Uwielbiam płatki kukurydziane na śniadanie, ale nie takie zalane mlekiem, nigdy nie lubiłam takiej papki. Przygotowuję je zupełnie inaczej i w tym wpisie podzielę się z Wami moimi propozycjami.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dodaje nam energii na cały dzień. Najczęściej spożywamy je w biegu lub zjadamy byle co, często jest to kawa i jakaś kanapka. Uważam, że warto poświęcić trochę czasu i przygotować pożywne śniadanie, a jeśli w tygodniu nie macie czasu, to może chociaż w sobotę i niedzielę coś przygotujecie. Mam dla Was pyszne słodkie bułeczki z czekoladowymi płatkami kukurydzianymi, można podać je z masełkiem lub dżemem, oraz dwa przepisy na płatki w szklance lub słoiczku z jabłkami i do wyboru z jogurtem lub kaszą manną. Wszystkie te śniadania są pyszne i je uwielbiam, więc polecam. A jakie jest Wasze podejście do śniadań? Koniecznie napiszcie. A teraz zapraszam do przepisów.
Moje pyszne propozycje na śniadanie:
1. Śniadaniowa kasza manna z płatkami i jabłkami.
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie śniadania. Kaszę mannę kocham pod wszelką postacią, a czemu nie podać jej z płatkami kukurydzianymi? To połączenie jest pyszne. Polecam, spróbujcie. Możecie przygotować na pierwsze lub drugie śniadanie, wbrew pozorom wykonanie takiego nie wymaga dużo czasu, a doda Wam sytości na cały dzień. Dodam, że takie śniadanie najlepiej jest podać zaraz po przygotowaniu, później płatki zmiękną. Zapraszam :)
Składniki:
2 duże jabłka
miód prawdziwy do smaku
cynamon mielony według uznania
odrobina gorącej wody
2 szklanki mleka
5 płaskich łyżek kaszy manny
półtorej szklanki płatków kukurydzianych
2 kopiaste łyżki rodzynek
Wykonanie:
1. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do garna podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, ale nie do całkowitego rozgotowania się jabłek. Na koniec dodajemy miód i cynamon do smaku.
2. Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy, wsypujemy kaszę mannę i cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia.
3. Do szklanek wsypujemy po porcji pokruszonych płatków, następnie dodajemy po porcji jabłek, następnie nakładamy kaszę mannę i znów jabłka, całość dekorujemy rodzynkami i pokruszonymi płatkami.
4. Podajemy i smacznego życzę.
Rady:
Z przepisu wychodzi dwie duże porcje lub cztery mniejsze.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
2. Śniadaniowe bułeczki z płatkami kukurydzianymi.
A może by tak wstać wcześniej i zrobić rodzinie niespodziankę i upiec takie pyszne bułeczki na śniadanie? Zapach jaki roznosi się po całym domu podczas pieczenia na pewno przyciągnie wszystkich łasuchów do kuchni. Takie bułeczki radzę upiec w sobotni albo w niedzielny poranek. Można jeść je samodzielnie lub z dodatkiem ulubionego dżemu, do tego kubek gorącej herbaty...mniam. Smak płatków w bułeczkach jest bardzo wyczuwalny. Takie bułeczki są idealne dla wielbicieli słodkich śniadań. Przepis bardzo polecam. Zapraszam :)
Składniki:
Rozczyn:
3 dag świeżych drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
1 łyżka mąki tortowej
1 łyżka cukru trzcinowego
Ciasto:
2 i pół szklanki mąki tortowej
2 łyżki cukru trzcinowego
1 jajko
około pół szklanki ciepłego mleka
1 szklanka płatków kukurydzianych kakao i miód
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut żeby rozczyn ,,ruszył''.
2. Ciasto: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, jajko, rozczyn i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto, pod koniec wsypujmy płatki kukurydziane i zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, żeby ciasto wyrosło.
3. Formowanie bułek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem równych części i na lekko posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki, następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie i jeszcze raz odstawiamy do podrośnięcia na około 15 minut.
4. Pieczenie: Bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 30-35 minut.
5. Podanie: Upieczone bułki są gotowe do podanie. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 bułeczek.
3. Jogurt z prażonym jabłkiem i płatkami kukurydzianymi.
Pyszny i prosty w wykonaniu deser. Idealny na podwieczorek. Pyszny jogurt, chrupiące płatki i pachnące cynamonem jabłka...polecam. Z przepisu wychodzi jedna porcja taka jak na zdjęciu.
Składniki:
20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
2-3 łyżki syropu klonowego
1 duże jabłko
cynamon laski ( starłam na tarce o drobnych oczkach ) według uznania
cukier trzcinowy do smaku
gorąca woda
pół szklanki płatków kukurydzianych
Wykonanie:
1. Jabłko myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, ale tak żeby jabłka się nie rozpadły. Dodajemy cukier i cynamon według uznania i studzimy.
2. Jogurt dokładnie mieszamy z syropem klonowym.
3. Na dno większej szklanki lub ozdobnego słoika wsypujemy płatki kukurydziane, następnie nakładamy jogurt, a na jogurt wystudzone jabłka. Na koniec lekko oprószamy mielonym cynamonem. Podajemy.
4. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.