Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pierniki na świątecznym stole.

Piernik to kolejne świąteczne ciasto, którego nie może zabraknąć zaraz po serniku i makowcu na świątecznym stole. Mam kilka swoich ulubionych przepisów, którymi podzielę się z Wami w tym wpisie. Zapraszam serdecznie.

Piernik to kolejne świąteczne ciasto, którego nie może zabraknąć zaraz po serniku i makowcu na świątecznym stole. Mam kilka swoich ulubionych przepisów, którymi podzielę się z Wami w tym wpisie. Zapraszam serdecznie.

Miód prawdziwy, przyprawa do piernika i bakalie to produkty, które kojarzą się nam z piernikiem, takim pysznym, pachnącym i domowym. Wyjątkowym, bo pieczonym tylko na Boże Narodzenie. Kocham piernik co roku go piekę, za każdym razem inną wersję, rodzina jest zachwycona i zawsze smakuje gościom. A dla Was mam kilka propozycji na pierniki, od prostych po takie przekładane czy keksowe. Myślę, że w moich propozycjach każdy znajdzie coś dla siebie. Serdecznie zapraszam. Może wybierzecie coś dla siebie.

 


Pyszne i sprawdzone ciasta-pierniki:


1. Piernikowy keks świąteczny.


Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się z zapachami piernika i pomarańczy. Nie wyobrażamy sobie świątecznego stołu bez pysznego ciasta. Polecam keks mojego pomysłu. Pyszny i pachnący piernikiem z mnóstwem bakalii. Idealnie mięciutki i zarazem trochę sypki. Pięknie udekorowany zachwyci każdego. Zapraszam :)

Pierniki na świątecznym stole.

Składniki:

Ciasto:

25 dag masła lub margaryny

4 jajka

1 niepełna szklanka cukru

1 łyżka miodu prawdziwego

1 cukier waniliowy

2 łyżki mąki ziemniaczanej

półtorej szklanki mąki tortowej

szczypta soli

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika

15 dag rodzynek

10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej ( 2 łyżki odkładamy do dekoracji )


Dodatkowo:

masło do posmarowania foremki

1 łyżka bułki tartej

5 dag białej polewy

5 dag polewy deserowej

2 łyżki odłożonej kandyzowanej skórki pomarańczowej


Wykonanie:


1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy, cały czas ucierając dodajemy miód i przyprawę do piernika. Następnie dodajemy sól, obie mąki i proszek do pieczenia, dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i skórki i dokładnie mieszamy.


2. Foremkę keksówkę o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Następnie do foremki przekładamy ciasto.


3. Ciasto pieczemy około 55 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone i studzimy.


4. Obie polewy rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i dekorujemy nimi ciasto, dekorujemy również skórką pomarańczową.

5. Ciasto odstawiamy do zastygnięcia. Po tym czasie kroimy i podajemy.


6. Smacznego.

 

2. Piernik w czekoladzie.


Pyszny i bardzo mięciutki piernik z orzechami. Całość dopełnia polewa czekoladowa. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Zapraszam:)

Pierniki na świątecznym stole.


Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

pół szklanki cukru

pół szklanki miodu

pół szklanki mleka

pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich

3 jajka

3 łyżki masła lub margaryny (kopiaste )

3 łyżki przyprawy do piernika

2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej


dodatkowo:

1 tabliczka mlecznej czekolady (10 dag )

połówki orzechów włoskich do dekoracji


Wykonanie:


1. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę stopniowo wbijać po jednym jajku i ucierać. Następnie dodać miód i mleko, utrzeć.


2. Mąkę przesiać z przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną, dodać do masy i razem połączyć, na koniec wsypać orzechy i wymieszać.


3. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30cm x 7cm x 9 cm. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia .Sprawdzić suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone.


4. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i posmarować nią jeszcze ciepły piernik, udekorować połówkami orzechów i odłożyć do wystygnięcia.


5. Smacznego.

 

3. Piernik przekładany masą serową.


Pyszny i bardzo mięciutki. Może warstwy nie wyszły mi tak ładne jak chciałam, ale ciasto wyszło idealnie pyszne. Zapraszam:)

 Pierniki na świątecznym stole.

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka cukru

1 szklanka mleka

1 szklanka miodu

30 dag masła lub margaryny

4 szklanki mąki pszennej

6 jajek

1 przyprawa do piernika

1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej

1 płaska łyżeczka amoniaku

pół szklanki rodzynek

pół szklanki drobno posiekanych orzechów


Masa serowa:

1 kg sera białego ( w wiadereczku )

półtorej szklanki cukru

25 dag masła lub margaryny

2 jajka

5 łyżek mleka

2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej


Polewa:

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

3 łyżki masła lub margaryny

odrobina gorącej wody


Wykonanie:

1. Masło, mleko i cukier zagotować i wystudzić. Do zimnego dać żółtka, przyprawę do piernika, przesianą mąkę z sodą i amoniakiem, dokładnie zmiksować. Wsypać orzechy o rodzynki. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.


2. Ciasto podzielić na dwie części i każdą osobno piec w tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. ( Gdy pieczemy jedną część drugą trzymamy nad garnkiem z gorącą wodą, żeby nie zgęstniało ).


3. Upieczone i wystudzone pierniki na pół.


4. Masło utrzeć z cukrem, jajkami i serem. Przełożyć do garnka i cały czas mieszając gotować 10 minut. Mąkę wymieszać z mlekiem i wlać do gorącej masy, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Masę serową lekko przestudzić.


5. Krążki piernikowe przekładać na przemian masą serową. Powinno wyjść 4 krążki i trzy warstwy masy.


6. Cukier wymieszać z kakao i odrobiną gorącej wody,tak aby powstała gęsta papka,dodać masło i gotować na małym ogniu przez kilka chwil cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i mieszać do połączenia się składników, aż polewa będzie gęsta i szklista.


7. Polewą udekorować ciasto i odstawić do stężenia, najlepiej na całą noc do lodówki.


8. Smacznego.

 

4. Piernik z orzechami i rodzynkami.


Bardzo mięciutki i puszysty, możemy go oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową, u mnie za namową moich córek na pierniku znalazła się polewa. Możemy go upiec na świąteczny stół. Smacznego :)

Pierniki na świątecznym stole.


Składniki:


Ciasto:

1 szklanka cukru

1 szklanka mleka

1 szklanka miodu

30 dag masła lub margaryny

6 jajek

4 szklanki mąki pszennej

1 przyprawa do piernika

1 łyżeczka amoniaku

2 łyżeczki sody oczyszczonej

pół szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich

pół szklanki rodzynek


Polewa:

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

3 łyżki masła lub margaryny

odrobina gorącej wody


Dodatkowo:

wiórki kokosowe do dekoracji


Wykonanie:

1. Mleko zagotować z cukrem i masłem, wystudzić.


2. Do wystudzonej masy dać miód, mąkę, przyprawę, sodę, amoniak, żółtka i dokładnie zmiksować, następnie wsypać orzechy i rodzynki.


3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.


4. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm.


5. Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.


6. Cukier wymieszać z kakao i odrobiną gorącej wody, żeby powstała gęsta papka, dodać masło i chwilę zagotować na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie polewę zdjąć z ognia i mieszać do połączenia składników. Polewa powinna być gęsta i szklista.


7. Gotową polewę rozsmarować na pierniku i odstawić do zastygnięcia. Na koniec udekorować wiórkami kokosowymi.


8. Smacznego.


Smacznych inspiracji życzę.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak