Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Placuszki, kotleciki i inne propozycje z kurczaka

Kilka mięsnych propozycji z kurczaka. Na sylwestrowym stole sprawdzą się jako dania na ciepło jak i również na zimno np. z sosem czosnkowym lub tysiąca wysp.

Kilka mięsnych propozycji z kurczaka. Na sylwestrowym stole sprawdzą się jako dania na ciepło jak i również na zimno np. z sosem czosnkowym lub tysiąca wysp.  Kurczaka możemy przygotować w formie pysznych placuszków z różnymi dodatkami np. z serem, kukurydza czy fasolką. Możemy go również upiec w cieście naleśnikowym lub nadziać warzywami. Gwarantuje zniknie bardzo szybko ze stołu. Oto kilka propozycji! Smacznego!

Kurczak w panierce keczupowo- majonezowo- musztardowej

Placuszki, kotleciki i inne propozycje z kurczaka

 

1 podwójna pierś z kurczaka
Ciasto:
3 łyżki majonezu
2 łyżki keczupu
1 łyżka musztardy sarepskiej
10 łyżek mleka
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
Przyprawy:
Przyprawa uniwersalna do mięs
Ostra czerwona papryka
olej

Filet z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w 1 cm plastry (tak jak na schabowe), można delikatne rozbić. Przyprawiamy przyprawą do mięs i ostrą czerwoną papryką.
Miksujemy wszystkie składniki na ciasto. Do ciasta dodajemy plastry kurczaka i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Rozgrzewamy olej na patelni. Wyjmujemy z ciasta plastry kurczaka. Staramy się aby na mięsie zostało jak najwięcej ciasta. Smażymy do zarumienienia.

Kotleciki z kurczaka z serem i kukurydzą

Placuszki, kotleciki i inne propozycje z kurczaka

 

500 g filetu z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
1 puszka słodkiej kukurydzy
4 jajka
100 g żółtego sera
2-3 łyżki bułki tartej
Garść natki pietruszki
Sól
Pieprz
Olej do smażenia

Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Kukurydzę odsączamy z zalewy, ser ścieramy na tarce o średnich oczkach, zieleninę siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w jednej misce. Wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej na patelni. Łyżką nakładamy masę, formując kotleciki. Smażymy na rumiano z obydwu stron.

Placuszki z kurczaka z fasolką mung

Placuszki, kotleciki i inne propozycje z kurczaka

 

4 jajka
0,5 szklanki fasolki mung
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
400 g filetu z piersi kurczaka
2 duże cebule
6 pieczarek
Sól
Pieprz
Dzień wcześniej przygotowujemy fasolkę. Zalewamy ją ok. 1,5 szklanki wrzątku i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie gotujemy ją w nowej wodzie (przez pierwsze 10 minut na dużym ogniu, przez kolejne 20 na wolnym). Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę oraz pieczarki kroimy w kosteczkę. Wszystkie warzywa (cebulę, pieczarki, fasolkę ) oraz kurczaka mieszamy ze sobą. Dodajemy jajka. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Masę nakładamy na rozgrzaną patelnię formując placuszki (około 2 łyżki na 1 placuszka). Smażymy na rumiano z dwóch stron.

Kurczakowe kule z warzywami i serem

Placuszki, kotleciki i inne propozycje z kurczaka

 

500 g filetu z piersi kurczaka
150 g żółtego sera
150 g pieczarek
1 cebula
1/3 czerwonej papryki
1/3 zielonej papryki
Słodka czerwona papryka
Przyprawa do kurczaka
Sól
Pieprz
Olej
Filet z piersi kurczaka kroimy na 6 płatów (jak na schabowe). Pieczarki, cebulkę oraz papryki kromy w kosteczkę. Szklimy na patelni w niewielkiej ilości oleju. Warzywa dusimy pod przykryciem, wtedy będą bardzo miękkie. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Każdy płat mięsa przyprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i przyprawą do kurczaka. Układamy farsz na mięsie i formujemy kulę. Najłatwiejszym sposobem jest wykorzystanie foremek do babeczek. Wykorzystałam te silikonowe. Wypełnione farszem mięso układałam złączeniem do dołu. Kurczaka obsypujemy słodką papryką i podlewamy delikatnie olejem. Pieczemy w piekarniku przez 30 minut.

Filet z kurczaka w panierce z curry i papryki

Placuszki, kotleciki i inne propozycje z kurczaka

 

800 g filetu z piersi kurczaka
1 szklanka domowej bułki tartej
3 łyżeczki curry
2 łyżeczki ostrej papryki
Sól
Pieprz
2 jajka
Sos:
1 mały jogurt naturalny
3 łyżki majonezu
1 łyżka keczupu
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka oregano
2 ząbki czosnku

Filet z kurczaka kroimy na płaty ( jak na schabowe). Bułkę tartą mieszamy z curry i ostrą czerwoną papryką. Domową bułkę tartą przygotowuję z wysuszonego chleba, który dokładnie mielę.
Filety z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie panierujemy w rozmąconym jajku i panierce. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem.
Sos: Jogurt, majonez, keczup, słodką paprykę, oregano oraz przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy ze sobą.

VioletoweKucharzenie 10.01.2017 21:43
Dziękuję Aniu :-)
anka1988 29.12.2016 21:58
smaczne propozycje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak