Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

PIEROGI: CIASTO I FARSZE

Pierogi to tradycja. Pojawiają się na stolach niemal w każdym domu. Niektórzy kupują, a niektórzy robią sami. Mogą być wytrawne i na słodko. Prawdziwe rarytasy i rozkosz dla podniebienia.

Pierogi to swojskie danie i tradycja od lat. Przepis na ciasto przekazywane z pokolenia na pokolenie. Najlepszy jest ten od babci lub mamy. To od nich możemy nauczyć się najwięcej, to one znają najlepsze receptury. To od mamy dowiedziałam się, że dodatek mleka do ciasta sprawia, że po ugotowaniu pierogi się nie lepią do siebie.
Ciasto na pierogi powinno być elastyczne i miękkie. Pierogi jak i ciasto można mrozić.
Aby ciasto było dobre ma wpływ wiele czynników np. odpowiednie proporcje. Uwagę trzeba zwrócić również na dobór mąki, najlepsza jest pszenna poznańska typ 500, także mąka pszenna tortowa typ 450. Ważne jest, aby ciasto dobrze się kleiło i nie było twarde, bo wtedy nastepują trudności z rozwałkowaniem. Najlepsze osiągniemy jeśli ciasto odpocznie, w rezultacie ciasto przy wałkowaniu nie będzie kurczyć się.
Ciasto na pierogi może być także drożdżowe, ale wtedy wymaga smażenia w głębokim oleju i traci szybko swą sprężystość, mięknie. Ja jestem zwolenniczką tradycyjnego ciasta pierogowego.
Niepowinno robić się ciasta na "oko". Chyba, że ktoś ma miarki w oczach i lata praktyki, wtedy wszystko może się udać.
Najbardziej popularne pierogi to z farszem z kapusty i grzybów, głównie przygotowywane, tradycyjnie na Wigilię. Wszyscy je kochają i uwielbiają. Zaraz po nich są pierogi z farszem ruskim tj. ziemniaki i ser. Przygotowywane na codzień jako obiad. Następnie pierogi z mięsem. Można użyć różnych gatunków mięs od drobiowego po wołowinę. Popularne są także pierogi na słodko, z owocami, polane sosami śmietanowymi lub musami owocowymi, ewentualnie posypane cukrem pudrem. Jaki farsz zrobimy to zależy od nas samych, od naszego gustu i kreatywności. Prawdę "mówiąc" farsz może być dowolny: z warzywami, serem, kaszą, owocami czy mięsem.

Poniżej zareprezentuję moje ulubione przepisy na ciasto do pierogów, które zawsze udaję się.

CIASTO KROK PO KROKU


PRZEPIS PODSTAWOWY BEZ JAJKA
* MĄKA PSZENNA TORTOWA TYP 450 1 KG.
* CIEPŁA WODA OK. 400 ML.
* OLEJ 100 ML.
* MLEKO 4 ŁYŻKI
* SÓL 1 ŁYŻKA
PRZEPIS Z DODATKIEM JAJKA
* MĄKA PSZENNA TORTOWA TYP 450 3 SZKL.
* WODA LETNIA 1 SZKL.
* MLEKO 1-2 ŁYŻKI
* JAJKO 1 SZT.
* OLEJ 1 ŁYŻKA
* SÓL 1 ŁYŻECZKA

METODA:
* MĄKĘ PRZESIAĆ NA STOLNICĘ. ZROBIĆ DOŁEK ŁYŻKĄ I WLAĆ OLEJ/WBIĆ JAJKO/DODAĆ SÓL, DELIKATNIE WYBEŁTAĆ Z MĄKĄ.

PIEROGI: CIASTO I FARSZE


* DOLAĆ STOPNIOWO WODĘ I MLEKO. MIESZAJĄC ŁYŻKĄ, ABY NIE WYLAŁO SIĘ NA BOKI.

PIEROGI: CIASTO I FARSZE


* ZAGNIEŚĆ CIASTO, TAK DŁUGO AŻ BĘDZIE ELASTYCZNE. NAJLEPIEJ ZWILŻYĆ DŁONIE WODĄ 3-4 RAZY. CIASTO WŁOŻYĆ DO WORECZKA I ODSTAWIĆ NA OK. 15 MIN.

PIEROGI: CIASTO I FARSZE


* STOLNICĘ PODSYPAĆ LEKKO MĄKĄ. CIASTO PODZIELIĆ NA 2 LUB 3 CZĘŚCI. ROZWAŁKOWAĆ I WYCIĄĆ KRĄŻKI.

PIEROGI: CIASTO I FARSZE 

 

 

 

 

 

PRZEPISY

PIEROGI Z MIĘSEM, PIECZARKAMI I MOZZARELLĄ
Najlepszy farsz mięsny jaki jadłam . Domownicy byli zachwyceni. Połączenie mięsa, pieczarek i sera to strzał w dziesiątkę. Inaczej ale ze smakiem !

PIEROGI: CIASTO I FARSZE


Składniki:
Ciasto:
* mąka typ 450 3 szkl. ( po 230 g.)
* woda letnia 1 szkl.
* mleko 1-2 łyżki
* olej 1 łyżka
* jajko 1 szt.
* sól 1 łyżeczka

Farsz:
* łopatka wieprzowa 700 g.
* cebula 2 szt.
* pieczarki 250 g.
* mozzarella starta 150 g.
* sól i pieprz do smaku
* kucharek do smaku
* olej 3-4 łyżki
* kostka rosołowa 1 szt.
* ziele angielskie 3 kulki
* liście laurowe 2 listki
* woda do gotowania

Dodatkowo:
* woda do gotowania
* olej 1 łyżka
* sól 1 łyżeczka

Metoda:
CIASTO: Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto. Obsypujemy lekko mąką i przykrywamy woreczkiem. (Ciasto powinno chwilę odpocząć, wtedy jest bardziej elastyczne).
FARSZ: Łopatkę wieprzową myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w garnku. Zalewamy wodą tak, aby mięso było zakryte. Dodajemy kostkę rosołową, liście i ziele. Gotujemy na małym ogniu, aż mięso zmięknie.
Pieczarki obieramy i kroimy w paski. Podsmażamy na patelni dolewając trochę wody, co chwilę mieszając, aby się nie przypaliły. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rozgrzanego z olejem rondelka. Podsmażamy na złocisty kolor.
Mięso i pieczarki mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy wraz z olejem podsmażoną cebulkę. Mieszamy. Na koniec dodajemy mozzarellę. Ponownie mieszamy.
Ciasto dzielimy na pół. Rozwałkowujemy podsypując mąką, na dość cienki placek. Szklanką wykrawamy krążki.
Na każdym krążku nakładamy łyżkę farszu. Lepimy pierogi. Kiedy woda w garnku z solą i olejem zagotuje się wrzucamy po kilka pierogów, gotujemy aż wypłyną na wierzch + 1-2 minutki.

PIEROGI Z GRYCZANYM MIĘSNYM FARSZEM
Są tak dobre, że nie potrzebują żadnych dodatków.

PIEROGI: CIASTO I FARSZE

 

Składniki:
* 1 woreczek kaszy gryczanej
* 3 filety z kurczaka
* 10 śliwek suszonych

* 6 szkl. mąki
* 2 szkl. ciepłej wody + 2 szkl.
* 2 jaja
* 1 łyżeczka soli + 1 łyżka
* 1 łyżka oleju + 50 ml. + 1 łyżka
* 1 kostka rosołowa
* 1 łyżka kucharka
* 1 cebula
* szczypta pieprzu

Metoda:
Farsz: Kaszę ugotować według opakowania. Zrobić bulion z kostki rosołowej i 2 szklanek wody. Wlać do garnka i wrzucić piersi z kurczaka. Dodać 1 łyżkę soli. Gotować ok 30-40 min. Po czym wyciągnąć i zmielić razem ze śliwkami. Rondelek rozgrzać z 50 ml. oleju i wsadzić pokrojoną w kosteczkę cebulę, gdy się zarumieni dodać do zmielonego mięsa. Wymieszać i dodać ugotowaną kaszę. Po czym ponownie wymieszać. Przyprawić kucharkiem i pieprzem.
Ciasto: Mąkę, jaja, wodę ciepłą, sól i olej wymieszać i ugniatać ciasto, podsypując trochę mąką. Kiedy ciasto będzie elastyczne, rozwałkować je i wycinać szklanką krążki. Następnie nakładać farsz i formować pierożki.
Przygotowane pierożki wrzucić do gotującej się wody z 1 łyżką oleju. Kiedy wypłyną gotować ok. 2 min i wyciągnąć.

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Jedno z dań wigilijnych. Bardzo smaczne. Pięknie komponują się na stole wśród innych potraw.

 

PIEROGI: CIASTO I FARSZE

Składniki:
* 3 szkl. mąki
* 1 jajko
* 1 łyżeczka soli
* 1/2 łyżeczki oleju
* 1 szkl. gorącej wody

* duża garść kiszonej kapusty
* 2 szkl. grzybów suszonych
* 2,5 szkl. wody
* 1 cebula
* 1/4 szkl. oleju do cebuli
* 2 łyżki oleju do wody
* pieprz do smaku
* 1 łyżeczka soli

Metoda:

Ciasto zagnieść ze składników i podzielić na 2 części. Rozwałkować i wyciąć szklanką kółka.
Kapustę posiekać i wrzucić do garnka. Dusić na małym ogniu. W osobym garnku wrzucić grzyby i zalać wodą ( 1 szklanka ) i gotować na małym ogniu. Gdy woda zrobi się ciemna, wylać i wlać nową ( 1 szkl.) Gotować ok 15 min. Do kapusty dodać trochę wody. Gotować aż zmięknie. Gdy grzyby będą miękkie odcedzić i posiekać drobno. Wrzucić do kapusty i gotować ok. 15-20 min.
Cebulę obrać i posiekać drobno. Wrzucić na rozgrzany i osolony olej. Dusić aż się zarumieni. Dodać do kapusty z niedużą ilością oleju i wymieszać. Na koniec dodać pieprz. Gotowy farsz nakładać na krążki ciasta i zlepiać pierogi. Gotować w wrzącej wodzie z dodatkiem oleju ( 2 łyżki). Wyciągnąć, gdy wypłyną.

PIEROGI RUSKIE
Pierogi ruskie to jedno z moich ulubionych dań. Najlepsze polane skwarkami.

PIEROGI: CIASTO I FARSZE

 

Składniki:
Ciasto:
* mąka typ 450 1 kg.
* olej 100 ml. 
* sól 1 łyżka
* woda ciepła ok 400 ml. szkl. + 2 łyżki mleka

Farsz:
* twaróg 250 gram
* ziemniaki ugotowane 5 szt.
* cebula biała 2 szt.
* olej 2 łyżki
* sól do smaku
* pieprz do smaku

Dodatkowo:
* woda do gotowania pierogów
* oliwa 1 łyżka
* sól 1 łyżeczka

Metoda:
Ciasto: Mąkę przesiać. W kopczyku zrobić dołek i wbić jajko. Dodać oliwę, sól. Wymieszać. Wlać ciepłą wodę. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić na kilka minut.
Farsz: Ziemniaki zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę wraz z twarogiem. Cebule obrać, pokroić w kostkę i przysmażyć na złoty kolor. Jednak wcześniej lekko ją osolić. Dodać to farszu wraz z tłuszczykiem. Dodać sól, pieprz. Wymieszać.Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować ciasto na cienki placek. Szklanką powycinać kółka. Na środek okrągłych, małych placuszków nałożyć łyżeczkę farszu. Zlepić pieroga. W dużym garnku wstawić wodę. Dodać łyżkę oleju oraz łyżeczkę soli. Gdy woda zagotuje się, wrzucić pierożki. Kiedy wypłyną, 2-3 min. muszą gotować się, następnie wyciągnąć.

PIEROGI ZE SZPINAKIEM I TWAROGIEM
Dla urozmaicenia menu pierogi zrobiłam ze szpinakiem i twarogiem. Efekt jaki uzyskałam był zadowalający.

PIEROGI: CIASTO I FARSZE

 

Składniki:
Ciasto:
* mąka 3 szkl.
* woda gorąca 1 szkl.
* jajko 1 szt.
* sól 1 łyżeczka
* olej 1 łyżka

Farsz:
* szpinak mrożony 250 gram
* twaróg 300 gram
* cebula 1 szt.
* kucharek 1 łyżka
* pieprz do smaku
* masło 1 łyżka
Dodatkowo:
* sól 1 łyżka
* olej 2 łyżki
* woda do gotowania

Metoda:
Ciasto: Mąkę przesiać. Dodać jajko, wodę, sól i olej. Zarobić ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryć folią i odsta
Farsz: Szpinak odmrozić i odsączyć z wody przez lnianą ściereczkę. Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na maśle na złocisty kolor. Dodać do twarogu razem ze szpinakiem. Doprawić do smaku i wymieszać.
Ciasto rozwałkować, wyciąć szklanką kółka. Na każdy placek nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić pierożki. Gotować w osolonej wodzie z olejem do momentu, aż wypłyną na wierzch.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak