W dzisiejszych czasach ludzie są strasznie zabiegani. Nie mają na nic czasu i żyją w ciągłym pędzie. Często jest tak, że wspólne śniadania jedzą tylko w sobotę i niedzielę albo tylko w niedzielę. A jak już to śniadanie jemy w rodzinnym gronie często nie mamy pomysłu co tu zrobić. Szybkim i smacznym rozwiązaniem mogą być placuszki. Zapraszam na kilka pomysłów właśnie na placuszki - szybkie i smaczne.
Brzoskwiniowe placuszki
1 brzoskwinia
1 jogurt naturalny z ziarnami zbóż ( 175 g )
1/2 szkl. mleka
1,5 szkl. mąki pszennej typ 500
2 jajka
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
cukier puder
olej do smażenia
Do miski przełożyć jogurt z kubeczka, wlać mleko, wbić jajka i wymieszać.
Następnie przez sitko przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać cukier a potem wymieszać aby nie było grudek.
Brzoskwinię po usunięciu pestki pokroić w drobną kostkę, dodać do ciasta i wymieszać.
Na rozgrzanej patelni z olejem kłaść porcje ciasta i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Bananowe placuszki
2 dojrzałe (ale nie za mocno) banany
2 duże wiejskie jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 szkl. mleka 3,2 %
300 g mąki pszennej typ 450
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
olej do smażenia
maliny do dekoracji
małe listki mięty
cukier puder do posypania
Jajka wybić do miski, wlać mleko, dodać cukier i wymieszać.
Wsypać mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać aż nie będzie grudek.
Banany obrać i rozgnieść widelcem po czym dodać do ciasta i wymieszać.
Patelnię rozgrzać, wlać olej i nalewać porcje ciasta.
Smażyć placuszki na złoto brązowy kolor z obu stron a potem placuszki po wyjęciu z patelni odsączyć na ręczniku papierowym.
Odsączone placuszki układać na talerzu, posypać cukrem pudrem i udekorować malinami i miętą.
Jeżynowo-jabłkowe placuszki
1 kefir (400 g)
ok. 2 szkl. mąki typ 500
2 jajka (rozmiar L)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1 łyżka cukru
1 duże jabłko
1,5 szkl. jeżyn (leśnych)
cukier puder do posypania
Jeżyny opłukać i odsączyć z wody na sitku.
Do miski wlać kefir, wbić jajka i wymieszać.
Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól i wymieszać na gładkie ciasto.
Potem razem ze skórką zetrzeć do ciasta umyte jabłko, wrzucić jeżyny (kilka zostawić do dekoracji ), wymieszać delikatnie ciasto.
Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta i smażyć placuszki po chwili odwracając na drugą stronę.
Usmażone placuszki odsączyć na ręczniku papierowym, układać na talerze, posypać cukrem pudrem i udekorować jeżynami.
Serowe placuszki
2 jajka (wiejskie)
5 łyżek serka śmietankowego (w wiaderku)
4 łyżki mąki pszennej typ 500
1/4 szkl. mleka 3,2%
2 łyżki drobnego brązowego cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Jajka wybić do miski, dodać ser i dokładnie wymieszać.
Dodać cukier i dalej mieszać.
Następnie dodawać po jednej łyżce mąki i proszek do pieczenia i wyrobić ciasto.
Na koniec wlać mleko i dokładnie połączyć je z ciastem.
Na patelni rozgrzać olej, nalewać łyżką porcje ciasta i smażyć złoto brązowe placuszki z obu stron.
Należy uważać, bo placuszki mogą szybko się przypalać.
Po usmażeniu odsączyć je na ręczniku papierowym a potem ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem.
Placuszki jabłkowo-kokosowe
6 dużych papierówek
2 łyżki wiórków kokosowych (czubate )
1 szk mleka
1/2 szk mleczka kokosowego
2 jajka
1 szczypta soli
1 łyżka trzcinowego cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 szk mąki ( typ 500 )
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Do miski wlać oba mleka, wbić jajka, dodać sól i oba cukry i wymieszać.
Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać ciasto aby nie było grudek.
Jabłka umyć.
Wiórki kokosowe wsypać do miski i do tejże miski zetrzeć jabłka razem ze skórka i wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta i smażyć placuszki na złoty kolor z obu stron.
Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym, kłaść na talerze i posypać cukrem pudrem.