Podroby są ta jadalne narządy wewnętrzne między innymi : wątróbka , serca czy żołądki . Podroby można wykorzystać w naszej kuchni ale nie każdy lubi takie rarytasy. Jest też duża grupa ludzi , którzy nie wyobrażają sobie bez kosztowania tych smakołyków.
Zapraszam na moje propozycje przepisów z wykorzystaniem podrobów
Potrawka z indyczych serduszek
Składniki :
• serce indycze 80 dag
• cebula 1 i 1/2
• marchewka 1
• imbir mielony 1/2 łyżeczki
• przyprawa gyros 1 łyżeczka
• papryka słodka mielona szczypta
• koncentrat pomidorowy 2.5 łyżeczki
• mąka pszenna 2.5 łyżki
• koperek pęczek
• szczypiorek 2 łyżki
• sól do smaku
• czarny pieprz mielony Prymat
Wykonanie :
Serca moczymy w wodzie następnie oczyszczamy i zalewamy wodą . Serce zalewamy wodą do ich przykrycia .Całość gotujemy około 1 godziny. Serca wyjmujemy z bulionu , przecedzamy do drugiego naczynia . Serca kroimy w plasterki . Część bulionu z serc zostawiamy. Marchewkę i cebulę kroimy w drobną kostkę . Serca i marchewkę dajemy do bulionu wraz cebulą . Całość doprawiamy przyprawami i mieszamy . Potrawkę gotujemy około 20 minut . Mąkę mieszamy z koncentratem w 1/2 szklance wody całość dodajemy do potrawki i mieszamy . Na koniec dodajemy posiekany koperek oraz szczypiorek .
Gulasz z wątróbki wieprzowej
Składniki :
• wątróbka 50 dag (wątróbka wieprzowa)
• marchewki 2 duże
• cebula 3
• mąka pszenna 3 łyżki
• olej do smażenia
• liście laurowe Prymat 2
• ziele angielskie całe 3
• Kucharek - uniwersalna
• sól do smaku
• czarny pieprz mielony Prymat
• pieprz biały Prymat
Wykonanie :
Wątróbkę myjemy osuszamy , następnie kroimy na mniejsze kawałki . Następnie pokrojone kawałki wątróbki obtaczamy w mące (nie solimy )całość mocno wysmażone.
Cebule obieramy i kroimy w kostkę lekko podsmażamy . Marchewki zetrzeć na tarce . Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tak żeby całość była przykryta. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy około 45 minut . Na sam koniec dodajemy przyprawę kucharek , dodajemy pieprz , sól dusimy aż powstanie sos i zgęstnieje .
Przysmak z żołądków
Składniki :
• żołądki drobiowe 1/2 kg
• marchewka 1
• cebula 1 duża
• pieczarki 30 dag
• kostka rosołowa 1
• sos paprykowy 5 łyżek
• ketchup łagodny 1 mała łyżeczka
• mąka pszenna 2 łyżki
• olej roślinny
• sól do smaku
• czarny pieprz mielony Prymat
Wykonanie :
Na samym początku opłukujemy żołądki osuszamy je a następnie oczyszczamy je,kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy z pokruszona kostką rosołową przez 1.5 godziny . Następnie obieramy marchewkę i ścieramy ja na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy solą oraz pieprzem . Całość lekko mieszamy. I dajemy do gotujących się żołądków. Pieczarki myjemy i osuszamy. Osuszane pieczarki osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki . Pieczarki podsmażamy na rozgrzanej patelni z posiekaną drobno cebulką. Następnie pieczarki dajemy do gotujących się żołądków .Odlać tyle bulionu by przykrywał tylko składniki. Następnie mieszamy mąkę z wodą sosem paprykowym i ketchupem . Całość gotujemy około 5 minut .