Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane w różnych odsłonach.

Placki ziemniaczane lubi wiele osób. Można je przygotować z ,,młodych'' ziemniaczków i ,, starych ''. Podawane są solo lub z różnymi dodatkami. Zapraszam do wpisu o moich plackach.

Placki ziemniaczane lubi wiele osób. Można je przygotować z ,,młodych'' ziemniaczków i ,, starych ''. Podawane są solo lub z różnymi dodatkami. Zapraszam do wpisu o moich plackach.

Placki ziemniaczane to danie przygotowywane prawie we wszystkich domach w Polsce. Mało przyjemne jest ich tarcie, można użyć robota z odpowiednią tarką, ale ja uważam, że te tarte ręcznie są najlepsze. Smażymy takie bardzo cieniutkie, te będą bardzo chrupiące lub grube, które idealnie nadadzą się do sosu. A Wy jakie lubicie? Cienkie czy grube? Placki można również upiec w piekarniku, będą mniej kaloryczne. Można je urozmaicić zieleniną czy zdrowymi ziarnami, np. słonecznikiem i pestkami dyni. Można je podać takie samodzielnie lub z ulubionym sosem czy keksem gęstej śmietany ( takie lubię najbardziej, a śmietanę oprószam solą ). Do masy ziemniaczanej warto dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany, dzięki temu masa nie ściemnieje i placki będą ładnie wyglądały. Co do ziemniaków to warto wybierać te odmiany, które mają dużo skrobi. A teraz zapraszam do kuchni.


A jakie są Wasze ulubione placki?

 

Moje przepisy na pyszne placki:

 

Placki ziemniaczane z aromatycznym sosem.

Moja rodzina uwielbia placki ziemniaczane i klopsiki, postanowiłam więc, połączyć te dwa dania w jedno i wyszło bardzo pysznie i niezwykle aromatycznie, czyli tak jak lubimy. Zapraszam :)

Placki ziemniaczane w różnych odsłonach.
Składniki:


Na placki

1 kg ziemniaków

2 jajka

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

1 mała cebula

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki śmietany 12 %


Klopsiki:

30 dag fileta z kurczaka

1 bułka namoczona i odciśnięta

1 cebula

1 jajko

przyprawa do dań z drobiu według uznania

pieprz ziołowy według uznania

sól do smaku

pieprz czarny do smaku

2 łyżki bułki tartej

1 łyżeczka ziół prowansalskich

10 dag koncentratu pomidorowego

gorąca woda


Dodatkowo:

olej do smażenia

bułka tarta do obtaczania klopsików


Wykonanie:


1. Klopsiki: Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy razem z odciśniętą bułką w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa wbijamy jajko i wsypujemy bułkę tartą i przyprawiając do smaku pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym, przyprawą do kurczaka i solą dokładnie masę mięsną mieszamy. Następnie formujemy małe okrągłe klopsiki i obtaczamy je w bułce tartej.


2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy klopsiki ze wszystkich stron. Obsmażone przekładamy do garnka wraz z olejem na którym się smażyły. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do klopsików, zalewamy gorącą wodą, tak, żeby przykryła mięso i dusimy do miękkości mięsa i cebuli i zgęstnienia sosu. Na koniec dodajemy koncentrat, zioła prowansalskie i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwilę zagotowujemy.


3. Placki: Ziemniaki obieramy i myjemy, następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach, starte odciskami na gęstym sicie z nadmiaru wody. Cebulę obieramy i bardzo drobniutko kroimy. Do ziemniaczanej masy wbijamy jajka, dodajemy cebulę, śmietanę, mąkę pszenną i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.


4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na złoty kolor po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.


5. Na talerze nakładamy porcje placków, klopsików i sosu. Podajemy od razu gorące.


6. Życzę smacznego.

 

Zielone placki ziemniaczane z młodych ziemniaków.

Placki z młodych ziemniaków są pyszne i delikatne. Moja rodzina uwielbia takie cieniutkie chrupiące. Postanowiłam je trochę urozmaicić i dodałam koperek i natkę pietruszki, dzięki temu wyszły bardzo aromatyczne. Zapraszam :)

Placki ziemniaczane w różnych odsłonach.
Składniki:


1 kg młodych ziemniaków

1 średnia cebula

2 jajka

sól i pieprz do smaku

2 łyżki mąki pszennej

pół pęczka natki pietruszki

pół pęczka koperku

olej do smażenia


Wykonanie:


1. Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce do ziemniaków, następnie osączamy z nadmiaru wody.


2. Cebulę obieramy i kroimy w drobniutką kosteczkę. Natkę i koperek płuczemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy.


3. Do masy ziemniaczanej wbijamy jajka, dodajemy mąkę, cebule i zieleninę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie dokładnie mieszamy.


4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony, następnie osączamy je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy.

 

Bezglutenowe placki ziemniaczane z natką pietruszki.

Tym razem do placków ziemniaczanych zamiast mąki pszennej dodałam mąki kukurydzianej. Placki wyszły bardzo pyszne i syte. Mąka kukurydziana jest w nich lekko wyczuwalna. Ich smak podkreśliłam natką pietruszki. Zapraszam :)

Placki ziemniaczane w różnych odsłonach.

Składniki:
Ciasto ziemniaczane:

1 kg ziemniaków

1 średnia cebula

5 łyżek mąki kukurydzianej

sól do smaku

biały pieprz mielony do smaku

2 kopiaste łyżeczki suszonej natki pietruszki

2 kopiaste łyżki kwaśnej gęstej śmietany


Dodatkowo:

olej do smażenia


Wykonanie:


1. Ziemniaki obieramy i myjemy, następnie ścieramy na drobnej tarce do ziemniaków i odciskamy z nadmiaru wody ( można odcisnąć na gęstym sitku ). Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do ziemniaków.


2. Do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki: jajka, mąkę kukurydzianą, natkę pietruszki, śmietanę, następnie dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.


3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy.


4. Smacznego.

 

Marchewkowo-ziemniaczane placki z piekarnika.

Takie placuszki są bardzo pyszne i bardzo zdrowe. Zamiast usmażyć je na patelni upiekłam w piekarniku z niewielką ilością oleju. Najlepiej smakują od razu po upieczeniu bardzo gorące. Dodam też, że pestki pysznie w nich chrupią. Zapraszam :)

Placki ziemniaczane w różnych odsłonach.
Składniki:

2 duże marchewki

6 średnich ziemniaków

2 jajka

2 łyżki mąki pełnoziarnistej

2 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki suszonych pestek dyni

2 łyżki pestek słonecznika

sól i pieprz mielony do smaku

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 łyżeczka czubrycy zielonej


Wykonanie:

1. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki dokładnie odciskamy z wody.


2. Do warzyw wbijamy jajka, dodajemy pestki słonecznika, dyni, mąkę, olej, dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.


3. Na blaszki wyłożone papierem do pieczenia nakładamy porcje warzyw formując placuszki.


4. Placki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do miękkości i zrumienienia.


5. Podajemy od razu gorące po upieczeniu.


6. Smacznego.


Smacznych inspiracji życzę.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak