owszem będą ale ciut inne , drożdżowe ,z różnym nadzieniem , poszłam na żywioł i zrobię troszkę inne ale tak samo smaczne .Mam nadzieję ze rodzina się nie pogniewa .
PS .
Tradycyjne też będą:)
Pierożki z ciasta drożdżowego pieczone ,mega mięciutkie, z słonym farszem szpinakowo- fetowym.
ciasto na pierożki:
mąka pszenna 2 szklanki
oliwa z oliwek 1 łyżka
woda letnia
drożdże świeże 30 gram
sól do smaku
farsz:
szpinak świeży 1 opakowanie
ser feta 100 gram
masło do smażenia
pieprz biały do smaku
oraz:
ziarna sezamu czarnego
CIASTO :
mąkę przesiać do miski,wsypać sól, dodać rozkruszone drożdże ,wlać oliwę i tyle wody aby móc zagnieść ciasto , jak wszystkie składniki się połączą miskę przykryć ściereczka i odstawić na 20 minut.Po tym czasie ciasto wyjąc z miski ,i zacząć wyrabiać około 5 minut .Ponownie zostawić na 30 minut , aby ciasto urosło.
FARSZ:
szpinak podsmażyć na maśle ,lekko posypać pieprzem.Schłodzić .Fetę pokruszyć , dodać do zimnego szpinaku, wymieszać .
Ciasto rozwałkować cienko, szklanką wycinać krążki, faszerować , dokładnie zlepiać , odkładać na blaszkę , każdego pierożka posypać ziarnem sezamu.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić blaszkę z pierożkami na 12-15 minut do gorącego piekarnika .
Pulchniutkie pierożki z ciasta drożdżowego , z farszem z pieczarek , jarmużu i sera fety.
ciasto na pierożki:
mąka 2 szklanki
suche drożdże 1,5 łyżeczki
ciepłe mleko
jajko 1 sztuka
sól
farsz:
pieczarki 10 sztuk
cebula 1 sztuka
feta 50 gram
jarmuż świeży 1 pęczek
masło 1 łyżka
do posypania :
słodka mielona papryka
czarnuszka
olej
CIASTO :
w misce mąkę mieszam z drożdżami, wbijam jajko roztrzepane z solą , następnie dolewam ciepłe mleko, taką ilość aby móc zagnieść ciasto .Zagniecione ciasto przekładam na stolnicę i zaczynam wyrabiać ,ciasto ma być dobrze wyrobione ( powinno zacząć lekko rosnąć ) wtedy oprószam mąką i zakrywam miską.
FARSZ:
Jarmuż wcześniej umyty kroję drobno.
Pieczarki i cebulę kroję w kosteczkę , podsmażam na maśle , do podsmażonych pieczarek dodaję pokrojony jarmuż ,doprawiam solą i pieprzem.
Odstawiam aby farsz ostygł, wtedy dodaję pokrojoną w kosteczkę fetę . Mieszam.Wyrośnięte ciasto przekładam na podsypaną mąką stolnicę , wałkuję na cienki placek, kubkiem wycinam krążki, nakładam farsz ,zlepiam pierożki.Układam na papierze do pieczenia , smaruje olejem ,posypuję papryką i czarnuszka .Piekę 15 minut w 180 stopniach.
SMACZNEGO :)
I jak podobają się?
Zapraszam do próbowania :)