Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pizza na weekend

Do koloru, do wyboru! Pyszne pizze na weekend!

Nie wiem czy tylko tak u mnie jest, ale przynajmniej raz w tygodniu robię pizzę. Ja uwielbiam te bardziej delikatne, serowe. Mój Narzeczony woli te na ostro z papryczkami. Ciasto do pizzy robię z jednego sprawdzonego przepisu - zawsze ze świeżymi drożdżami. A dodatki? Wszystkie takie jakie mam w lodówce. Przyznam szczerze, że czasem pizza powstaje z tzw. ,,czyszczenia lodówki". A jakie są wasze ulubione przepisy na ten włoski specjał? Co wrzucacie na wierzch?

Bardzo serowa pizza
Pizza z kilkoma rodzajami sera jest bardzo delikatna a zarazem różnorodna w smaku. Warstwy sera ciekawie się łączą i przenikają w smaku. Ostrego smaku nadaje czerwona cebula.
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
3/4 szklanki letniej wody
25 g świeżych drożdży
3 łyżki oleju
Wierzch:
250 g filetu z piersi kurczaka
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
Przyprawa do gyrosa
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1 czerwona cebula
4 plastry topionego serka Gouda
6 plastrów wędzonego sera
100 g sera camembert z ziołami
1 szklanka tartego parmezanu
7 pieczarek
3 łyżki keczupu łagodnego

Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Wlewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do miski. Całość zagniatamy na gładkie jednolite ciasto. Odstawiamy w misce przykrytej ściereczką na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy 32 cm.
Kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa, granulowanym czosnkiem i suszoną natką pietruszki. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni. Pizzę smarujemy keczupem. Kolejno układamy plastry serka topionego, starty parmezan, pokrojone w plasterki pieczarki, usmażonego kurczaka, plastry czerwonej cebuli. Na wierzchu układamy plastry wędzonego sera oraz pokrojony camembert. Pizzę pieczemy w nagrzanym do 210*C piekarniku przez 15-20 minut.

 

Pizza na weekend

 

Diabelska pizza
Pizza ostra jak ogień ale w smaku rewelacyjna! Nieziemskiej ostrości nadaje kurczak w kurkumie, ostre papryczki chili i sos piri piri.
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
3/4 szklanki letniej wody
25 g świeżych drożdży
3 łyżki oleju
Wierzch:
250 g filetu z piersi kurczaka
1 łyżeczka kurkumy
0,5 łyżeczki cząbru
0,5 łyżeczki przyprawy do gyrosa
5 pieczarek
15 czarnych oliwek
4 pomidorki koktajlowe
Garść sera
3 łyżki sosu barbecue
1 łyżeczka sosu piri piri
1/2 czerwonej papryki
2 jasnozielone papryczki chili
2 ciemnozielone papryczki chili
Oregano


Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Wlewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do miski. Całość zagniatamy na gładkie jednolite ciasto. Odstawiamy w misce przykrytej ściereczką na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy 32 cm. Kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa, cząbrem i kurkumą. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni. Placek smarujemy sosem barbecue i sosem piri piri. Na brzegach pizzy układamy pokrojone w plasterki czarne oliwki. Układamy kolejno pokrojone w plasterki pieczarki oraz usmażonego kurczaka. Dodajemy pokrojone w plasterki jasnozielone papryczki oraz czerwona paprykę pokrojoną w kosteczkę. Na wierzchu układamy ser stary na tarce o średnich oczkach oraz plasterki pomidorków koktajlowych. Ciemnozielone papryczki układamy po bokach pizzy. Całość obsypujemy suszonym oregano. Gotową pizze wstawiamy do nagrzanego do 210*C piekarnika na 12-15 minut.

Pizza na weekend

 

Pizza z cukinią, kukurydzą i mozzarellą

Rewelacyjna pizza na cienkim cieście z puszystym brzegiem, ze słodką kukurydzą, pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą i plastrami cukinii. Pizza jest bardzo syta!

Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki oleju
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
25 g świeżych drożdży
1 szklanka letniej wody

Wierzch:
2 łyżki sosu słodkie chilli
4 plastry chudej szynki
7 pieczarek
4 łyżki kukurydzy
1 duża kulka mozzarelli
Kilka plastrów cukinii
5 pomidorków koktajlowych
100 g żółtego sera

Ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól i cukier oraz wlewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, przelewamy do mąki. Całość zagniatamy do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta (około 5 minut). Formujemy kule, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut. Po tym czasie odgazowujemy ciasto (uderzamy w nie ręką) i rozwałkowujemy koło o średnicy 32 cm. Ciasto przekładamy na dużą blaszkę.
Wierzch smarujemy sosem, układamy szynkę pokrojoną w paseczki, plastry pieczarek, odsączoną kukurydzę, plastry mozzarelli i cukinii oraz pomidorki koktajlowe. Całość zapiekamy w nagrzanym do 210*C piekarniku przez 12-15 minut (funkcja z termoobiegiem). Pod koniec wierzch obsypujemy startym żółtym serem.

Pizza na weekend

 

Wołowe mini pizze
W domu mam wielkich zwolenników pizzy i staram się ją przygotowywać w różnych wydaniach. Tym razem są to mini pizze z wołowym mięsem z posmakiem pomidorów.
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
25 g świeżych drożdży
3/4 szklanki letniej wody
Farsz:
1 cebula
1 por
100 g pieczarek
8 plastrów szynki
1 pomidor
200 g mięsa mielonego wołowego
150 g sera
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Sól
Pieprz
Lubczyk

Mąkę mieszamy z solą i cukrem. Dolewamy oliwę z oliwek. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i przelewamy do mąki. Wyrabiamy gładkie jednolite i elastyczne ciasto. Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na obsypanej mąką stolnicy na duży placek. Dzielimy go na 4 części. W każdej części zwijamy brzegi.
Cebulę kroimy w kosteczkę, por w plasterki. Szklimy na rozgrzanej patelni. Pieczarki kroimy w plastry, dokładamy do cebuli. Następnie dodajemy mielone mięso i pokrojonego w kosteczkę pomidora i wędlinę. Wszystko dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Farszem napełniamy mini pizze. Wierzch obsypujemy startym żółtym serem. Pieczemy na dużej blaszce piekarnikowej w 210*C przez 12-15 minut.

Pizza na weekend

 

Pizza z serowym brzegiem
Domowa pizza z ciągnącym serowym brzegiem, smakiem upieczonej papryki i słodkiej kukurydzy. Domowy fast food jest najlepszy!
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki oleju
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
20 g świeżych drożdży
3/4 szklanki letniej wody
Dodatkowo:
4 łyżki sosu meksykańskiego
Kilka plastrów ulubionej wędliny
Kilka pieczarek
1/2 czerwonej papryki
3 łyżki słodkiej kukurydzy
300 g żółtego sera

Ciasto:
Mąkę mieszamy z solą i cukrem. Dolewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Wszystko wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na obsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na okrągły placek ok. 30 cm.
Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. 2/3 sera wykładamy po brzegach placka. Zwijamy je do środka. Środek pizzy smarujemy sosem meksykańskim. Następnie układamy pokrojone w plastry pieczarki oraz kawałki czerwonej papryki. Na wierzchu całość obsypujemy kukurydzą. Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 220*C na ok. 15 minut. Pod koniec rozkładamy resztę sera.

Pizza na weekend

 

bietka 09.12.2016 19:05
każda pizza musi być bardzo smaczna mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak