Placki ziemniaczane lubi wiele osób. Można je przygotować z ,,młodych'' ziemniaczków i ,, starych ''. Podawane są solo lub z różnymi dodatkami. Zapraszam do wpisu o moich plackach.
Placki ziemniaczane to danie przygotowywane prawie we wszystkich domach w Polsce. Mało przyjemne jest ich tarcie, można użyć robota z odpowiednią tarką, ale ja uważam, że te tarte ręcznie są najlepsze. Smażymy takie bardzo cieniutkie, te będą bardzo chrupiące lub grube, które idealnie nadadzą się do sosu. A Wy jakie lubicie? Cienkie czy grube? Placki można również upiec w piekarniku, będą mniej kaloryczne. Można je urozmaicić zieleniną czy zdrowymi ziarnami, np. słonecznikiem i pestkami dyni. Można je podać takie samodzielnie lub z ulubionym sosem czy keksem gęstej śmietany ( takie lubię najbardziej, a śmietanę oprószam solą ). Do masy ziemniaczanej warto dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany, dzięki temu masa nie ściemnieje i placki będą ładnie wyglądały. Co do ziemniaków to warto wybierać te odmiany, które mają dużo skrobi. A teraz zapraszam do kuchni.
A jakie są Wasze ulubione placki?
Moje przepisy na pyszne placki:
Placki ziemniaczane z aromatycznym sosem.
Moja rodzina uwielbia placki ziemniaczane i klopsiki, postanowiłam więc, połączyć te dwa dania w jedno i wyszło bardzo pysznie i niezwykle aromatycznie, czyli tak jak lubimy. Zapraszam :)
Składniki:
Na placki
1 kg ziemniaków
2 jajka
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
1 mała cebula
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki śmietany 12 %
Klopsiki:
30 dag fileta z kurczaka
1 bułka namoczona i odciśnięta
1 cebula
1 jajko
przyprawa do dań z drobiu według uznania
pieprz ziołowy według uznania
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
10 dag koncentratu pomidorowego
gorąca woda
Dodatkowo:
olej do smażenia
bułka tarta do obtaczania klopsików
Wykonanie:
1. Klopsiki: Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy razem z odciśniętą bułką w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa wbijamy jajko i wsypujemy bułkę tartą i przyprawiając do smaku pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym, przyprawą do kurczaka i solą dokładnie masę mięsną mieszamy. Następnie formujemy małe okrągłe klopsiki i obtaczamy je w bułce tartej.
2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy klopsiki ze wszystkich stron. Obsmażone przekładamy do garnka wraz z olejem na którym się smażyły. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do klopsików, zalewamy gorącą wodą, tak, żeby przykryła mięso i dusimy do miękkości mięsa i cebuli i zgęstnienia sosu. Na koniec dodajemy koncentrat, zioła prowansalskie i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwilę zagotowujemy.
3. Placki: Ziemniaki obieramy i myjemy, następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach, starte odciskami na gęstym sicie z nadmiaru wody. Cebulę obieramy i bardzo drobniutko kroimy. Do ziemniaczanej masy wbijamy jajka, dodajemy cebulę, śmietanę, mąkę pszenną i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na złoty kolor po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
5. Na talerze nakładamy porcje placków, klopsików i sosu. Podajemy od razu gorące.
6. Życzę smacznego.
Zielone placki ziemniaczane z młodych ziemniaków.
Placki z młodych ziemniaków są pyszne i delikatne. Moja rodzina uwielbia takie cieniutkie chrupiące. Postanowiłam je trochę urozmaicić i dodałam koperek i natkę pietruszki, dzięki temu wyszły bardzo aromatyczne. Zapraszam :)
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
1 średnia cebula
2 jajka
sól i pieprz do smaku
2 łyżki mąki pszennej
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka koperku
olej do smażenia
Wykonanie:
1. Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce do ziemniaków, następnie osączamy z nadmiaru wody.
2. Cebulę obieramy i kroimy w drobniutką kosteczkę. Natkę i koperek płuczemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy.
3. Do masy ziemniaczanej wbijamy jajka, dodajemy mąkę, cebule i zieleninę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie dokładnie mieszamy.
4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony, następnie osączamy je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy.
Bezglutenowe placki ziemniaczane z natką pietruszki.
Tym razem do placków ziemniaczanych zamiast mąki pszennej dodałam mąki kukurydzianej. Placki wyszły bardzo pyszne i syte. Mąka kukurydziana jest w nich lekko wyczuwalna. Ich smak podkreśliłam natką pietruszki. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto ziemniaczane:
1 kg ziemniaków
1 średnia cebula
5 łyżek mąki kukurydzianej
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
2 kopiaste łyżeczki suszonej natki pietruszki
2 kopiaste łyżki kwaśnej gęstej śmietany
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie:
1. Ziemniaki obieramy i myjemy, następnie ścieramy na drobnej tarce do ziemniaków i odciskamy z nadmiaru wody ( można odcisnąć na gęstym sitku ). Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do ziemniaków.
2. Do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki: jajka, mąkę kukurydzianą, natkę pietruszki, śmietanę, następnie dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy.
4. Smacznego.
Marchewkowo-ziemniaczane placki z piekarnika.
Takie placuszki są bardzo pyszne i bardzo zdrowe. Zamiast usmażyć je na patelni upiekłam w piekarniku z niewielką ilością oleju. Najlepiej smakują od razu po upieczeniu bardzo gorące. Dodam też, że pestki pysznie w nich chrupią. Zapraszam :)
Składniki:
2 duże marchewki
6 średnich ziemniaków
2 jajka
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki suszonych pestek dyni
2 łyżki pestek słonecznika
sól i pieprz mielony do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka czubrycy zielonej
Wykonanie:
1. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki dokładnie odciskamy z wody.
2. Do warzyw wbijamy jajka, dodajemy pestki słonecznika, dyni, mąkę, olej, dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
3. Na blaszki wyłożone papierem do pieczenia nakładamy porcje warzyw formując placuszki.
4. Placki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do miękkości i zrumienienia.
5. Podajemy od razu gorące po upieczeniu.
6. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.