Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Placki, placuszki, racuszki.

Przez jednych nazywane placki i placuszki, a przez innych racuszki. Ja nazywam je najczęściej placuszki.

Przez jednych nazywane placki i placuszki, a przez innych racuszki. Ja nazywam je najczęściej placuszki.

Takie placuszki można przygotować na podwieczorek. Nie są trudne w wykonaniu i wystarczy zaledwie godzina, żeby je wykonać. Najbardziej popularne są z jabłkami, ale ja lubię przygotowywać je z innymi owocami, rabarbarem czy borówkami. Jeżeli placuszki nie mają w środku owoców warto przygotować do nich jakiś sos np. na gorąco ze zmiksowanych owoców lub na zimno z ulubionego serka.

Takie placuszki są wspaniałym rozwiązaniem na podwieczorek. A już sam zapach podczas smażenia przyciągnie domowników do stołu.


Moje pyszne propozycje na placuszki, racuszki:

Placuszki z mąki krupczatki z malinowo-waniliowym serkiem.

Do tej pory placuszki i racuszki piekłam na mące pszennej, tym razem postanowiłam użyć mąki krupczatki i to był bardzo dobry pomysł. Placuszki wychodzą bardzo chrupiące i mniej chłoną tłuszcz. Podałam je z serkiem i malinami. Z przepisu wyszło mi 16 placuszków. Polecam na pyszny deser.

Placki, placuszki, racuszki.

 

Składniki:

Ciasto:

1 jajko

pół szklanki mleka

szczypta soli

pół łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cukru waniliowego

2 łyżki cukru

około 20 łyżek maki krupczatki


Serek:

10 dag serka waniliowego

1 szklanka malin


Dodatkowo:

olej do smażenia

1 szklanka malin

 

Wykonanie:

1. Jajko, cukier i cukier waniliowy ucieramy na puszystą masę, dodajemy mleko, sól i proszek do pieczenia, następnie stopniowo dodajemy mąkę krupczatkę i ucieramy na gładkie dość gęste ciasto.

2. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony. Następnie osączamy je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

3.Maliny płuczemy i osuszamy, następnie mieszamy je z serkiem waniliowym, lekko rozcierając.

4. Na talerze nakładamy porcja placuszków,polewamy je serkiem waniliowym i dekorujemy malinami.

5. Smacznego.

 

Placuszki na serku waniliowym z musem owocowym.

Przepyszne, niezwykle puszyste i pachnące placuszki. Do tego pyszny, gorący sos truskawkowo-borówkowy, wprost nie można się od nich oderwać. Polecam na podwieczorek. Z przepisu wyszło mi 16 placuszków. Zapraszam.

Placki, placuszki, racuszki.

 

Składniki:

Ciasto:

2 jajka

1 łyżka cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

pół łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

10 dag serka homogenizowanego waniliowego

1 kopiasta szklanka mąki tortowej


Sos owocowy:

30 dag truskawek

pół szklanki borówek

cukier do smaku

1 łyżka mąki ziemniaczanej


Dodatkowo:

olej do smażenia


Wykonanie:

1. Składniki ciasta przekładamy do miski, następnie miksujemy na gładkie bez grudek ciasto.

2. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie smażymy niewielkie placuszki po kilka minut z każdej strony. Usmażone placuszki odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

3. Truskawki i borówki płuczemy, dokładnie osuszamy, z truskawek usuwamy szypułki. Następnie dokładnie miksujemy. Pół szklanki musu odlewamy i rozpuszczamy w nim mąkę ziemniaczaną.

4. Pozostały mus zagotowujemy, dodajemy cukru do smaku i wlewamy odłożony mus z mąką ziemniaczaną, chwilę zagotowujemy do zgęstnienia.

5. Placuszki nakładamy na talerze i polewamy gorącym musem. Podajemy.

6. Smacznego.

 

Placuszki twarogowo-jagodowe.

Bardzo smaczne placuszki, polecam na podwieczorek. Dzięki twarogowi są lekko wilgotne. Jagody nadają im lekkiej kwaskowatości. Do ich przygotowania możemy użyć borówek lub jagód kamczackich. Z przepisu wychodzi około 26 placuszków. Zapraszam.

Placki, placuszki, racuszki.

 

Składniki:

Ciasto:

2 jajka

10 dag białego sera ( ja użyłam półtłusty )

4 łyżki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

pół szklanki mleka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

półtorej szklanki mąki pszennej

szczypta soli

pół szklanki jagód kamczackich lub borówek ( ja użyłam jagód )


Dodatkowo:

olej do smażenia

cukier puder do posypania placuszków

 

Wykonanie:

1. Składniki ciasta miksujemy na gładką masę, tak żeby nie było grudek.

2. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie smażymy niewielkie placuszki po kilka minut w każdej strony.

3. Usmażone placuszki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

4. Przed podaniem placuszki oprószamy cukrem pudrem. Podajemy.

5. Smacznego.

 

Placuszki z rabarbarem.

Do przygotowania tych placuszków użyłam serka homogenizowanego, dzięki temu zyskały one delikatny smak. Lekko kwaśne, nie za słodkie, takie w sam raz. Z przepisu wyszło mi 12 placuszków. Jeżeli uważamy, że ciasto jest mało słodkie to można dodać cukru, lub upieczone placuszki oprószyć cukrem pudrem. Upiekłam je na podwieczorek.

Placki, placuszki, racuszki.

 

Składniki:


Ciasto:

2 jajka

1 serek homogenizowany waniliowy ( 10 dag )

1 łyżka miodu prawdziwego

1 szklanka mąki tortowej

szczypta soli

pół łyżeczki proszku do pieczenia

50 ml mleka


Dodatkowo:

olej do smażenia

1 łodyga rabarbaru


Wykonanie:

1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy serek i miód, następnie miksujemy kilka chwil, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i mleko. Miksujemy na gładkie bez grudek ciasto.

2. Rabarbar oczyszczamy, myjemy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do ciasta i mieszamy.

3. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy.

4. Smacznego.

 

Smacznych inspiracji życzę.

anka1988 24.05.2017 21:19
smaczne propozycje. U mnie rodzina uwielbia racuszki z jabłkami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak