Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Płatki owsiane w kuchni.

Z płatków owsianych można przygotować wiele smacznych rzeczy na pierwsze lub drugie śniadanie, od owsianki po placuszki, pieczywo czy ciasteczka.

Z płatków owsianych można przygotować wiele smacznych rzeczy na pierwsze lub drugie śniadanie, od owsianki po placuszki, pieczywo czy ciasteczka.

Bardzo lubię wykorzystywać płatki owsiane w kuchni. Zawsze mam w półce ich paczuszkę. Można z nich przygotować smakołyki na pierwsze czy drugie śniadanie. Aby przygotować pożywną owsiankę wystarczy płatki zalać gorącym mlekiem, odstawić, dodać ulubione dodatki i gotowe. Z płatków można usmażyć placuszki i podać je z ulubionym dżemem. Sprawdzą się doskonale jako dodatek do upieczenia bułek, bułki z nimi są idealnie wilgotne. Można z nich również przygotować ciasteczka bez pieczenia, takie w sam raz do chrupnięcia na drugie śniadanie. Wszystkie moje propozycje są proste w wykonaniu i każdemu się udadzą. Wybierajcie.


Płatki owsiane są również zdrowe.

Zawierają:

- witaminy B,E,PP

- minerały: magnez i cynk

- wspomagają odchudzanie

- obniżają ciśnienie krwi

- chronią nasze serce

- poprawiają trawienie


A więc sięgajcie po nie w kuchni jak najczęściej.


Moje smakowite propozycje:

Śniadaniowe placuszki z płatków owsianych z dżemem.

Jeżeli rano mamy czas, a lubimy śniadania na słodko to polecam zrobić takie oto placuszki. Są bardzo syte, a podane z pysznym dżemem Z smakują doskonale. Do tego jeszcze kubeczek mleka i mamy naprawdę pyszne śniadanie. Zapraszam:)

Płatki owsiane w kuchni.

 

Składniki:


Ciasto:

2 szklanki płatków owsianych

1 szklanka mleka

2 jajka

1 łyżka miodu prawdziwego

6 łyżek mąki tortowej

1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli


Dodatkowo:

olej rzepakowy do smażenia

pół słoiczka dżemu z czarnego bzu


Wykonanie:


1. Płatki wsypujemy do miseczki. Mleko zagotowujemy i zalewamy nim płatki, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na około 20 minut, żeby napęczniały i wchłonęły całe mleko, następnie odkrywamy i studzimy.


2. Do płatków wbijamy jajka, dodajemy sól, miód, proszek do pieczenia i mąkę, dokładnie mieszamy. Ciasto jest dość gęste.


3. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy porcje ciasta i formujemy placuszki. Następnie smażymy po kilka minut z każdej strony na rumiano.


4. Usmażone placuszki dokładnie osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Na każdy nakładamy po łyżeczce dżemu i podajemy.


5. Smacznego.

 

Owsianka z bakaliami i bananami podana w słoiczku.

Do tej pory nie przepadałam za owsianką, jestem dowodem na to, że z czasem smaki się zmieniają. Od czasu do czasu lubię taką owsiankę przygotować na śniadanie. Można ją przygotować w miseczce, ale efektowniej będzie podać ją w ładnych, ozdobnych słoiczkach...może nawet ktoś z domowników się na nią skusi.


Płatki owsiane w kuchni.

 

Składniki:

250 mleka

pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych

1 łyżka miodu prawdziwego

2 małe banany

rodzynki suszone według uznania

berberys suszony według uznania

miechunka suszona według uznania


Wykonanie:


1. Mleko zagotowujemy. Płatki przekładamy do miseczki, dodajemy miód, rodzynki według uznania ( ja dałam 2 łyżki ) zalewamy gorącym mlekiem, dokładnie mieszamy i przykrywamy talerzykiem, odstawiamy na kilka minut, żeby płatki napęczniały. Owsianka będzie wtedy lekko gęsta.


2. Banany obieramy i kroimy w plasterki lub w kostkę ( tak jak lubimy ). Do słoiczków na dno wkładamy po porcji bananów, następnie po porcji owsianki, na koniec znów banany i posypujemy rodzynkami, berberysem i miechunką.


3. Owsianka jest gotowa do podania.


4. Smacznego.

 

Śniadaniowe bułeczki z płatkami owsianymi i dżemem.


Na śniadanie polecam pyszne i chrupiące bułeczki. Można je upiec wieczorem i na rano będą gotowe, lub wstać wcześnie rano i upiec, będą wtedy pachnące z chrupiącą skórką. Zapraszam:)

Płatki owsiane w kuchni.


Składniki:

Rozczyn:

pół szklanki ciepłego mleka

5 dag świeżych drożdży

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżeczki cukru

Ciasto:

50 dag mąki pszennej

pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych

2 płaskie łyżeczki soli

1 jajko

1 kopiaste łyżki masła

około 1 szklanka ciepłego mleka


Dodatkowo:

pół słoiczka dżemu z rokitnika

pół słoiczka dżemu z czarnego bzu

mąka pszenna do posypania stolnicy

1 małe jajko

kilka łyżek płatków owsianych błyskawicznych


Wykonanie:


1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył ''.


2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy ( powinno być ciepłe ). Do mąki wbijamy jajko, dodajemy, płatki owsiane, sól, rozczyn, masło i stopniowo wlewając ciepłe mleko ( mleka dodajemy tak, żeby było mięciutkie ciasto, możemy nie zużyć całego mleka ). Ciasto wyrabiamy kilka minut na lekko posypanej mąką stolnicy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.


3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 równych części i formujemy okrągłe bułeczki, każdą smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły.


4. Po tym czasie pieczemy około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.


5. Upieczone bułeczki studzimy, przekrawamy na pół, smarujemy dżemami i podajemy.


6. Smacznego.

 

Czekoladowe kulki z płatków owsianych.

Przepis na te kulki znalazłam w starym już wyblakłym zeszycie. Nie pamiętam już kiedy je jadłam. Wyszły tak pyszne, że w kilka minut ich już nie było.Zapraszam:)

Płatki owsiane w kuchni.

 

Składniki:

pół szklanki mleka

pół szklanki cukru

15 dag masła lub margaryny

3 szklanki płatków owsianych

3 łyżki kakao


Wykonanie:


1. Masło lub margarynę przekładamy do garnka i roztapiamy. Następnie wlewamy mleko, dodajemy kakao i cukier, gotujemy przez około 5 minut na niewielkim ogniu.


2. Następnie gdy masa będzie jednolita i lekko gęsta wsypujemy płatki i dokładnie mieszamy.


3. Za pomocą dwóch łyżek formujemy ciastka i układamy je na papierze do pieczenia, odstawiamy na około 25 minut w temperaturze pokojowej do przestygnięcia, następnie z jeszcze ciepłych porcji formujemy rękami okrągłe ciasteczka i wkładamy je do lodówki do zastygnięcia.


4. Gdy kulki zastygną gotowe są do podania.


5. Smacznego.

 

Życzę smacznych inspiracji

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak