Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pierogi z dudkami

Podroby uznawane są za mięso gorszej kategorii ,w niektórych krajach wręcz nie do spożycia. N szczęście w Polsce podroby często goszczą na stołach. Jest to np. smażona wątróbka z cebulką i jabłkami, gulasz z żołądków lub serc, pierogi z płuckami.

W dzieciństwie nie przepadałam za pierogami z płuckami, zapach gotowanych płuc wydawał mi się  dziwny :( 

Po latach  odważyłam się i kupiłam płucka, i zrobiłam pierogi .

Wyszły przepyszne , delikatny farsz w cienkim cieście .

Podsmażone na maśle .

CIASTO :

mąka 3 szklanki

sól 1 łyżeczka

gorąca woda

olej  1 łyżka

FARSZ:

płucka wieprzowe 1kg

cebula biała 2 sztuki

majeranek 

sól do smaku

listek laurowy 2 sztuki

ziele angielskie 4 ziarenka

pieprz do smaku

FARSZ :

Płucka dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą ,przełożyć do garnka dodać listek i ziele , gotować do miękkości .

Cebulę pokroić w piórka podsmażyć ,zmielić z zimnymi płuckami.
Doprawić solą , pieprzem i majerankiem.

CIASTO :

z podanych składników zagnieść ciasto ,wody dodać tyle aby ciasto było elastyczne i miękkie .

Przykryć ściereczką .

Odrywać po kawałku ciasta, rozwałkować ,wycinać szklanką krążki ,na które nakładać po porcji farszu, zlepiać ,wrzucać do wrzątku, gotować aż wypłyną.

Podawać na ciepło.

SMACZNEGO :)

Pierogi z dudkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak