Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane

Ja mogłabym je jeść codziennie, nigdy by mi się nie znudziły. Smaczne tradycyjne oraz z różnymi dodatkami. Już niewielka zmiana składnika zdecydowanie zmienia ich smak.

Kto nas nie lubi placków ziemniaczanych? Oczywiście najlepsze to te, gdzie ziemniaki ścieramy ręcznie, teraz coraz częściej prace usprawniamy sobie urządzeniami, to tez ich smak nieco się różni. Ale gdy robię tylko porcję dla siebie, obowiązkowo ziemniaki ścieram ręcznie.

Moje ulubione to z dodatkiem cebuli:

Placki ziemniaczane z cebulą i pietruszką zieloną

4 duże ziemniaki
ok 2 łyżki mąki pszennej
1 cebula
kilka gałązek pietruszki zielonej
1 jajko
sól, pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia

Ziemniaki zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w drobniutką kostkę, a pietruszkę drobno posiekać, dodać do startych ziemniaków. Żółtko oddzielić od białka. Żółtko, mąkę i przyprawy dodać do ziemniaków, białko ubić na sztywną pianę i dodać na koniec, delikatnie mieszając. Smażyć placki na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Placki ziemniaczane

Do startych ziemniaków, dodać można wszelkie ulubione warzywa a nawet i piwo, dopuszczalne różne kombinacje. Poniżej przedstawiam kilka propozycji:

PLACKI Z ZIEMNIAKÓW I KALAFIORA

300g kalafiora
600g ziemniaków
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz do smaku

Kalafior poszatkować na mniejsze kawałki, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimną wodą. Ziemniaki obrać, umyć. Potrzeć wraz z ugotowanym kalafiorem na tarce o drobnych oczkach. Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić i dodać wraz ze żółtkiem do masy ziemniaczano-kalafiorowej. Przyprawić do smaku. Placuszki smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Placki ziemniaczane

PLACUSZKI Z ZIEMNIAKAMI, CUKINIĄ I SEREM ŻÓŁTYM

10 dag sera żółtego
400g ziemniaków
200g cukinii
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz do smaku

 

Ziemniaki, cukinię i ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białko jajka ubić. Do potartych ziemniaków dodać żółtko, mąkę i ubite białko, delikatnie wymieszać, przyprawić do smaku. Placuszki smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Placki ziemniaczane

WARZYWNE PLACUSZKI Z ZIEMNIAKÓW I BURAKA

2 większe ziemniaki
1 burak czerwony
1 marchewka
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
1/4 łyżeczki pieprzu
tłuszcz do smażenia

 

Ziemniaki i marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, zaś buraki na grubych oczkach. Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić. Żółtko, mąkę, pieprz dodać do potartych warzyw, wymieszać. Dodać ubitą pianę, wymieszać. Smażyć placuszki na rozgrzanym tłuszczu. Placki ziemniaczane

PLACKI ZIEMNIACZANE Z PIWEM

1kg ziemniaków
3 łyżki mąki pszennej
0,5 szklanki jasnego piwa
2 płaskie łyżeczki soli
1/4 łyżeczka pieprzu
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
tłuszcz do smażenia

 

Ziemniaki zetrzeć na tarce lub zmielić w malakserze. Dodać żółtko, przyprawy , mąkę, cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Białko ubić dodać do masy jajecznej, wymieszać. Placki smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Placki podawać na gorąco. Można polać ketchupem lub podawać z sosem czosnkowym.Placki ziemniaczane

PLACKI Z ZIEMNIAKÓW I CUKINII

3 średnie ziemniaki
1/2 cukinii
1 mała cebula
1/3 płaska łyżki soli
4 łyżki mąki pszennej
1 jajko
kilka łodyg zielnej pietruszki
tłuszcz do smażenia
pieprz, sól do smaku

 

Ziemniaki i cukinię potrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę, pietruszkę zieloną posiekać, dodać do startych ziemniaków i cukinii, wymieszać. Oddzielić żółtko od białka. Białko ubić. Ubite białko, żółtko i mąkę dodać do masy z ziemniakami i cukinią. Przyprawić do smaku, wymieszać. Placuszki smażyć na złoty kolor na tłuszczu.Placki ziemniaczane

Moi mężczyźni uwielbiają placki ziemniaczane podane z gulaszem, danie jest treściwe, sycące, są to tzw. placki po węgiersku:

Gulasz:
1 kg mięsa gulaszowego
2-3 cebule
listek laurowy, 3 ziela angielskie
sól, pieprz, ostra papryka,
tłuszcz do smażenia

Placki ziemniaczane:
1kg ziemniaków
2 łyżki mąki
2 płaskie łyżeczki soli,
1/4 łyżeczka pieprzu
1 jajko
tłuszcz do smażenia

Gulasz: Mięso oczyścić, posolić i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podlać wodą, dodać listek laurowy i ziela angielskie smażyć do miękkości co jakiś czas podlewając wodą. Mięso pokroić w grubszą kostkę, cebulę w drobną kostkę, dodać do mięsa, smażyć. Doprawić do smaku.

Placki ziemniaczane: ziemniaki zetrzeć na tarce lub zmielić w malakserze. Dodać żółtko, przyprawy i mąkę, wymieszać. Białko ubić dodać do masy jajecznej, wymieszać.

Smażyć placki na rozgrzanym tłuszczu, podawać polane gulaszem. Placki ziemniaczane

Dla synka, 2,5 latka od czasu do czasu przyrządzam stworki ziemniaczane:

300g ziemniaków
2 łyżki mąki pszennej
1 małe jajko
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz do smaku

Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać jajko i przyprawić do smaku solą, pieprzem , wymieszać. Dodać mąkę pszenną, wymieszać. Tłuszcz rozgrzać, ułożyć metalową foremkę, napełnić masą ziemniaczaną. Gdy będzie usmażone z jednej strony na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę (najlepiej za pomocą kombinerek - foremka będzie gorąca) i delikatnie nożem wypchać masę, smażyć z drugiej strony na złoty kolor. Placki ziemniaczane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak