Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pierogi - na słodko i słono

Przepis na niezawodne ciasto na pierogi mam od mamy, ona od babci. A wiadomo przepisy babcine są najlepsze! Można je nadziewać słodkim i słonym nadzieniem. Jednak ciasto ma w nich zasadnicze znaczenie.
Oto mój przepis na ciasto pierogowe:

 

300g mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 jajko

½ szklanki gorącej wody

 

Mąki wsypać do miski, wbić jajko, wyrobić za pomocą widelca, delikatnie zabierając mąkę z brzegów. Po środku zrobić dołek i wlewać powolutku gorącą wodę, wyrabiając na początku delikatnie widelcem a później rękoma. W razie potrzeby, gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać gorącej wody, gdy będzie kleiło się do rąk – dosypać mąki pszennej.

 Pierogi - na słodko i słono

Nadzienia słone:

- ruskie – z ziemniakami i serem białym

- mięsne (ja używam mięso z rosołu)

- z ziemniakami i cebulką

- z kapustą i grzybami

- wszelkie połączenia warzyw: ziemniaki/brokuł, ziemniaki/szpinak,

- z kaszą gryczaną

Pierogi - na słodko i słono

 

Nadzienia słodkie:

-owoce – truskawki, jagody, śliwki, jabłka

- twarożek z rodzynkami

 

NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ?

 

Ciasto wałkujemy na grubość ok 3mm. Wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy.


Pierogi - na słodko i słono

Pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę i gotujemy ok 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak