Z płatków owsianych można przygotować wiele smacznych rzeczy na pierwsze lub drugie śniadanie, od owsianki po placuszki, pieczywo czy ciasteczka.
Bardzo lubię wykorzystywać płatki owsiane w kuchni. Zawsze mam w półce ich paczuszkę. Można z nich przygotować smakołyki na pierwsze czy drugie śniadanie. Aby przygotować pożywną owsiankę wystarczy płatki zalać gorącym mlekiem, odstawić, dodać ulubione dodatki i gotowe. Z płatków można usmażyć placuszki i podać je z ulubionym dżemem. Sprawdzą się doskonale jako dodatek do upieczenia bułek, bułki z nimi są idealnie wilgotne. Można z nich również przygotować ciasteczka bez pieczenia, takie w sam raz do chrupnięcia na drugie śniadanie. Wszystkie moje propozycje są proste w wykonaniu i każdemu się udadzą. Wybierajcie.
Płatki owsiane są również zdrowe.
Zawierają:
- witaminy B,E,PP
- minerały: magnez i cynk
- wspomagają odchudzanie
- obniżają ciśnienie krwi
- chronią nasze serce
- poprawiają trawienie
A więc sięgajcie po nie w kuchni jak najczęściej.
Moje smakowite propozycje:
Śniadaniowe placuszki z płatków owsianych z dżemem.
Jeżeli rano mamy czas, a lubimy śniadania na słodko to polecam zrobić takie oto placuszki. Są bardzo syte, a podane z pysznym dżemem Z smakują doskonale. Do tego jeszcze kubeczek mleka i mamy naprawdę pyszne śniadanie. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mleka
2 jajka
1 łyżka miodu prawdziwego
6 łyżek mąki tortowej
1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia
pół słoiczka dżemu z czarnego bzu
Wykonanie:
1. Płatki wsypujemy do miseczki. Mleko zagotowujemy i zalewamy nim płatki, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na około 20 minut, żeby napęczniały i wchłonęły całe mleko, następnie odkrywamy i studzimy.
2. Do płatków wbijamy jajka, dodajemy sól, miód, proszek do pieczenia i mąkę, dokładnie mieszamy. Ciasto jest dość gęste.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy porcje ciasta i formujemy placuszki. Następnie smażymy po kilka minut z każdej strony na rumiano.
4. Usmażone placuszki dokładnie osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Na każdy nakładamy po łyżeczce dżemu i podajemy.
5. Smacznego.
Owsianka z bakaliami i bananami podana w słoiczku.
Do tej pory nie przepadałam za owsianką, jestem dowodem na to, że z czasem smaki się zmieniają. Od czasu do czasu lubię taką owsiankę przygotować na śniadanie. Można ją przygotować w miseczce, ale efektowniej będzie podać ją w ładnych, ozdobnych słoiczkach...może nawet ktoś z domowników się na nią skusi.
Składniki:
250 mleka
pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżka miodu prawdziwego
2 małe banany
rodzynki suszone według uznania
berberys suszony według uznania
miechunka suszona według uznania
Wykonanie:
1. Mleko zagotowujemy. Płatki przekładamy do miseczki, dodajemy miód, rodzynki według uznania ( ja dałam 2 łyżki ) zalewamy gorącym mlekiem, dokładnie mieszamy i przykrywamy talerzykiem, odstawiamy na kilka minut, żeby płatki napęczniały. Owsianka będzie wtedy lekko gęsta.
2. Banany obieramy i kroimy w plasterki lub w kostkę ( tak jak lubimy ). Do słoiczków na dno wkładamy po porcji bananów, następnie po porcji owsianki, na koniec znów banany i posypujemy rodzynkami, berberysem i miechunką.
3. Owsianka jest gotowa do podania.
4. Smacznego.
Śniadaniowe bułeczki z płatkami owsianymi i dżemem.
Na śniadanie polecam pyszne i chrupiące bułeczki. Można je upiec wieczorem i na rano będą gotowe, lub wstać wcześnie rano i upiec, będą wtedy pachnące z chrupiącą skórką. Zapraszam:)
Składniki:
Rozczyn:
pół szklanki ciepłego mleka
5 dag świeżych drożdży
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki cukru
Ciasto:
50 dag mąki pszennej
pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
2 płaskie łyżeczki soli
1 jajko
1 kopiaste łyżki masła
około 1 szklanka ciepłego mleka
Dodatkowo:
pół słoiczka dżemu z rokitnika
pół słoiczka dżemu z czarnego bzu
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 małe jajko
kilka łyżek płatków owsianych błyskawicznych
Wykonanie:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył ''.
2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy ( powinno być ciepłe ). Do mąki wbijamy jajko, dodajemy, płatki owsiane, sól, rozczyn, masło i stopniowo wlewając ciepłe mleko ( mleka dodajemy tak, żeby było mięciutkie ciasto, możemy nie zużyć całego mleka ). Ciasto wyrabiamy kilka minut na lekko posypanej mąką stolnicy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 równych części i formujemy okrągłe bułeczki, każdą smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły.
4. Po tym czasie pieczemy około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
5. Upieczone bułeczki studzimy, przekrawamy na pół, smarujemy dżemami i podajemy.
6. Smacznego.
Czekoladowe kulki z płatków owsianych.
Przepis na te kulki znalazłam w starym już wyblakłym zeszycie. Nie pamiętam już kiedy je jadłam. Wyszły tak pyszne, że w kilka minut ich już nie było.Zapraszam:)
Składniki:
pół szklanki mleka
pół szklanki cukru
15 dag masła lub margaryny
3 szklanki płatków owsianych
3 łyżki kakao
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę przekładamy do garnka i roztapiamy. Następnie wlewamy mleko, dodajemy kakao i cukier, gotujemy przez około 5 minut na niewielkim ogniu.
2. Następnie gdy masa będzie jednolita i lekko gęsta wsypujemy płatki i dokładnie mieszamy.
3. Za pomocą dwóch łyżek formujemy ciastka i układamy je na papierze do pieczenia, odstawiamy na około 25 minut w temperaturze pokojowej do przestygnięcia, następnie z jeszcze ciepłych porcji formujemy rękami okrągłe ciasteczka i wkładamy je do lodówki do zastygnięcia.
4. Gdy kulki zastygną gotowe są do podania.
5. Smacznego.
Życzę smacznych inspiracji