Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Poduszkowiec

Ciasto dla zabieganych

Poduszkowiec to ciasto z tych co robi się szybko i szybko znikających. Jest tak proste, że każdy początkujący przygodę z pieczeniem poradzi sobie z tym ciastem. Jest idealne nawet na świąteczny stół. A Wielkanoc tuż, tuż.

 

PODUSZKOWIEC

 

Poduszkowiec

3 duże jajka
3/4 szk cukru
1 i 1/4 szk mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 łyżka karobu
100 ml oleju
100 ml wody gazowanej
 
300 g półtłustego twarogu
1/2 budyniu waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 szk cukru
 
 
Jajka ubić na puch z cukrem.
Potem dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao i karobem i wymieszać.
Następnie dodać olej i wodę, wymieszać ciasto i przełożyć do blaszki o wymiarach 38 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
 
Twaróg utrzeć z cukrem i budyniem oraz ekstraktem na gładką masę.
Przełożyć masę do rękawa cukierniczego i wyciskać ją na cieście robiąc kratkę.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec poduszkowca 40 minut.
Po upieczeniu ciasto wystudzić.
 
 
Poduszkowiec

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak