Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Placuszki na słodko nie tylko na śniadanie.

Mięciutkie, rumiane i puszyste. Placuszki na słodko będą świetną propozycją na śniadanie lub deser dla małych niejadków.

Słodkie placuszki świetnie sprawdzą się zarówno na pożywne śniadanie na słodko jak i pyszny deser. Serwowane solo, z dodatkiem soczystych owoców, serka czy polane miodem – w każdym wydaniu będą smakować przepysznie. Dla osób dbających o linię polecam placuszki owsiane z serkiem wiejskim i granatem, dla miłośników owoców świetnie sprawdzą się te z truskawkami, jagodami czy gruszką. Placuszki to także idealna propozycja na posiłek do pracy. Świetnie smakują zarówno zaraz po usmażeniu, na ciepło, a także na zimno, jako pożywna przekąska w ciągu dnia. Dodatkowo, jeśli usmażymy je na niewielkiej ilości tłuszczu, będą posiłkiem znacznie mniej kalorycznym, a jednocześnie sycącym. Smacznego!

Owsiane placuszki z serkiem wiejskim i granatem

Placuszki na słodko nie tylko na śniadanie.
Składniki (na 5 sztuk):
100 g płatków owsianych górskie 
150 ml jogurtu naturalnego
1 jajko
2 łyżki pełnoziarnistej mąki orkiszowej 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki ksylitolu
Dodatkowo:
1 serek wiejski
1/2 granatu 
miód (według uznania)
1/2 łyżki oleju (do smażenia)

Składniki na placki umieścić w wysokim naczyniu. Wymieszać i krótko rozdrobnić za pomocą blendera. Na dobrze nagrzanej patelni (wysmarowanej olejem za pomocą pędzelka), smażyć niewielkie placuszki z obu stron na złoty kolor. Udekorować serkiem wiejskim, granatem i obficie polać miodem. Jeść ciepłe od razu po przygotowaniu.

Placuszki z mascarpone i truskawkami

Placuszki na słodko nie tylko na śniadanie.
Składniki:
Placuszki:
250 g sera mascarpone
2 duże jajka
2 łyżki cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego 
5 łyżek mąki 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
1 łyżka soku z pomarańczy
2 łyżki śmietany kremówki
1 łyżka oleju (do smażenia) 
Dodatkowo:
200 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru pudru 
300 g truskawek

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ser mascarpone i krótko zmiksować. Dodać sok z pomarańczy, kremówkę i skórkę startą z pomarańczy. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do reszty składników. Krótko zmiksować. Dobrze rozgrzaną patelnię teflonową nasmarować olejem za pomocą pędzelka. Smażyć małe placuszki z obu stron na rumiano. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Truskawki oczyścić i pokroić na połówki. Placuszki podawać z bitą śmietaną i truskawkami. 

Delikatne placuszki z gruszką

Placuszki na słodko nie tylko na śniadanie.


Składniki:
4 średnie soczyste gruszki
125 g sera mascarpone
1 łyżka cukru pudru
2 jajka
1 1/4 szklanki* mąki 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/4 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
cukier puder (do posypania)
olej  

*szklanka 250 ml 

Gruszki obrać i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać cukier puder i mascarpone. Zmiksować na gładkie pure. Dodać jajka, szczyptę soli oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Zmiksować do połączenia się składników. Dno patelni wysmarować (najlepiej za pomocą pędzelka) niewielką ilością oleju. Smażyć małe placuszki z obydwu stron na rumiano. Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem.

Cytrynowe placuszki z ricottą

Placuszki na słodko nie tylko na śniadanie.
Składniki (na około 15 sztuk):
250 g sera ricotta
1/2 szklanki mąki (szklanka 250 ml)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
1/2 łyżki skórki otartej z cytryny
4 jajka
szczypta soli
olej do smażenia (opcjonalnie)
syrop klonowy lub płynny miód (do polania)

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do sera dodać żółtka, cukier, cukier z wanilią i startą skórkę z cytryny. Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Dodać 1/3 ubitej piany z białek i delikatnie wymieszać. Dodać resztę piany i wymieszać kilkukrotnie do połączenia się składników. Smażyć niewielkie placuszki (najlepiej bez tłuszczu) z dwóch stron na rumiano. Podawać polane syropem klonowym lub miodem. 

Placki z dyni z cynamonem

Placuszki na słodko nie tylko na śniadanie.

Składniki:
500 g dyni (waga po obraniu i usunięciu pestek)
2 jajka
6-7 łyżek (z czubkiem) mąki pszennej
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
cukier puder do posypania
olej do smażenia

Dynię zetrzeć na grubych oczkach. Dodać jajka, mąkę, cukier i cynamon. Wymieszać i odstawić na kilka minut do napęcznienia mąki i zagęszczenia się masy. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Smażyć małe placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawać ciepłe posypane cukrem pudrem. 

Placuszki z jagodami

Placuszki na słodko nie tylko na śniadanie.
Składniki:  
1 szklanka mąki
2 duże jajka
150 ml ciepłego mleka
30 g drożdży
5 łyżeczek cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
3/4 szklanki jagód
1 łyżka oleju
cukier puder (do posypania)


Mąkę przesiać do miski. Do ciepłego mleka dodać drożdże, łyżeczkę cukru i mąki i odstawić do podrośnięcia. Do mąki dodać jajka, cukier, cukier z wanilią i podrośnięte drożdże. Dokładnie wymieszać. Wsypać jagody i wymieszać delikatnie. Na patelni rozgrzać olej i smażyć małe placuszki na rumiano w obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem. 


Racuchy z jabłkami

Placuszki na słodko nie tylko na śniadanie.

1 szklanka mąki pszennej (szklanka 240 ml)
2 duże jajka
150 ml ciepłego mleka
3 dag świeżych drożdży
3 średnie jabłka
1,5 łyżeczki cukru wanilinowego
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
2-3 łyżeczki cukrukilka kropli aromatu rumowego

cukier puder do posypania
olej do smażenia

Mąkę przesiewamy do miski. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, odstawiamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce. Jabłka obieramy ze skórki. Dwa ścieramy na tarce na grubych oczkach. Jedno kroimy na plasterki. Do mąki dodajemy podrośnięte drożdże i jajka oraz cukier, cukier waniliowy, aromat, kardamon i cynamon. Dokładnie mieszamy. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju z obu stron, na średnim ogniu. Odsączamy nadmiar tłuszczu, układając racuchy na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak