Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pierogi na stół.

Pierogi to potrawa którą zna i lubi chyba każdy.

Pierogi to potrawa którą zna i lubi chyba każdy.

Najczęściej przygotowywane są ruskie lub z kapustą, ale można pokusić się o wykonanie ich z kaszą jaglaną czy szpinakiem. Pierogi są bardzo pracowite i czasochłonne w wykonaniu, ale warto poświęcić czas, ponieważ są bardzo sycące i wydajne. Każdy ma swój sprawdzony przepis na ciasto, u mnie jest to mąka, woda ciepła i sól, z tych składników wychodzi takie ciasto, że bardzo dobrze z nim się pracuje, spotkałam się z przepisami na ciasto do którego dodaje się masło lub jajka, a nawet mleko. A co do nadzienia wiele osób wybiera tradycyjnie ziemniaki ser i cebulkę lub kapustę i cebulkę, ja osobiście lubię trochę pokombinować i np. do kiszonej kapusty lub ziemniaków dodać kaszę jaglaną. Nie bójmy się nowych smaków w kuchni. A teraz zapraszam na pierogi.


Kilka propozycji na smaczne pierogi:

Pierogi ze szpinakiem i serem feta.
Pierogi ze szpinakiem robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Pyszne i bardzo wyraziste w smaku.Szpinak połączyłam z serem feta, czosnkiem i przyprawami. Ponieważ ser feta jest bardzo słony farszu nie solimy. Polecam na bezmięsny obiad.Z przepisu wychodzi około 40 pierogów.

Pierogi na stół.

 

 

Składniki:
Farsz:
25 dag mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
3 ząbki czosnku
10 dag sera feta
olej rzepakowy do smażenia
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
biały pieprz mielony według uznania
przyprawa Tikka Masala według uznania

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
około 1 szklanka ciepłej wody

Dodatkowo:
mąką pszenna do posypania stolnicy
2 łyżki masła
1 łyżka oleju rzepakowego
sól do gotowania

Wykonanie:
1. Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączmy z wody. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy, uważamy,żeby za mocno nie przypiec, następnie wrzucamy szpinak i dusimy do miękkości i odparowania płynu często mieszając, usmażony szpinak przyprawiamy pieprzem i przyprawą Tikka Masala. Studzimy. Do zimnego szpinaku dodajemy natkę pietruszki i ser feta, dokładnie mieszamy.

2. Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto.

3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąkę stolnicy, wałkujemy ciasto, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.

4. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z olejem przez około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, następnie pierogi odcedzamy.

5. Na patelni roztapiamy masło. Na talerze nakładamy porcje pierogów i polewamy stopionym masłem. Podajemy.

6.Smacznego.

 

Pierogi z ciasta żytniego z kaszą jaglaną.
Są to moje pierwsze pierogi z takim ciastem, do tej pory robiłam tylko pszenne ciasto. Z racji tego, że mam dużo mąki razowej żytniej postanowiłam przygotować z niej ciasto na pierogi. Na początku to nie chciało mi to ciasto wyjść, dosypałam więc mąki pszennej i udało się. Takie pierogi są bardziej syte i również smaczne.

Pierogi na stół.

 

Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki żytniej razowej
1 szklanka mąki pszennej
około 1 szklanka ciepłego mleka
1 mała płaska łyżeczka soli

Farsz:
1 woreczek kaszy jaglanej ( 10 dag )
1 mała cebula
masło do smażenia
1 łyżeczka koperku suszonego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku

Dodatkowo:
mąka żytnia razowa do podsypania stolnicy
sól do gotowania
1 łyżka oleju
1 mała cebula
masło do smażenia

Wykonanie:

1. Farsz: Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, dokładnie osączamy i wyjmujemy z woreczka. Kaszę bez woreczka gotujemy do wchłonięcia przez nią całego płynu cały czas mieszając. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na maśle do miękkości i lekkiego zrumienienia.

2. Do przestudzonej kaszy dodajemy koperek, cebulę z masłem, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.

3. Ciasto: Obie mąki i sól wsypujemy do miski, stopniowo wlewamy ciepłe mleko i zagniatamy ciasto. Pamiętajmy, że takie ciasto będzie miało inną konsystencję niż ciasto z samej mąki pszennej. Ciasto odstawiamy na 20 minut żeby odpoczęło.

4. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto i za pomocą szklanki wykrawamy krążki, na każdy nakładamy farszu i zlepiamy formując pierogi.

5. Cebulę obieramy i smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia.

6. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ja swoje pierogi gotowałam znacznie dłużej niż gotuję pierogi z ciastem z mąki pszennej.

7. Ugotowane pierogi odcedzamy, nakładamy na talerze, polewamy stopionym masłem z cebulką i podajemy.

8. Smacznego.

 

Pierogi z kiszoną kapustą i kaszą jaglaną.
Takie pierogi są niezwykle pyszne i syte.Połączenie kapusty kiszonej i kaszy jaglanej to bardzo dobry pomysł.I kapusta i kasza jaglana są bardzo zdrowe,więc warto po nie sięgać,zwłaszcza w okresie zimowym.

Pierogi na stół.


Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
około 2 szklanki ciepłej wody

Farsz:
50 dag kiszonej cebuli
1 szklanka kaszy jaglanej
sól i pieprz do smaku
1 cebula
olej do smażenia
przyprawa do dań z kapusty

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 duża cebula
masło do smażenia

Wykonanie:
1.Kapustę płuczemy,odcedzamy,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości.Miękką dokładnie odcedzamy i drobno kroimy,przekładamy z powrotem do garnka. Cebulę obieramy,kroimy w kostkę i smażymy na oleju do miękkości i zrumienia,następnie przekładamy razem z olejem do garnka,przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i przyprawą do kapusty,całość dusimy przez kilka minut cały czas mieszają.przesmażoną kapustę studzimy. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie,przekładamy do garnka,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i odparowania całego płynu.Studzimy. Przestudzoną kaszę dodajemy do kapusty i dokładnie mieszamy.
2.Do mąki wsypujemy sól i stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto.
3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki,na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi.
4.Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.Następnie odcedzamy.
5.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę,następnie smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia.
6. Ugotowane pierogi nakładamy na talerze i polewamy cebulką z masłem.Podajemy.
7.Smacznego.

 

Pierogi z kaszą jaglaną,serem białym i cebulką.
Najlepsze pierogi jakie do tej pory jadłam.Połączenie kaszy jaglanej z serem białym okazało się strzałem w dziesiątkę,do tego pyszna zrumieniona na maśle cebulka.Dodam,że pierogi są bardzo syte.

Pierogi na stół.

 

Składniki:
Farsz:
pół szklanki kaszy jaglanej
10 dag białego sera ( ja użyłam półtłustego )
sól i pieprz do smaku
1 mała cebula
masło do smażenia

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
około 1 szklanka ciepłej wody
1 mała płaska łyżeczka soli

Dodatkowo:
1 cebula
masło do smażenia
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1.Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie,następnie dokładnie osączamy,przekładamy do garnka zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia przez kaszę całego płynu.Studzimy.
2.Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę,następnie dusimy na maśle do miękkości lekko rumieniąc.Lekko studzimy.
3.Do przestudzonej kaszy dodajemy ser biały i zrumienioną cebulę,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,dokładnie mieszamy.
4.Do mąki dodajemy sól i stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto.
5.Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,za pomocą szklanki wykrawamy krążki,na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.
6.Tak przygotowane pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie około 3-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.Ugotowane pierogi odcedzamy.
7. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę,następnie smażymy na maśle rumieniąc.
8. Na talerze nakładamy porcje pierogów i polewamy zrumienioną cebulą z masłem.Podajemy.
9.Smacznego.

 

Życzę smacznych inspiracji

anka1988 16.05.2017 19:47
u nas w piątek na obiad robię, najczęściej więcej, częśc mrożę i sa jak znalazł gdy obiad potrzeba na szybko zjeść.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak