dekorowaniu pierniczków można zaprosić dzieci, będą miały wspaniałą zabawę. A Wy macie swoje ulubione przepisy na pierniczki? A może nie ma u Was tradycji pieczenia pierniczków? Napiszcie.

 

Moje przepisy na sprawdzone i pyszne pierniczki:


1. Pierniczki witrażyki.


Takie pierniczki są idealne na świąteczny stół, ponieważ ładnie się prezentują. Możemy je również zawiesić na choince. Zapraszam:)

Pierniczki w przedświątecznym nastroju.


Składniki:


Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

5 dag masła lub margaryny

pół szklanki miodu

3 łyżki cukru

1 jajko

2 łyżki przyprawy do piernika

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej


Dodatkowo:

10 dag owocowych landrynek


Wykonanie:


1. Masło roztapiamy z cukrem i miodem i studzimy.


2. Do mąki dajemy sodę, przyprawę, stopione składniki i jajko, następnie zagniatamy ciasto.


3. Landrynki drobno potłuczemy. Ciasto wałkujemy i szklanką wykrawamy krążki, w każdym krążku foremką wykrawamy środek i nakładamy pokruszonych landrynek.


4. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.


5. Gdy landrynki lekko przestygną zdejmujemy je z papieru. Jeżeli papier nam się przyklei do witrażyków, należy je lekko zwilżyć wodą i delikatnie usunąć papier.


6. Smacznego.

 

2. Lukrowane pierniczki przekładane marmoladą.


Nie wyobrażam sobie świąt bez własnoręcznie upieczonych pierniczków. Piekę je zawsze kilka dni przed świętami, żeby moja rodzina sobie podjadała. Ich wcześniejsze upieczenie wprowadza już w świąteczny nastrój. Pierniczki nie muszą leżakować. Zapraszam:)

Pierniczki w przedświątecznym nastroju.


Składniki:


Ciasto:

50 dag mąki tortowej

1 szklanka miodu prawdziwego

pół szklanki oleju

2 jajka

1 łyżka kakao

1 łyżka masła lub margaryny

1 płaska łyżka sody oczyszczonej

12,5 dag cukru

1 przyprawa do piernika


Lukier:

1 białko

cukier puder ( około 1 szklanka )

barwniki spożywcze w proszku


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

dowolna twarda marmolada

 

Wykonanie:


1.Miód, cukier, masło, kakao i przyprawę do piernika przekładamy do garnka, zagotowujemy i studzimy.


2. Do mąki dodajemy jajka, sodę, olej i wystudzone składniki, następnie zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 2 godziny.


3. Po tym czasie ciasto wałkujemy dość cienko na posypanej mąką pszenną stolnicy, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone pierniczki studzimy.


4. Następnie pierniczki smarujemy marmoladą i sklejamy.


5. Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem ( cukier dodajemy stopniowo ) aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Lukier mieszamy z dowolnymi kolorami barwników. Ilość cukru zależy od tego jak duże mamy białko.


6. Przełożone pierniczki dekorujemy lukrem i odstawiamy do zastygnięcia lukru.


7. Smacznego.

 

3. Świąteczne pierniczki z lukrem.


Pachnące pierniczki idealne na świąteczny stół. Nie wyobrażam sobie świąt bez własnoręcznie upieczonych pierniczków. Z porcji wyszło mi około 80 sztuk. Zapraszam:)

Pierniczki w przedświątecznym nastroju.


Składniki:


Ciasto:

pół kilo mąki pszennej

szklanka miodu prawdziwego

pół szklanki oleju

2 jajka

1 łyżka kakao

1 łyżka masła

1 łyżka sody oczyszczonej

12 dag cukru

przyprawa do piernika


Lukier:

1 białko

około 1 szklanka cukru pudru


Wykonanie:


1. Miód,kakao,cukier,margarynę i przyprawę do piernika dać do garnka,zagotować i wystudzić.


2. Po wystudzeniu dać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.Włożyć do lodówki na około 2 godziny.


3. Po tym czasie wałkować ciasto i dowolnymi foremkami wykrawać pierniczki.Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni.


4. Do zimnego białka dać cukier puder i ucierać kilka minut.Gdy lukier ma odpowiednią konsystencję dekorować pierniczki. Ilość cukru do lukru zależy od tego jak duże mamy białko,jeżeli lukier jest zbyt rzadki należy dodać jeszcze cukru pudru.A gdy wyjdzie zbyt gęsty możemy dodać kroplę wody.


5. Smacznego.

 

4. Czekoladowe pierniczki.


Te pierniczki najlepsze są na drugi lub trzeci dzień gdy trochę zmiękną, chociaż u mnie zjadane są zaraz po upieczeniu i udekorowaniu. Mocno czekoladowe i pachnące korzennymi przyprawami. Polecam upiec je na świąteczny stół. Zapraszam :)

Pierniczki w przedświątecznym nastroju.


Składniki:


Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

pół szklanki miodu prawdziwego

1/4 szklanki oleju

1 jajko

2 łyżki kakao

1 przyprawa do piernika

2 małe łyżeczki sody oczyszczonej

pół szklanki cukru

1 łyżka masła lub margaryny

szczypta soli


Dodatkowo:

10 dag polewy mlecznej

cukrowa posypka ( u mnie gwiazdki )

mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:


1. Masło, miód, cukier, kakao i przyprawę do piernika przekładamy do garnka i zagotowujemy, następnie studzimy.


2. Do mąki dodajemy pozostałe składniki oraz te wystudzone i zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut.


3. Po tym czasie na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto i za pomocą foremek wykrawamy pierniczki. Grubość wałkowanego ciasta zależy od nas jak pulchne chcemy mieć ciasteczka.

4. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Upieczone studzimy.


5. Polewę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Następnie przelewamy ją do woreczka cukierniczego i dekorujemy pierniczki, posypujemy je posypką. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.


6. Pierniczki są gotowe do podania.


7. Smacznego.

Smacznych inspiracji życzę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak