Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pierogi od ciasta po nadzienie

Pierogi wciąż cieszą się ogromną popularnością na polskich stołach. Różnorodność pierogów jest bardzo duża. Zapraszam smakoszy pierogów i nie tylko na pyszne propozycje pierogów.

Pierogi zapamiętane przez nas jeszcze z dzieciństwa aż do teraz. Wciąż nie są dla nas nudne. Wręcz przeciwnie większa rzesza kulinarna tradycyjne pierożki łączy tradycję z nowoczesnością. Pierogi można przygotować na wiele sposób ,wiele kombinacji smakowych ,wytrawnie jak i na słodko. Najbardziej popularnymi pierogami są pierogi z kapustą oraz ruskie. Proste w wykonaniu ciasto jest łatwe i szybkie do zrobienia a sam farsz to już tylko przyjemność , ponieważ wybieramy farsz , który najbardziej lubimy.

                                               Zapraszam na pierogi w moim  wykonaniu

 

Jak wykonać ciasto na pierogi ?

Ciasto na pierogi

Pierogi od ciasta po nadzienie

Składniki na ciasto :

• mąka pszenna 3 szklanki
• jajka 1
• sól
• woda letnia 1 szklanka

Wykonanie :

Mąkę dać na stolnicę ,wbić jajko, dodać sól i wodę. Wszystko wymieszać nożem. Następnie zagniatamy ciasto dobrze trzeba wyrobić . Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy koła szklanką . Gotowym farszem dajemy na koła i zagniatamy pierożki. Ugotować w osolonej wodzie.

 Pierogi z kapustą

Pierogi od ciasta po nadzienie

Składniki na ciasto :

• mąka pszenna 3 szklanki
• jajka 1
• sól
• woda letnia 1 szklanka

Składniki na nadzienie :

• kapusta kiszona 1/2 kg
• cebula 1 mała
• sól
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• olej do smażenia

Wykonanie :

Kapustę wypłukać i odważyć. Następnie kapustę ugotować i odcedzić kapustę.
Przełożyć kapustę na patelnię wlać olej i smażyć dodać pokrojoną cebulę ,sól oraz pieprz. Dobrze podsmażyć kapustę i wystudzić.

Wykonanie ciasta:

Mąkę dać na stolnicę ,wbić jajko, dodać sól i wodę. Wszystko wymieszać nożem. Następnie zagniatamy ciasto dobrze trzeba wyrobić . Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy koła szklanką . Gotowym farszem dajemy na koła i zagniatamy pierożki. Ugotować w osolonej wodzie.

Pierogi z rabarbarem

Pierogi od ciasta po nadzienie

Składniki na ciasto :

• mąka pszenna 1 kg
• jajko 2
• sól do smaku szczypta
• woda letnia 1 szklanka
Składniki na nadzienie :
• cukier kryształ 1/2 szklanki
• rabarbar 3

Wykonanie :

Wykonanie ciasta:

Mąkę dać na stolnicę ,wbić jajko, dodać sól i wodę. Całość lekko mieszamy nożem. Zagniatamy ciasto dobrze trzeba wyrobić . Następnie myjemy rabarbar i osuszamy . Po osuszeniu kroimy 0.5 cm paski. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy szklanka koła rabarbar maczamy w cukrze i zlepiamy pierogi .Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej i osolonej wody . Mieszamy i przykrywamy. Gdy pierogi wypłyną na wierch ściągamy pokrywkę i gotujemy jeszcze około 3-4 minut na wolnym ogniu.

Pierożki ze szpinakiem

Pierogi od ciasta po nadzienie

Składniki na ciasto :

• mąka pszenna 40 dag
• jajko 1
• sól do smaku 1/2 płaska łyżeczka
• woda letnia 1 szklanka
Składniki na farsz :
• szpinak świeży 40 dag
• sól do smaku 1 łyżeczka
• ząbki czosnku 2
• masło 1 łyżka
• czarny pieprz mielony Prymat

Wykonanie :

Na samym początku myjemy i osuszamy szpinak . Szpinak kroimy na mniejsze kawałki . Na rozgrzaną patelnię dajemy szpinak dodajemy sól oraz pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek . Całość mieszamy i podsmażamy 1-2 minuty .

Wykonanie ciasta:

Mąkę dać na stolnicę ,wbić jajko, dodać sól i wodę. Lekko zamieszać nożem . Zagniatamy ciasto dobrze trzeba wyrobić i zagnieść. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką koła. Gotowe pierogi zlepiamy. Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej i osolonej wody . Mieszamy i przykrywamy. Gdy pierogi wypłyną na wierch ściągamy pokrywkę i gotujemy jeszcze około 3-4 minut na wolnym ogniu.

Pierogi z serem

Pierogi od ciasta po nadzienie

Składniki na ciasto :

  • mąka pszenna 1/2 kg
     
  • jajko 1 sztuka
     
  • sól do smaku 1 płaska łyżeczka
     
  • woda letnia około 1 szklanka

Składniki nadzienie :

  • ser biały 1/2 kg
     
  • żółtka 1-2 sztuki
  • cukier waniliowy 1 cukier

Wykonanie :

Wykonanie ciasta:

Mąkę dać na stolnicę ,wbić jajko, dodać sól i wodę.Zagniatamy ciasto.Ciasto należy dobrze wyrobić .

Wykonanie nadzienia:

Biały ser pokruszyć ,dodać żółtka,cukier waniliowy i wymieszać.Można posłodzić do smaku. Gotowym farszem nadziewamy wykrojone koła i formujemy pierożki.Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej i osolonej wody . Mieszamy i przykrywamy. Gdy pierogi wypłyną na wierch ściągamy pokrywkę i gotujemy jeszcze około 3-4 minut na wolnym ogniu.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak