Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Płatki kukurydziane na śniadanie.

Uwielbiam płatki kukurydziane na śniadanie, ale nie takie zalane mlekiem, nigdy nie lubiłam takiej papki. Przygotowuję je zupełnie inaczej i w tym wpisie podzielę się z Wami moimi propozycjami.

Uwielbiam płatki kukurydziane na śniadanie, ale nie takie zalane mlekiem, nigdy nie lubiłam takiej papki. Przygotowuję je zupełnie inaczej i w tym wpisie podzielę się z Wami moimi propozycjami.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dodaje nam energii na cały dzień. Najczęściej spożywamy je w biegu lub zjadamy byle co, często jest to kawa i jakaś kanapka. Uważam, że warto poświęcić trochę czasu i przygotować pożywne śniadanie, a jeśli w tygodniu nie macie czasu, to może chociaż w sobotę i niedzielę coś przygotujecie. Mam dla Was pyszne słodkie bułeczki z czekoladowymi płatkami kukurydzianymi, można podać je z masełkiem lub dżemem, oraz dwa przepisy na płatki w szklance lub słoiczku z jabłkami i do wyboru z jogurtem lub kaszą manną. Wszystkie te śniadania są pyszne i je uwielbiam, więc polecam. A jakie jest Wasze podejście do śniadań? Koniecznie napiszcie. A teraz zapraszam do przepisów.


Moje pyszne propozycje na śniadanie:


1. Śniadaniowa kasza manna z płatkami i jabłkami.


Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie śniadania. Kaszę mannę kocham pod wszelką postacią, a czemu nie podać jej z płatkami kukurydzianymi? To połączenie jest pyszne. Polecam, spróbujcie. Możecie przygotować na pierwsze lub drugie śniadanie, wbrew pozorom wykonanie takiego nie wymaga dużo czasu, a doda Wam sytości na cały dzień. Dodam, że takie śniadanie najlepiej jest podać zaraz po przygotowaniu, później płatki zmiękną. Zapraszam :)

 

Płatki kukurydziane na śniadanie.

Składniki:


2 duże jabłka

miód prawdziwy do smaku

cynamon mielony według uznania

odrobina gorącej wody

2 szklanki mleka

5 płaskich łyżek kaszy manny

półtorej szklanki płatków kukurydzianych

2 kopiaste łyżki rodzynek


Wykonanie:


1. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do garna podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, ale nie do całkowitego rozgotowania się jabłek. Na koniec dodajemy miód i cynamon do smaku.


2. Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy, wsypujemy kaszę mannę i cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia.


3. Do szklanek wsypujemy po porcji pokruszonych płatków, następnie dodajemy po porcji jabłek, następnie nakładamy kaszę mannę i znów jabłka, całość dekorujemy rodzynkami i pokruszonymi płatkami.


4. Podajemy i smacznego życzę.


Rady:

Z przepisu wychodzi dwie duże porcje lub cztery mniejsze.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

 

2. Śniadaniowe bułeczki z płatkami kukurydzianymi.


A może by tak wstać wcześniej i zrobić rodzinie niespodziankę i upiec takie pyszne bułeczki na śniadanie? Zapach jaki roznosi się po całym domu podczas pieczenia na pewno przyciągnie wszystkich łasuchów do kuchni. Takie bułeczki radzę upiec w sobotni albo w niedzielny poranek. Można jeść je samodzielnie lub z dodatkiem ulubionego dżemu, do tego kubek gorącej herbaty...mniam. Smak płatków w bułeczkach jest bardzo wyczuwalny. Takie bułeczki są idealne dla wielbicieli słodkich śniadań. Przepis bardzo polecam. Zapraszam :)

 

Płatki kukurydziane na śniadanie.


Składniki:


Rozczyn:

3 dag świeżych drożdży

pół szklanki ciepłego mleka

1 łyżka mąki tortowej

1 łyżka cukru trzcinowego


Ciasto:

2 i pół szklanki mąki tortowej

2 łyżki cukru trzcinowego

1 jajko

około pół szklanki ciepłego mleka

1 szklanka płatków kukurydzianych kakao i miód


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut żeby rozczyn ,,ruszył''.


2. Ciasto: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, jajko, rozczyn i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto, pod koniec wsypujmy płatki kukurydziane i zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, żeby ciasto wyrosło.


3. Formowanie bułek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem równych części i na lekko posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki, następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie i jeszcze raz odstawiamy do podrośnięcia na około 15 minut.


4. Pieczenie: Bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 30-35 minut.


5. Podanie: Upieczone bułki są gotowe do podanie. Smacznego życzę.


Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi 8 bułeczek.

 

3. Jogurt z prażonym jabłkiem i płatkami kukurydzianymi.


Pyszny i prosty w wykonaniu deser. Idealny na podwieczorek. Pyszny jogurt, chrupiące płatki i pachnące cynamonem jabłka...polecam. Z przepisu wychodzi jedna porcja taka jak na zdjęciu.

 

Płatki kukurydziane na śniadanie.


Składniki:

20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego

2-3 łyżki syropu klonowego

1 duże jabłko

cynamon laski ( starłam na tarce o drobnych oczkach ) według uznania

cukier trzcinowy do smaku

gorąca woda

pół szklanki płatków kukurydzianych


Wykonanie:


1. Jabłko myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, ale tak żeby jabłka się nie rozpadły. Dodajemy cukier i cynamon według uznania i studzimy.


2. Jogurt dokładnie mieszamy z syropem klonowym.


3. Na dno większej szklanki lub ozdobnego słoika wsypujemy płatki kukurydziane, następnie nakładamy jogurt, a na jogurt wystudzone jabłka. Na koniec lekko oprószamy mielonym cynamonem. Podajemy.


4. Smacznego.


Smacznych inspiracji życzę.

 

 

Babeczka35 04.01.2018 07:33
Elu dziękuję i bardzo polecam :)
bietka 03.01.2018 09:13
Bardzo smaczne propozycje, zwłaszcza śniadaniowa kasza manna z płatkami i jabłkami musi być pyszna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak