Pizza to doskonałe rozwiązanie na obiad, kolację czy jakąś imprezę. Oczywiście można kupić już gotową, ale zapewniam, że taka domowa jest najlepsza. Potrzeba tylko trochę składników i czasu, żeby ją przygotować. Zapewniam, że warto.
Pizzę można serwować o każdej porze dnia, czy to na obiad czy na kolację. Zawsze będzie tak samo dobrze smakować.To danie można przyrządzać na wiele sposobów, od zwykłych z pieczarkami po te ciekawsze jak np. z kalafiorem. Sposobów jest mnóstwo, a każda smakuje tak samo wyśmienicie. Aromatyczne zioła idealnie komponują się z pysznym ciastem i jeszcze pyszniejszymi dodatkami. Najbardziej znanymi ziołami do wykonania pachnącej pizzy są zioła prowansalskie. Mieszanka bazylii, tymianku, rozmarynu i innych nada wyrazistego smaku. Polecam stosować tą mieszankę do pizzy, ale i nie tylko. Samo ciasto nie tworzy pizzy, ale nie ukrywajmy, że jest ono bardzo ważne. Najbardziej popularnym ciastem tego wypieku jest drożdżowe. Jednak zdarza się inna wersja- krucho-drożdżowe. Można sobie wybrać, które się woli. Pizzy również nie byłoby bez sera. Ser mozzarella albo zwykły żółty będą idealnym rozwiązaniem. Sos pomidorowy odgrywa też istotną rolę. Super pomysłem będzie przygotowanie go samemu w domu, co sprawi tylko, że pizza będzie jeszcze smaczniejsza. Na pizzę można w sumie nałożyć wszystko. Istnieje sporo dodatków m.in. pieczarki, pomidory, cebula, szynka. Są też ci, którzy decydują się na bardziej ciekawsze dodatki jak np. krewetki czy szpinak. Na sam koniec nie zapomnijmy udekorować pizzy ketchupem. Ten cudowny wypiek jest powszechnie znany. Są osoby, które wolą zamówić, albo zjeść ją w jakiejś pizzerii. Jednak zawsze domowa pizza będzie o wiele smaczniejsza.
Moje przepisy:
Pizza z kalafiorem, pomidorem i mozzarellą.
Zaletą tej pizzy jest to, że ciasto nie musi wyrastać. Robimy ciasto i od razu do blaszki. A pizza z warzywami jest pyszna i bardzo syta. Zrobiłam ją na obiad i wszystkim bardzo smakowała. Możemy podać ją udekorowaną ulubionym ketchupem. Pizzę przyprawiałam wspaniałymi i aromatycznymi przyprawami. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
4 łyżki ciepłego mleka
1 płaska mała łyżeczka soli
półtorej szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
2 łyżki śmietany 12 %
1 jajko
Obłożenie:
pół małego kalafiora
1 duży twardy pomidor
2 łyżki koncentratu pomidorowego 30 %
1 kulka sera mozzarella ( około 12 dag )
zioła prowansalskie według uznania
pomidory mielone i suszone według uznania
sól do smaku
Dodatkowo:
masło do posmarowania blaszki
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie, nie powinien się za bardzo rozpadać. Następnie dokładnie odcedzamy i studzimy. Pomidor myjemy i osuszamy, następnie kroimy w plasterki i osuszmy je na papierowym ręczniku z nadmiaru wody.
2. Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem i cukrem. Do mąki wbijamy jajko, dodajemy roztarte drożdże, sól, olej i śmietanę, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i przekładamy do blaszki o średnicy 23 cm posmarowanej masłem.
3. Na ciasto rozsmarowujemy koncentrat pomidorowy i oprószamy ziołami i pomidorami mielonymi, następnie układamy plasterki pomidora, na pomidora układamy różyczki kalafiora i znów posypujemy ziołami i mielonymi pomidorami.
4. Pizzę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia wykładamy ser mozzarella pokrojony w plasterki, zapiekamy kilka chwil, aż ser się rozpuści.
5. Gorącą pizzę kroimy i podajemy. Smacznego.
6. Smacznego.
Pizza ze szpinakiem.
Pizzę ze szpinakiem robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Wyszła mi bardzo pyszna. Przygotowałam ją na obiad, ale z powodzeniem możemy przygotować na kolację. Pizza jest bardzo syta. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
2 i pół dag drożdży
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
około 150 ml ciepłej wody
3 łyżki oleju
Dodatkowo:
45 dag mrożonego szpinaku ( rozdrobnionego )
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
zioła prowansalskie według uznania
przyprawa śródziemnomorska według uznania
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
10 dag sera żółtego
dowolny ulubiony ketchup
Wykonanie:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Następnie wlewamy do mąki i mieszamy widelcem, nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
2. Następnie dodajemy sól i olej, zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
3. Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z wody na gęstym sicie. Czosnek obieramy i drobniutko kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, dodajemy szpinak i dusimy do miękkości, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą śródziemnomorską. Studzimy.
4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszki o średnicy około 25 cm posmarowanej cieniutko masłem. Ciasto z wierzchu smarujemy ketchupem, następnie równomiernie wykładamy szpinak i oprószamy ziołami prowansalskimi.
5. Pizzę pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia pizzę posypujemy serem startym na tarce o dużych oczkach i pieczemy, aż ser się rozpuści.
6. Gotową pizzę kroimy i podajemy udekorowaną ketchupem. Smacznego.
Pizza z sosem pomidorowym i pieczarkami.
Pizzę lubi chyba każdy. Moja rodzina wręcz ją uwielbia. Tym razem przygotowałam ją z sosem pomidorowym i pieczarkami. Jest tak syta, że z powodzeniem możemy przygotować ją na obiad. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
2 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
5 łyżek oleju
około 150 ml ciepłej wody
Sos pomidorowy:
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów pelati
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
zioła prowansalskie
bazylia suszona
oregano suszone
Pieczarki:
25 dag pieczarek
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
15 dag sera żółtego
zioła prowansalskie
bazylia suszona
oregano suszone
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszki
Wykonanie:
1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier, wlewamy do mąki i mieszamy razem widelcem, nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do ciasta dodajemy olej i sól, zagniatamy ciasto. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
2. Cebulę i czosnek obieramy, następnie kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy ( uważamy żeby za mocno nie przypiec ), następnie dodajemy pomidory pelati i całość dusimy do miękkości i zgęstnienia sosu. Gdy sos będzie gęsty przyprawiamy go do smaku solą,pieprzem, ziołami prowansalskimi, bazylią suszoną i oregano. Sos studzimy.
3. Pieczarki obieramy i płuczemy, następnie dokładnie osuszamy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i dusimy do miękkości. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.
4. Blaszkę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką pszenną. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszki. Na ciasto rozsmarowujemy sos pomidorowy i układamy pieczarki,posypujemy ziołami, bazylią i oregano.
5. Pizzę pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Pod koniec pieczenia pizzę posypujemy startym serem na tarce o dużych oczkach, zapiekamy chwilę, aż ser się roztopi. Podajemy.
6. Smacznego.
Pizza z suszonymi pomidorami,kaparami i oliwkami.
Pizzę lubi chyba każdy. Możemy ją przygotować na dowolnym cieście:grubym lub cienkim. Z dowolnymi ulubionymi dodatkami. Na obiad lub przekąskę .U mnie była na obiad i w tej wersji wyszła bardzo pyszna. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
2 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
5 łyżek oleju
około 150 ml ciepłej wody
Dodatkowo:
20 dag pieczarek
5 suszonych pomidorów
2 łyżki kaparów
2 łyżki zielonych oliwek
3 plasterki dowolnej wędliny
5 dag sera żółtego
przyprawa do pizzy według uznania
oregano suszone według uznania
zioła prowansalskie według uznania
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżeczka masła do posmarowania foremki
olej do smażenia
2-3 łyżki pikantnego ketchupu
Wykonanie:
1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier, wlewamy do mąki i mieszamy razem widelcem, nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do ciasta dodajemy olej i sól, zagniatamy ciasto. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
2. Pieczarki obieramy, płuczemy, dokładnie osuszamy i kroimy w cienkie plasterki, następnie przesmażamy na odrobinie oleju, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy.
3. Pomidory, oliwki i kapary osączamy z zalewy. Pomidory i wędlinę kroimy w paski. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4. Blaszkę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką pszenną. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszki. Następnie smarujemy ketchupem. Układamy pieczarki, kapary, oliwki i pomidory suszone. Posypujemy ziołami prowansalskimi, oregano i przyprawą do pizzy.
5. Pizzę pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia dodajemy wędlinę i posypujemy serem żółtym. Zapiekamy aż ser się rozpuści.
6. Podajemy i smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.