Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pierogi na Wigilię :)

Tradycyjne pierogi postne na Wigilię sporządzamy z farszem z kiszonej kapusty i grzybów leśnych ,są podawane jako oddzielne danie lub dodatek do czerwonego barszczyku .U mnie w kuchni poszłam na całość i w tym roku będzie inaczej pierogi ....

owszem będą ale ciut inne , drożdżowe ,z różnym nadzieniem , poszłam na  żywioł i zrobię troszkę inne ale tak samo smaczne .Mam nadzieję ze rodzina się nie pogniewa .

PS .

Tradycyjne też będą:)

 

Pierożki z ciasta drożdżowego pieczone ,mega mięciutkie, z słonym farszem szpinakowo- fetowym.

ciasto na pierożki:

mąka pszenna 2 szklanki

oliwa z oliwek 1 łyżka

woda letnia

drożdże świeże 30 gram

sól do smaku



farsz:

szpinak świeży 1 opakowanie

ser feta 100 gram

masło do smażenia

pieprz biały do smaku


oraz:

ziarna sezamu czarnego

CIASTO :

mąkę przesiać do miski,wsypać sól, dodać rozkruszone drożdże ,wlać oliwę i tyle wody aby móc zagnieść ciasto , jak wszystkie składniki się połączą miskę przykryć ściereczka i odstawić na 20 minut.Po tym czasie ciasto wyjąc z miski ,i zacząć wyrabiać około 5 minut .Ponownie zostawić na 30 minut , aby ciasto urosło.

FARSZ:

szpinak podsmażyć na maśle ,lekko posypać pieprzem.Schłodzić .Fetę pokruszyć , dodać do zimnego szpinaku, wymieszać .

Ciasto rozwałkować cienko, szklanką wycinać krążki, faszerować , dokładnie zlepiać , odkładać na blaszkę , każdego pierożka posypać ziarnem sezamu.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić blaszkę z pierożkami na 12-15 minut do gorącego piekarnika .

Pierogi na Wigilię :)

Pulchniutkie pierożki z ciasta drożdżowego , z farszem z pieczarek , jarmużu i sera fety.

ciasto na pierożki:
mąka 2 szklanki
suche drożdże 1,5 łyżeczki
ciepłe mleko
jajko 1 sztuka
sól

farsz:
pieczarki 10 sztuk
cebula 1 sztuka
feta 50 gram
jarmuż świeży 1 pęczek
masło 1 łyżka

do posypania :
słodka mielona papryka
czarnuszka
olej

CIASTO :

w misce mąkę mieszam z drożdżami, wbijam jajko roztrzepane z solą , następnie dolewam ciepłe mleko, taką ilość aby móc zagnieść ciasto .Zagniecione ciasto przekładam na stolnicę i zaczynam wyrabiać ,ciasto ma być dobrze wyrobione ( powinno zacząć lekko rosnąć ) wtedy oprószam mąką i zakrywam miską.

FARSZ:

Jarmuż wcześniej umyty kroję drobno.
Pieczarki i cebulę kroję w kosteczkę , podsmażam na maśle , do podsmażonych pieczarek dodaję pokrojony jarmuż ,doprawiam solą i pieprzem.
Odstawiam aby farsz ostygł, wtedy dodaję pokrojoną w kosteczkę fetę . Mieszam.Wyrośnięte ciasto przekładam na podsypaną mąką stolnicę , wałkuję na cienki placek, kubkiem wycinam krążki, nakładam farsz ,zlepiam pierożki.Układam na papierze do pieczenia , smaruje olejem ,posypuję papryką i czarnuszka .Piekę 15 minut w 180 stopniach.
SMACZNEGO :)

I jak podobają się?

Zapraszam do próbowania :)

Pierogi na Wigilię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak