Piernik to kolejne świąteczne ciasto, którego nie może zabraknąć zaraz po serniku i makowcu na świątecznym stole. Mam kilka swoich ulubionych przepisów, którymi podzielę się z Wami w tym wpisie. Zapraszam serdecznie.
Miód prawdziwy, przyprawa do piernika i bakalie to produkty, które kojarzą się nam z piernikiem, takim pysznym, pachnącym i domowym. Wyjątkowym, bo pieczonym tylko na Boże Narodzenie. Kocham piernik co roku go piekę, za każdym razem inną wersję, rodzina jest zachwycona i zawsze smakuje gościom. A dla Was mam kilka propozycji na pierniki, od prostych po takie przekładane czy keksowe. Myślę, że w moich propozycjach każdy znajdzie coś dla siebie. Serdecznie zapraszam. Może wybierzecie coś dla siebie.
Pyszne i sprawdzone ciasta-pierniki:
1. Piernikowy keks świąteczny.
Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się z zapachami piernika i pomarańczy. Nie wyobrażamy sobie świątecznego stołu bez pysznego ciasta. Polecam keks mojego pomysłu. Pyszny i pachnący piernikiem z mnóstwem bakalii. Idealnie mięciutki i zarazem trochę sypki. Pięknie udekorowany zachwyci każdego. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
25 dag masła lub margaryny
4 jajka
1 niepełna szklanka cukru
1 łyżka miodu prawdziwego
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
półtorej szklanki mąki tortowej
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika
15 dag rodzynek
10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej ( 2 łyżki odkładamy do dekoracji )
Dodatkowo:
masło do posmarowania foremki
1 łyżka bułki tartej
5 dag białej polewy
5 dag polewy deserowej
2 łyżki odłożonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy, cały czas ucierając dodajemy miód i przyprawę do piernika. Następnie dodajemy sól, obie mąki i proszek do pieczenia, dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i skórki i dokładnie mieszamy.
2. Foremkę keksówkę o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Następnie do foremki przekładamy ciasto.
3. Ciasto pieczemy około 55 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone i studzimy.
4. Obie polewy rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i dekorujemy nimi ciasto, dekorujemy również skórką pomarańczową.
5. Ciasto odstawiamy do zastygnięcia. Po tym czasie kroimy i podajemy.
6. Smacznego.
2. Piernik w czekoladzie.
Pyszny i bardzo mięciutki piernik z orzechami. Całość dopełnia polewa czekoladowa. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Zapraszam:)
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
pół szklanki miodu
pół szklanki mleka
pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
3 jajka
3 łyżki masła lub margaryny (kopiaste )
3 łyżki przyprawy do piernika
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
dodatkowo:
1 tabliczka mlecznej czekolady (10 dag )
połówki orzechów włoskich do dekoracji
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę stopniowo wbijać po jednym jajku i ucierać. Następnie dodać miód i mleko, utrzeć.
2. Mąkę przesiać z przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną, dodać do masy i razem połączyć, na koniec wsypać orzechy i wymieszać.
3. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30cm x 7cm x 9 cm. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia .Sprawdzić suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
4. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i posmarować nią jeszcze ciepły piernik, udekorować połówkami orzechów i odłożyć do wystygnięcia.
5. Smacznego.
3. Piernik przekładany masą serową.
Pyszny i bardzo mięciutki. Może warstwy nie wyszły mi tak ładne jak chciałam, ale ciasto wyszło idealnie pyszne. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1 szklanka miodu
30 dag masła lub margaryny
4 szklanki mąki pszennej
6 jajek
1 przyprawa do piernika
1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka amoniaku
pół szklanki rodzynek
pół szklanki drobno posiekanych orzechów
Masa serowa:
1 kg sera białego ( w wiadereczku )
półtorej szklanki cukru
25 dag masła lub margaryny
2 jajka
5 łyżek mleka
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
Wykonanie:
1. Masło, mleko i cukier zagotować i wystudzić. Do zimnego dać żółtka, przyprawę do piernika, przesianą mąkę z sodą i amoniakiem, dokładnie zmiksować. Wsypać orzechy o rodzynki. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
2. Ciasto podzielić na dwie części i każdą osobno piec w tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. ( Gdy pieczemy jedną część drugą trzymamy nad garnkiem z gorącą wodą, żeby nie zgęstniało ).
3. Upieczone i wystudzone pierniki na pół.
4. Masło utrzeć z cukrem, jajkami i serem. Przełożyć do garnka i cały czas mieszając gotować 10 minut. Mąkę wymieszać z mlekiem i wlać do gorącej masy, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Masę serową lekko przestudzić.
5. Krążki piernikowe przekładać na przemian masą serową. Powinno wyjść 4 krążki i trzy warstwy masy.
6. Cukier wymieszać z kakao i odrobiną gorącej wody,tak aby powstała gęsta papka,dodać masło i gotować na małym ogniu przez kilka chwil cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i mieszać do połączenia się składników, aż polewa będzie gęsta i szklista.
7. Polewą udekorować ciasto i odstawić do stężenia, najlepiej na całą noc do lodówki.
8. Smacznego.
4. Piernik z orzechami i rodzynkami.
Bardzo mięciutki i puszysty, możemy go oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową, u mnie za namową moich córek na pierniku znalazła się polewa. Możemy go upiec na świąteczny stół. Smacznego :)
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1 szklanka miodu
30 dag masła lub margaryny
6 jajek
4 szklanki mąki pszennej
1 przyprawa do piernika
1 łyżeczka amoniaku
2 łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich
pół szklanki rodzynek
Polewa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do dekoracji
Wykonanie:
1. Mleko zagotować z cukrem i masłem, wystudzić.
2. Do wystudzonej masy dać miód, mąkę, przyprawę, sodę, amoniak, żółtka i dokładnie zmiksować, następnie wsypać orzechy i rodzynki.
3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
4. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
5. Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.
6. Cukier wymieszać z kakao i odrobiną gorącej wody, żeby powstała gęsta papka, dodać masło i chwilę zagotować na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie polewę zdjąć z ognia i mieszać do połączenia składników. Polewa powinna być gęsta i szklista.
7. Gotową polewę rozsmarować na pierniku i odstawić do zastygnięcia. Na koniec udekorować wiórkami kokosowymi.
8. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.