Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Piknikowe babeczki wytrawne

Wiosna i lato sprzyja wyjazdom poz miasto lub poza miejsce zamieszkania. Są to wycieczki rowerowe, samochodowe lub piecze. Ale podczas takich wypadów trzeb się posilić.

                                                Wiosna i lato sprzyja wyjazdom poza miasto lub poza miejsce zamieszkania. Są to wycieczki rowerowe, samochodowe lub piecze. Ale podczas takich wypadów trzeb się posilić. Przedstawię Wam kilka pomysłów na smaczne babeczki czy też bułeczki wytrawne, które śmiało możecie zabrać na takie wyjazdy.

Są smaczne, nie za drogie w przygotowaniu a możecie też wykorzystać resztki czyli tak zwany przegląd lodówki.

Zapraszam do lektury

 

Drożdżowe babeczki ostro nadziane

 

Piknikowe babeczki wytrawne

Nadzienie :
5 cienkich parówek drobiowych podwędzanych
4 łyżki kukurydzy z puszki
15 koktajlowych pomidorków
3 łyżki prażonej cebulki
2 łyżki posiekanego koperku
100 g topionego serka
sól do smaku
pieprz cayenne do smaku
chili do smaku
Ciasto :
500 g mąki pszennej typ 650
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
300 ml letniego mleka
30 g świeżych drożdży
1/4 szk oleju rzepakowego


Drożdże razem z cukrem utrzeć do momentu aż będą płynne.
Potem wlać mleko, olej, dodać sól i wymieszać.
Następnie wsypać mąkę i wyrobić ciasto, po czym oprószyć je mąką, zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie.
Parówki pokroić w plasterki, pomidorki na połówki, serek topiony w kostkę ( aby się dobrze kroił włożyć na kilka minut do zamrażarki ) a kukurydzę odsączyć z zalewy.
Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać koperek i przyprawy do smaku ( nadzienie powinno być ostre ) i wymieszać składniki.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, wałkować na nie za gruby placek i wycinać kółka ( u mnie wyszło 20 )
Foremki do babeczek wysmarować olejem, na każde wgłębienie położyć krążki ciasta, na środek porcję farszu i dociskając delikatnie ciasto z farszem wcisnąć we wgłębienie.
Zostawić tak przygotowane babeczki do lekkiego podrośnięcia.
Gotowe babeczki piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 -180 stopni .
Po upieczeniu przestudzić na kratce.
Babeczki spożywać jeszcze ciepłe np. z czerwonym barszczem, ale dobrze też smakują zimne.

 

Babeczki drożdżowe z wkładką

 

Piknikowe babeczki wytrawne

Ciasto :
50 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
600 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
3 łyżki jogurtu greckiego
1/5 szk ciepłej wody
5 łyżek oleju rzepakowego
1 jajko
1 łyżeczka soli
Nadzienie :
300 g mielonki tyrolskiej
1 cebula
100 serka topionego ( powinien być jak najtwardszy )
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
chili do smaku
Dodatkowo :
odrobina mleka
mak

Do miski wrzucić drożdże i wymieszać je z cukrem do uzyskania płynnej konsystencji.
Następnie wlać wodę, dodać jogurt, jajko, sól i mąkę i wyrobić miękkie ciasto.
Oprószyć je mąką i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia ( do przykrycia użyć ściereczki ).
Gdy ciasto rośnie składniki nadzienia pokroić w kostkę i dodać do smaku przyprawy i wymieszać nadzienie.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie podsypując mąką.
Z ciasta wycinać kółka o średnicy 10 cm i układać we wgłębienia blachy do muffinek wysmarowanej olejem tak aby trochę ciasta wystawało po za wgłębienie..
W środek nakładać porcje nadzienia, brzegi posmarować mlekiem i część babeczek posypać makiem.
Tak przygotowane babeczki zostawić do podrośnięcia.
Gdy podrosną wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 30 minut.
Upieczone babeczki wyjąć i lekko przestudzić.
Podawać na gorąco ale równie dobrze smakują na zimno.
( Z tych składników wyszło mi 18 babeczek )

 

Ryżowe babeczki z boczkiem, cukinią i papryką

 

Piknikowe babeczki wytrawne

1,5 szk białego ryżu
350 g wędzonego boczku
1/2 średniej cukinii
1 czerwona papryka
sól ziołowa
sól czosnkowa
pieprz kolorowy
cebulka granulowana
papryka ostra
2 jajka
2 łyżki kaszy manny
kurkuma

 

 W dużej ilości wody z dodatkiem soli i kurkumy ugotuj ryż i odcedź na sicie.

Boczek, cukinię i paprykę pokrój w kostkę.
Na patelnię wrzuć boczek i podsmaż go, dodaj potem cukinię i paprykę i smaż jeszcze chwilę.
Zawartość patelni przełóż do miski, dodaj ryż i przyprawy i wymieszaj wszystko, lekko przestudź.
Następnie wsyp kaszę mannę i wlej rozbełtane jajka ( jajka i kasza ma za zadanie związanie babeczek ) i ponownie wymieszaj.
Foremki silikonowe umieść w dołkach formy do muffinek i rozdziel masę ryżową.
Babeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj 30 minut.
Podawaj gorące np. z ketchupem.

 

Paprykowo makaronowe babeczki

 

Piknikowe babeczki wytrawne

500 g ugotowanego makaronu np. świderki
1 duża cebula
1 biała papryka
1 czerwona papryka
1 pomarańczowa papryka
2 łyżki masła
1 łyżka zielonej czubrycy
3 szczypty pieprzu kolorowego
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki ostrej papryki
2 duże jajka
150 g żółtego sera
ketchup pikantny
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie papryki pozbawić gniazd nasiennych, umyć i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, opłukać i także pokroić w kostkę.
Na patelni roztopić masło, wrzucić cebulę i zeszklić ją.
Potem wrzucić pokrojone papryki i dalej smażyć prawie do miękkości.
Dodać wszystkie przyprawy i wymieszać, smażyć jeszcze minutę.
Lekko schłodzić zawartość patelni.
Do średniej miski wrzucić makaron, wbić jajka, wsypać proszek do pieczenia ( dzięki proszkowi babeczki nie będą zbite i twarde a miękkie ), i wrzucić wszystko z patelni.
Wymieszać masę.
Blachę do muffinek wyłożyć foremkami silikonowymi.
Masę makaronową wyłożyć do wszystkich foremek i lekko ubić łyżką.
Na koniec zetrzeć ser i posypać nim babeczki.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut.
Po upieczeniu wyjąć babeczki z formy i polać ketchupem ( mój Kamilek zrobił z ketchupu kleksy ).
Babeczki podawać na gorąco lub na zimno.

 

Więcej pomysłów szukajcie w moich przepisach.

ZAPRASZAM :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak