Atmosferę świąt można wyczarować już teraz – rozkoszując się smakiem i aromatem słodkości z dodatkiem tej aromatycznej przyprawy. Jeśli szukacie pomysłu na pyszne piernikowe propozycje, które można wyczarować w zaledwie kilka chwil dobrze trafiliście. Oczywiście, niepodważalnie jednym ze smaków świąt jest smak piernika długodojrzewającego, który stopniowo, z dnia na dzień leżakując, nabiera odpowiedniej konsystencji, bo po upieczeniu i "przegryzieniu" zachwycać swoim głębokim smakiem. Jednak jeśli z różnych powodów nie nastawiliście go o czasie, a uwielbiacie piernikowe smakołyki dobrym rozwiązaniem będzie kilka propozycji na szybko, które możecie przygotować w ostatniej chwili.
Pierniczki
Składniki:
Pierniczki:
1 kg mąki
1 szczypta soli
2 łyżeczki sody oczyszczonej
400 g cukru pudru
400 g miodu
2 duże jajka
240 g masła 82%
3 łyżki przyprawy do piernika
Lukier:
1 białko (z dużego jajka)
1 szklanka (250 ml) cukru pudru (+ w zanadrzu 2-3 łyżki)
Masło rozpuścić w rondelku. Dodać miód, cukier i przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać i chwilę podgrzać. Odstawić do wystudzenia. Mąkę wymieszać z sodą i szczyptą soli. Do mąki dodać jajko i przestudzone masło z miodem, cukrem i przyprawą. Wymieszać łyżką i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na porcje i rozwałkować na około pół cm. Wykrawać ciastka i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut. Pilnować, aby za mocno się nie przyrumieniły.
Lukier: Jajko (najlepiej ze sprawdzonego źródła) wyszorować pod bieżącą wodą. Oddzielić białko od żółtka. Białko zmiksować lub utrzeć z cukrem pudrem, aż do uzyskania gęstego lukru. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru. Do woreczka (lub rękawa cukierniczego) wlać lukier, zrobić w rogu malutki otworek i dekorować pierniczki.
Piernikowe muffinki
Składniki:
Składniki suche:
1 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru trzcinowego
szczypta soli
3/4 łyżki przyprawy do piernika
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki mokre:
1 jajko
3 łyżki płynnego miodu
1/3 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Polewa:
75 g gorzkiej czekolady 60%
3 łyżki śmietany 30%
1 łyżeczka masła
Dodatkowo:
srebrne i złote cukrowe perełki (do dekoracji)
Mąkę przesiać przez sito. Do mąki dodać pozostałe suche składniki i wymieszać. W drugim naczyniu roztrzepać składniki mokre. Składniki mokre połączyć ze składnikami suchymi, krótko mieszając. Formę do muffin wyłożyć papilotkami.Ciasto nalewać do 3/4 wysokości papilotek. Muffinki piec w 180 stopniach przez ok. 20-22 minuty, do suchego patyczka. Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzone muffinki polać polewą. Udekorować cukrowymi perełkami.
Ciasto piernikowe
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki* mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
2 duże jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
2 łyżki płynnego miodu
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1/2 szklanki powideł śliwkowych
Dodatkowo na polewę:
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła
2 łyżki mleka
2 łyżeczki miodu
1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
kandyzowana skórka pomarańczowa
*szklanka 250 ml
Mąkę, proszek, sodę, kakao i przyprawę do piernika przesiać. Jajka ubić do białości stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy. Do ubitych jajek (cały czas ubijając) dodawać mleko na przemian z mąką, aż do wyczerpania się składników. Pod koniec dodać miód, olej oraz powidła. Krótko zmiksować. Ciasto przelać do keksówki (30x10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Ciasto piec przez ok. 50-55 minut (dolna grzałka) w 180 stopniach, do suchego patyczka. Składniki polewy rozpuścić w rondelku, gotową polewą polać wystudzony piernik. Posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Piernikowe bezy z oragne curd, granatem i lodami
Składniki (na 6 porcji):
Bezy:
4 białka (najlepiej wielskie, rozmiar M)
szczypta soli
200 g cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu jasnego octu winnego
1 łyżka przyprawy do pierników
Orange curd:
150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
3 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
50 g cukru
4 żółtka
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
70 g masła 82%
Dodatkowo:
1 opakowanie (900ml) lodów Carte D'Or Chocolate Brownie
2 łyżki startej, gorzkiej czekolady 60%
1 granat
2 pomarańcze
Bezy:
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Na papierze odrysować 12 małych okręgów o średnicy ok. 8 cm, zachowując odstępy. Piernik rozgrzać do temp. 180 stopni (grzałka góra-dół).
Białka przelać do czystej metalowej lub szklanej miski. Dodać szczyptę soli. Ubijać mikserem na wolnych obrotach. Kiedy białka zaczną bieleć dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Ubijać do czasu, aż piana będzie szklista i sztywna. Pod koniec ubijania dodać mąkę, ocet oraz przyprawę do piernika. Ubitą piankę nakładać łyżką na papierze w miejsce 12 okręgów, lekko wyrównując wierzch bez. Blaszkę od razu wstawić do nagrzanego piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Bezy suszyć przez ok. 45-50 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić bezy do całkowitego wystudzenia.
Orange curd:
Żółtka roztrzepać w rondelku, dodać sok i skórkę z pomarańczy, sok z limonki, cukier i mąkę ziemniaczaną. Podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy krem zacznie gęstnieć zdjąć z ognia i dodać pokrojone w kostkę masło. Ponowie postawić na gazie i chwilę podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się masła i zgęstnienia kremu. Gotowy krem wystudzić i schłodzić w lodówce.
Wykończenie:
Na talerzu położyć bezę, posmarować ją kremem pomarańczowym. Na kremie ułożyć cząstki pomarańczy oraz ziarna granatu, posypać startą czekoladą i przykryć bezą. Wierzch deseru udekorować kremem, cząstkami pomarańczy, granatem, czekoladą i lodami. Deser podawać od razu po przygotowaniu.
Piernikowa czekolada na gorąco
Składniki (3 porcje):
400 ml mleka 3,2%
200 ml śmietany 30%
100 g gorzkiej czekolady (u mnie 60%)
20 g czekolady mlecznej
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
bita śmietana (do podania)
W rondlu podgrzać mleko ze śmietaną. Dodać podzieloną na kostki czekoladę gorzką i mleczną oraz przyprawę do piernika. Gotować na wolnym ogniu mieszając do czasu, aż czekolada się rozpuści, a napój zgęstnieje. Czekoladę podawać udekorowaną bitą śmietaną i posypaną przyprawą do piernika.