Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Płatki kukurydziane nie tylko do mleka.

Płatki kukurydziane najczęściej spożywane są z mlekiem na śniadanie lub kolację, ale mają również inne zastosowanie. W tym artykule przedstawię Wam kilka propozycji.

Płatki kukurydziane najczęściej spożywane są z mlekiem na śniadanie lub kolację, ale mają również inne zastosowanie. W tym artykule przedstawię Wam kilka propozycji.

Mogą być doskonałym zamiennikiem dla bułki tartej, wystarczy drobno je pokruszyć i mamy ciekawą panierkę do kotlecików mielonych czy lubianych przez dzieci nuggetsów. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do deserów, podanych np. z jogurtem naturalnym i ulubionymi owocami. Z płatków kukurydzianych można nawet upiec ciasto. Wyszło na to, że śniadaniowe płatki kukurydziane pasują do słodkich deserów jak i do dań wytrawnych.


Poniżej przedstawię kilka sprawdzonych przepisów na wykorzystanie płatków kukurydzianych.

Jogurt z prażonym jabłkiem i płatkami kukurydzianymi.
Pyszny i prosty w wykonaniu deser. Idealny na podwieczorek. Pyszny jogurt, chrupiące płatki i pachnące cynamonem jabłka...polecam. Z przepisu wychodzi jedna porcja taka jak na zdjęciu.

Płatki kukurydziane nie tylko do mleka.

 

Składniki:
20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
2-3 łyżki syropu klonowego
1 duże jabłko
cynamon laski ( starłam na tarce o drobnych oczkach ) według uznania
cukier trzcinowy do smaku
gorąca woda
pół szklanki płatków kukurydzianych

Wykonanie:

1. Jabłko myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, ale tak żeby jabłka się nie rozpadły. Dodajemy cukier i cynamon według uznania i studzimy.

2. Jogurt dokładnie mieszamy z syropem klonowym.

3. Na dno większej szklanki lub ozdobnego słoika wsypujemy płatki kukurydziane, następnie nakładamy jogurt, a na jogurt wystudzone jabłka. Na koniec lekko oprószamy mielonym cynamonem. Podajemy.

4. Smacznego.

 

Aromatyczne mielone w płatkach kukurydzianych.
Moja rodzina uwielbia mielone, staram się więc wymyślać różne wersje.Tym razem przygotowałam niezwykle aromatyczne w bardzo chrupiącej panierce. Można je podać z ulubionymi dodatkami np. ryżem ugotowanym na sypko i ulubioną surówką.

Płatki kukurydziane nie tylko do mleka.

 

Składniki:
30 dag fileta z kurczaka
1 jajko
1 bułka namoczona w wodzie i odciśnięta
2 łyżki bułki tartej
1 szklanka płatów kukurydzianych
przyprawa Tikka Masala według uznania
biały pieprz mielony do smaku
ewentualnie sól do smaku
olej do smażenia

Wykonanie:

1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy razem z bułką. Do masy mięsnej wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą, przyprawiamy do smaku przyprawami i dokładnie mieszamy.

2. Płatki kukurydziane bardzo drobno kruszymy. Można to zrobić za pomocą wałka do ciasta. Następnie z mięsa formujemy okrągłe kotlety i obtaczamy je w pokruszonych płatkach.

3. Kotlety smażymy od razu na rozgrzanym oleju do miękkości mięsa i zrumienienia. Usmażone dokładnie osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

4. Podajemy i smacznego.

 

Nuggetsy w kukurydzianej panierce.
Lubicie nuggetsy? Jeśli tak to polecam Wam ten pyszny przepis. Zapewniam, że bardzo ucieszą się dzieci gdy podacie im taką przekąskę, dodam, że dopełnieniem dania może być jakaś zdrowa surówka, ja tak podałam. Uważam, że od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie smakołyki.

Płatki kukurydziane nie tylko do mleka.

 

Składniki:

Ciasto:
1 jajko
pół szklanki mleka
mąka pszenna około 6-7 łyżek
sól do smaku

Dodatkowo:
1 podwójny filet z kurczaka
przyprawa do kurczaka według uznania
1 szklanka płatków kukurydzianych
olej do smażenia

Sos:
5 łyżek majonezu
2 łyżki pikantnego ketchupu
ostra papryka w proszku według uznania

Wykonanie:

1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie kroimy je na małe kawałki i nacieramy przyprawą. Tak przygotowane mięso odstawiamy na pół godziny.

2. W tym czasie składniki ciasta miksujemy na gładkie bez grudek i dość gęste ciasto.

3. Płatki kukurydziane bardzo drobno kruszymy. Można je pokruszyć wałkując wałkiem do ciasta.

4. Po tym czasie kawałki mięsa zanurzamy w cieście i panierujemy w płatkach. Następnie smażymy na oleju ze wszystkich stron, aż będą rumiane.

5. Składniki sosu mieszamy i przyprawiamy papryką w proszku według uznania.

6. Nuggetsy podajemy z sosem.

7. Smacznego.

 

Ciasto ,,Corn Flakes''
Robiąc porządki w przepisach natknęłam się na przepis na to ciasto,dawno już przeze mnie zapomniane.Ciasto jest bardzo pracochłonne,ale warto je upiec,bo jest bardzo pyszne.Chrupiące placki przełożone pysznym kremem,do tego śmietanka z czekoladą.Polecam do popołudniowej kawki.

Płatki kukurydziane nie tylko do mleka.

 

Składniki:
Placki:
8 białek
2 szklanki cukru
4 szklanki płatków kukurydzianych
szczypta soli
2 łyżki octu 10 %

Krem:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
8 żółtek
1 cukier waniliowy
25 dag masła lub margaryny
cukier puder do smaku ( 3-4 łyżki )

Masa śmietanowa:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
2 płaskie łyżki żelatyny
5 dag mlecznej czekolady

Wykonanie:
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Następnie dodajemy ocet i dokładnie ubijamy.Na koniec wsypujemy płatki kukurydziane i mieszamy.
2. Ciasto przekładamy do dwóch blaszek o wymiarach 24 cm x 35 cm ,wyłożonych papierem do pieczenia.pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 170 stopni.Placki powinny być zrumienione i chrupiące.Upieczone placki studzimy.
3. Żółtka dokładnie miksujemy z mąką,cukrem i pół szklanki mleka.Pozostałe mleko zagotowujemy,wlewamy zmiksowane żółtka i gotujemy mieszając do zgęstnienia.Studzimy.
4. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem ( do smaku) na puszystą masę.Następnie stopniowo dodajemy przestudzoną masę żółtkową.Dokładnie ucieramy.
5. Kremem przekładamy ostudzone placki.
6. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy.Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy.Śmietanę wykładamy na ciasto.Ciasto odstawiamy do lodówki do stężenia.
7. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dekorujemy nią ciasto.
8.Smacznego. 

 

Smacznych inspiracji życzę.

Babeczka35 27.12.2017 18:58
Super, ja też je uwielbiam :)
anka1988 19.05.2017 15:49
Płatki uwielbiam do panierki schabowego lub rybki, pokochałam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak