Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Płatki owsiane na tapecie

Czy płatki owsiane to tylko tradycyjna owsianka ? Oczywiście nic mylnego bardziej.Zapraszam na inne przepisy z wykorzystaniem płatków owsianych gdzie będzie smacznie , tanio i zdrowo.

Wiele osób z zmagających się z nadwagą czy zrzuceniem kilku kilogramów sięga po płatki owsiane. Płatki owsiane w sobie zawierają bardzo dużo błonnika a także cennych minerałów i witamin takich jak : witaminy z grupy B , B1 ,selen a także magnez  , który jest niezbędny dla systemu przewodzenia nerwowego a także mózgu. Dlatego powinniśmy do swoich posiłków dodawać płatki owsiane. Dla wielu z nas pierwszą myślą będzie tradycja owsianka z płatków owsianych z dodatkiem owoców czy innych składników.  W dzisiejszym poście przedstawię inne pomysły wykorzystania płatków owsianych w codziennej kuchni. Bo przecież wiadomo nie od dziś , że płatki owsiane to samo zdrowie.

Płatki owsiane na tapecie

Kotleciki z płatkami owsianymi

Składniki :

• płatki owsiane 1 szklanka
• ogórek kiszony 2
• cebula biała 1 duża
• bułka tarta 1 szklanka
• siemię lniane 4 łyżki
• sól
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• Sól ziołowa- MŁYNEK

 Wykonanie :
Płatki owsiane gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu po zostawiamy do ostygnięcia. Ogórka kroimy w kostkę . Cebulę obieramy i drobno kroimy . Dodajemy siemię lniane i płatki owsiane całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z gotowej masy tworzymy kotleciki i obtaczamy lekko w bułce tartej. Gotowe kotleciki dajemy na rozgrzaną patelnię i smażymy do zarumienia się kotlecików.

 

Naleśnik w innej wersji z płatkami owsianymi

Płatki owsiane na tapecie

Składniki na naleśniki :

• mąka pszenna 1 szklanka
• jajka 3
• proszek do pieczenia 1 mała łyżeczka
• płatki owsiane 1/2 szklanki
• sól
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• Sól ziołowa- MŁYNEK
• słodka papryka Prymat
• olej do smażenia

Składniki na nadzienie :

• szynka konserwowa 5 plasterków
• ser żółty 4 plasterki
• cebula biała 1 mała
• sos czosnkowy

Wykonanie :

Wszystkie składniki na ciasto dajemy do dużej miski i energicznie mieszamy do połączenia się wszystkich składników i uzyskania jednolitej masy. Na rozgrzaną patelnię wylać odrobinę masy i smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu odstawić do wystygnięcia i przeciąć na 2 równe części . Szynkę konserwową kroimy w kostkę. Ser żółty w średnią kostką a cebulkę w drobna kosteczkę. Farsz nakładamy na jedną połówkę naleśnika i polewamy sosem czosnkowym . Całość przykrywamy drugą połówką naleśnika. Wierzch polać sosem czosnkowym.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak