Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane i kilka pomysłów

Chyba każdy z nas lubi placki ziemniaczane. Ale czy zawsze muszą być z samych ziemniaków ?

Placki ziemniaczane są znane i lubiane. Smażone na oleju, chrupiące podane z sosem lub śmietaną to smakowita i szybka propozycja na obiad.
Ale placki ziemniaczane nie muszą być z samych ziemniaków, możemy zrobić je z dodatkiem innego warzywa, wędliny itp.
Tradycyjne przyprawy do placków ziemniaczanych to sól, pieprz, cebula i jajko.
Ale oczywiście możemy zaszaleć i dodać coś od siebie aby nasze placki były niespotykane.
Ja zapraszam po kilka inspiracji na takie smaczne placki, które mają właśnie różne dodatki, dzięki którym nabierają innego wymiaru.
Jednym słowem nasze placki za każdym razem mogą być inne i zawsze smaczne.

 

Placki ziemniaczane z boczkiem

 

Placki ziemniaczane i kilka pomysłów

1,5 kg ziemniaków
2 cebule
500 g wędzonego boczku
2 jajka
sól i pieprz do smaku
5 łyżek mąki
oliwa do smażenia

Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce do ziemniaków.
Dodać jajka, mąkę.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Odstawić i na patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę.
Lekko go przestudzić, dodać do masy ziemniaczanej i wymieszać.
Kłaść na rozgrzany olej na patelni i smażyć na złoty kolor z obu stron.

 

Placki ziemniaczano, marchewkowo, cukiniowe

500 g ziemniaków
300 g marchewki
300 g cukinii
2 cebule
2 jajka
sól
pieprz
1/2 szk mąki
olej do smażenia

Ziemniaki, marchew, cebulę i cukinię obrać, umyć i zetrzeć na tarce do ziemniaków lub w robocie z tarczą na ziemniaki.
Do warzyw dodać sól i pieprz do smaku oraz jajka i mąkę.
Gdyby masa była za rzadka można dodać odrobinę mąki.
Na patelni rozgrzać olej, kłaść masę ziemniaczaną łyżką formując nie za grube placuszki i smażyć po około 3-4 minuty z każdej strony.

 

 

Placki ziemniaczano - dyniowe z gulaszem

 

Placki ziemniaczane i kilka pomysłów


Gulasz :
1 biodrówka ( 1,5 kg )
300 g dyni
1 cebula
1 czerwona papryka
8 suszonych pomidorów ( w oleju z ziołami )
4 łyżki kukurydzy ( z puszki )
4 łyżki posiekanej naci selera
ok. 3/4 l rosołu
Przyprawy :
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz kolorowy
ostra papryka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kucharek w płynie

Placki :
500 g dyni ( waga po obraniu )
700 g ziemniaków ( waga po obraniu )
1 duża cebula
2 jajka
2 łyżki mąki
4 łyżki kaszy manny
sól
pieprz
cukier
olej do smażenia

Gulasz :
Mięso biodrówki oddzielić od kości ( kość wykorzystać np. do ugotowania zupy ).
Pokroić je w sporą kostkę.
Dynię, paprykę, cebulę i pomidory pokroić a kukurydzę odsączyć z zalewy.
Nać selera posiekać.
W szerokim rondlu rozgrzać kilka łyżek oleju, wrzucić mięso i podsmażyć z dwoma szczyptami soli.
Potem dodać cebulę, chwilę smażyć do zeszklenia się cebuli a następnie dodać pokrojoną dynię i paprykę oraz pomidory.
Wszystko podlać rosołem, dodać przyprawy i dusić gulasz do miękkości mięsa pod przykryciem.
Gdy mięso jest miękkie w razie potrzeby doprawić i zagęścić gulasz mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody.
Gulasz zagotować.
Placki :
Ziemniaki i dynię po obraniu i umyciu zetrzeć razem z cebulą w robocie z końcówką do tarcia ziemniaków.
Starte składniki przełożyć do miski, wbić jajka, dodać pozostałe składniki i wymieszać wszystko dokładnie.
Ciasto ziemniaczano dyniowe kłaść porcjami na rozgrzany olej i smażyć na złoto brązowy kolor z obu stron.
Usmażone placki odsączyć na ręczniku papierowym a potem kłaść na talerze i podawać z wcześniej przygotowanym gulaszem.

 


Placki ziemniaczane z marchewką i kaszą manną

 

Placki ziemniaczane i kilka pomysłów

1 kg ziemniaków
3 średnie marchewki
2 duże cebule
2 jajka
sól
pieprz
1/2 szk kaszy mannej
olej do smażenia


Ziemniaki, marchew i cebulę obrać, umyć i zetrzeć.
Do masy ziemniaczanej dodać sól i pieprz do smaku oraz jajka i kaszę mannę i dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, kłaść masę ziemniaczaną łyżką formując placuszki i smażyć po około 3-4 minuty z każdej strony.


Mini placuszki z gulaszem

 

Placki ziemniaczane i kilka pomysłów

Gulasz :
600 g świeżej szybki wieprzowej
1 cebula
kawałek młodej kapusty ( 200 g )
1 biała papryka
3 młode marchewki
1 garść żółtej fasolki szparagowej
kilka gałązek natki pietruszki
sól morska z magnezem do smaku
pieprz kolorowy do smaku
chili do smaku
kucharek w płynie do smaku
kilka łyżek oleju rzepakowego
ok. 500 ml filtrowanej wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Placki :
1 kg ziemniaków ( młodych )
3 jajka
2 łyżki mąki
sól morska z magnezem do smaku
pieprz czarny do smaku
olej rzepakowy do smażenia

Gulasz :
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Warzywa obrać, umyć i kapustę i paprykę pokroić w kostkę, fasolkę na kawałki, marchew w plasterki a natkę posiekać.
Na patelni lub w garnku rozgrzać kila łyżek oleju i wrzucić mięso.
Smażyć na złoto brązowy kolor a następnie dodać cebulę i ją zrumienić.
Dodać przygotowane warzywa, podsmażyć około 2 minuty a potem wlać wodę oraz dodać przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości.
W razie potrzeby doprawić.
Mąkę rozrobić z mąką ziemniaczaną i zagęścić nią sos, zagotować i przykryć pokrywką.
Placki :
W czasie, gdy gulasz się dusi obrać ziemniaki, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Potem dodać do nich jajka, mąkę oraz sól i pieprz do smaku i wymieszać masę ziemniaczaną.
Na patelni rozgrzać olej i kłaść na gorący porcje ciasta ( ja używam łyżki do lodów ) lekko rozpłaszczając.
Placki smażyć na złoty kolor aby były chrupiące.
Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym a następnie układać na talerze razem z przygotowanym gulaszem piętrowo.
( Można podać według swojego upodobania ).

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak