Przez jednych nazywane placki i placuszki, a przez innych racuszki. Ja nazywam je najczęściej placuszki.
Takie placuszki można przygotować na podwieczorek. Nie są trudne w wykonaniu i wystarczy zaledwie godzina, żeby je wykonać. Najbardziej popularne są z jabłkami, ale ja lubię przygotowywać je z innymi owocami, rabarbarem czy borówkami. Jeżeli placuszki nie mają w środku owoców warto przygotować do nich jakiś sos np. na gorąco ze zmiksowanych owoców lub na zimno z ulubionego serka.
Takie placuszki są wspaniałym rozwiązaniem na podwieczorek. A już sam zapach podczas smażenia przyciągnie domowników do stołu.
Moje pyszne propozycje na placuszki, racuszki:
Placuszki z mąki krupczatki z malinowo-waniliowym serkiem.
Do tej pory placuszki i racuszki piekłam na mące pszennej, tym razem postanowiłam użyć mąki krupczatki i to był bardzo dobry pomysł. Placuszki wychodzą bardzo chrupiące i mniej chłoną tłuszcz. Podałam je z serkiem i malinami. Z przepisu wyszło mi 16 placuszków. Polecam na pyszny deser.
Składniki:
Ciasto:
1 jajko
pół szklanki mleka
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru
około 20 łyżek maki krupczatki
Serek:
10 dag serka waniliowego
1 szklanka malin
Dodatkowo:
olej do smażenia
1 szklanka malin
Wykonanie:
1. Jajko, cukier i cukier waniliowy ucieramy na puszystą masę, dodajemy mleko, sól i proszek do pieczenia, następnie stopniowo dodajemy mąkę krupczatkę i ucieramy na gładkie dość gęste ciasto.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony. Następnie osączamy je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
3.Maliny płuczemy i osuszamy, następnie mieszamy je z serkiem waniliowym, lekko rozcierając.
4. Na talerze nakładamy porcja placuszków,polewamy je serkiem waniliowym i dekorujemy malinami.
5. Smacznego.
Placuszki na serku waniliowym z musem owocowym.
Przepyszne, niezwykle puszyste i pachnące placuszki. Do tego pyszny, gorący sos truskawkowo-borówkowy, wprost nie można się od nich oderwać. Polecam na podwieczorek. Z przepisu wyszło mi 16 placuszków. Zapraszam.
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
10 dag serka homogenizowanego waniliowego
1 kopiasta szklanka mąki tortowej
Sos owocowy:
30 dag truskawek
pół szklanki borówek
cukier do smaku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie:
1. Składniki ciasta przekładamy do miski, następnie miksujemy na gładkie bez grudek ciasto.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie smażymy niewielkie placuszki po kilka minut z każdej strony. Usmażone placuszki odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
3. Truskawki i borówki płuczemy, dokładnie osuszamy, z truskawek usuwamy szypułki. Następnie dokładnie miksujemy. Pół szklanki musu odlewamy i rozpuszczamy w nim mąkę ziemniaczaną.
4. Pozostały mus zagotowujemy, dodajemy cukru do smaku i wlewamy odłożony mus z mąką ziemniaczaną, chwilę zagotowujemy do zgęstnienia.
5. Placuszki nakładamy na talerze i polewamy gorącym musem. Podajemy.
6. Smacznego.
Placuszki twarogowo-jagodowe.
Bardzo smaczne placuszki, polecam na podwieczorek. Dzięki twarogowi są lekko wilgotne. Jagody nadają im lekkiej kwaskowatości. Do ich przygotowania możemy użyć borówek lub jagód kamczackich. Z przepisu wychodzi około 26 placuszków. Zapraszam.
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
10 dag białego sera ( ja użyłam półtłusty )
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
pół szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
półtorej szklanki mąki pszennej
szczypta soli
pół szklanki jagód kamczackich lub borówek ( ja użyłam jagód )
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania placuszków
Wykonanie:
1. Składniki ciasta miksujemy na gładką masę, tak żeby nie było grudek.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie smażymy niewielkie placuszki po kilka minut w każdej strony.
3. Usmażone placuszki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
4. Przed podaniem placuszki oprószamy cukrem pudrem. Podajemy.
5. Smacznego.
Placuszki z rabarbarem.
Do przygotowania tych placuszków użyłam serka homogenizowanego, dzięki temu zyskały one delikatny smak. Lekko kwaśne, nie za słodkie, takie w sam raz. Z przepisu wyszło mi 12 placuszków. Jeżeli uważamy, że ciasto jest mało słodkie to można dodać cukru, lub upieczone placuszki oprószyć cukrem pudrem. Upiekłam je na podwieczorek.
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
1 serek homogenizowany waniliowy ( 10 dag )
1 łyżka miodu prawdziwego
1 szklanka mąki tortowej
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml mleka
Dodatkowo:
olej do smażenia
1 łodyga rabarbaru
Wykonanie:
1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy serek i miód, następnie miksujemy kilka chwil, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i mleko. Miksujemy na gładkie bez grudek ciasto.
2. Rabarbar oczyszczamy, myjemy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do ciasta i mieszamy.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy.
4. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.