Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pierogi z owocami

Gotowane,smażone, pieczone. Lubią je mali i duzi. Mają przeróżne kształty, kolory i nadzienia. Mowa oczywiście o pierogach. Każdy je lubi. Jedni wolą na słono a inni na słodko, np. z owocami. Ta druga wersja chyba najbardziej do mnie przemawia. A jak,to jest u Was?   Pierogi z truskawkami Składniki: 600 g mąki 1/2 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1 1/4 szklanki ciepłej wody dodatkowo: cukier truskawki Z mąki ,soli, oleju i wody zagnieć ciasto. Przykryj czystą ścierec

Gotowane,smażone, pieczone. Lubią je mali i duzi. Mają przeróżne kształty, kolory i nadzienia. Mowa oczywiście o pierogach. Każdy je lubi. Jedni wolą na słono a inni na słodko, np. z owocami. Ta druga wersja chyba najbardziej do mnie przemawia. A jak,to jest u Was?

 

Pierogi z truskawkami

Składniki:

600 g mąki

1/2 łyżeczka soli

2 łyżki oleju

1 1/4 szklanki ciepłej wody

dodatkowo:

cukier

truskawki

Z mąki ,soli, oleju i wody zagnieć ciasto. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na ok. 20 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wytnij kółka. Na każdym kawałku ciasta wyłóż po jednej truskawce (jeśli truskawki są duże trzeba je przekroić na mniejsze kawałki) posyp cukrem ok. 1/2 łyżeczki i sklej pierogi.

Gotowe pierożki gotuj w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty  od momentu wypłynięcia na wierzch.

Pierogi z owocami

Pierogi z jagodami

600 g mąki

1 1/4 szklanki ciepłej wody

2 łyżki oleju

1/2 łyżeczki soli

cukier

1 l jagód

 
Zagnieć ciasto na pierogi,przykryj ściereczką i odstaw na ok 20 minut.
Ciasto rozwałkuj i wytnij krążki. Na każdy krążek kładź ok `1 łyżeczkę jagód i 1 lub 1/2 łyżeczki cukru,sklej pieroga.
Gotowe pierogi gotuj w osolonej wodzie przez ok 3 minuty od momentu wypłynięcia. 

Pierogi z owocami

Pierogi z brzoskwiniami

2 szklanki mąki

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka masła

1 szklanka letniej wody

1 jajko

puszka brzoskwiń

Mąkę przesiej. Dodaj sól,masło,jajko, Stopniowo dodawaj wodę i zagnieć ciasto.
Ciasto rozwałkuj.Szklanką lub foremką wycinaj krążki,na każdy krążek połóż kawałek brzoskwini i zlep pieroga.
Pierogi gotuj ok 5 minut od momentu wypłynięcia
 
Pierogi z owocami
anka1988 09.06.2017 08:02
u nas gotowane rządzą. Dla męża na słodko, dla mnie wytrawnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak