Gotowane,smażone, pieczone. Lubią je mali i duzi. Mają przeróżne kształty, kolory i nadzienia. Mowa oczywiście o pierogach. Każdy je lubi. Jedni wolą na słono a inni na słodko, np. z owocami. Ta druga wersja chyba najbardziej do mnie przemawia. A jak,to jest u Was?
Pierogi z truskawkami
Składniki:
600 g mąki
1/2 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
1 1/4 szklanki ciepłej wody
dodatkowo:
cukier
truskawki
Z mąki ,soli, oleju i wody zagnieć ciasto. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na ok. 20 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wytnij kółka. Na każdym kawałku ciasta wyłóż po jednej truskawce (jeśli truskawki są duże trzeba je przekroić na mniejsze kawałki) posyp cukrem ok. 1/2 łyżeczki i sklej pierogi.
Gotowe pierożki gotuj w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Pierogi z jagodami
600 g mąki
1 1/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
cukier
1 l jagód
Ciasto rozwałkuj i wytnij krążki. Na każdy krążek kładź ok `1 łyżeczkę jagód i 1 lub 1/2 łyżeczki cukru,sklej pieroga.
Gotowe pierogi gotuj w osolonej wodzie przez ok 3 minuty od momentu wypłynięcia.
Pierogi z brzoskwiniami
2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka masła
1 szklanka letniej wody
1 jajko
puszka brzoskwiń
Mąkę przesiej. Dodaj sól,masło,jajko, Stopniowo dodawaj wodę i zagnieć ciasto.Ciasto rozwałkuj.Szklanką lub foremką wycinaj krążki,na każdy krążek połóż kawałek brzoskwini i zlep pieroga.
Pierogi gotuj ok 5 minut od momentu wypłynięcia