Oto mój przepis na ciasto pierogowe:
300g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
½ szklanki gorącej wody
Mąki wsypać do miski, wbić jajko, wyrobić za pomocą widelca, delikatnie zabierając mąkę z brzegów. Po środku zrobić dołek i wlewać powolutku gorącą wodę, wyrabiając na początku delikatnie widelcem a później rękoma. W razie potrzeby, gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać gorącej wody, gdy będzie kleiło się do rąk – dosypać mąki pszennej.
Nadzienia słone:
- ruskie – z ziemniakami i serem białym
- mięsne (ja używam mięso z rosołu)
- z ziemniakami i cebulką
- z kapustą i grzybami
- wszelkie połączenia warzyw: ziemniaki/brokuł, ziemniaki/szpinak,
- z kaszą gryczaną
Nadzienia słodkie:
-owoce – truskawki, jagody, śliwki, jabłka
- twarożek z rodzynkami
NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ?
Ciasto wałkujemy na grubość ok 3mm. Wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy.
Pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę i gotujemy ok 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.