Już powoli w sklepach zaczynają pokazywać się pierwsze truskawki. Co prawda według mnie najlepsze są te czerwcowe, ale jak dobrze poszukamy to uda nam się już teraz dostać pyszne i pachnące.
Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby tych pysznych, słodkich i pachnących latem owoców. Sezon na truskawki nie trwa długo, więc trzeba się śpieszyć i korzystać ile się da. Bardzo lubię z nich przygotowywać różne smakołyki.
Moją propozycją dla Was będą podwieczorki z truskawkami w roli głównej. Otóż truskawki można podać z ryżem, makaronem, z goframi czy jako dodatek do naleśników. Myślę, że moje propozycje sprawdzą się również na lekki i słodki obiad.
Truskawki to również samo zdrowie:
- Zawierają dużo witamin,
- Mnóstwo witaminy C,
- Witaminę B1, B2, PP,
- Doskonale wpływają na przemianę materii,
- Wzmacniają kości, zęby i pracę mięśni,
- Działają oczyszczająco na nasz organizm i odtruwająco,
- Chronią przed anemią,
- Działają bakteriobójczo,
Niestety zdarzają się osoby, które nie mogą jeść truskawek, ponieważ są na nie uczulone.
Najlepsze są truskawki prosto z krzaczka:)
Moja propozycja na desery z truskawkami:
Ryż na mleku z truskawkami.
Taki ryż możemy przygotować bardzo szybko na pyszny podwieczorek. Ryż polany truskawkowym gorącym musem z nutką cynamonu to coś pysznego. Dodam też że, sprawdzi się również na lekki letni obiad.
Składniki:
2 woreczki ryżu ( łącznie 20 dag )
1 szklanka mleka
szczypta soli
woda do gotowania
Sos truskawkowy:
50 dag świeżych truskawek
cukier trzcinowy do smaku
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Wykonanie:
1. Wodę zagotowujemy z mlekiem i szczyptą soli, wkładamy ryż w woreczkach i gotujemy do miękkości ryżu. Następnie ugotowany ryż dokładnie odsączamy z wody i wyjmujemy z woreczków.
2. Truskawki myjemy i bardzo dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki, miksujemy blenderem na gładki mus i przekładamy do garnka.
3. Mus z truskawek zagotowujemy dodając cynamon i cukier do smaku.
4. Na talerze nakładamy porcje ryżu i polewamy truskawkowym gorącym musem.
5. Podajemy i smacznego.
Makaron z truskawkami i nutką kardamonu.
Sezon truskawkowy trwa na dobre, można już kupić pyszne i pachnące truskawki, lub zerwać je prosto z krzaczka. Polecam więc przygotować taki obiad z makronu i truskawek. Będzie bardzo pysznie i pachnąco. Kardamonu radzę dodać według uznania, ja nie żałowałam, ale cóż...uwielbiam:)
Składniki:
około 30 dag świeżych truskawek
10 dag serka waniliowego homogenizowanego
cukier do smaku
mielony kardamon według uznania
25 dag dowolnego makaronu ( u mnie penne )
sól do gotowania
Wykonanie:
1.Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki. Następnie miksujemy blenderem na gładki mus. Dodajemy serek waniliowy, cukier do smaku i kardamon ( ja kardamonu dałam jedną małą płaską łyżeczkę ) według uznania, miksujemy do połączenia się składników.
2.Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, gdy będzie miękki dokładnie odcedzamy.
3. Na talerze nakładamy porcje makaronu i polewamy sosem truskawkowym. Podajemy.
4. Smacznego.
Naleśniki z truskawkami i delikatnym serkiem.
Lubicie naleśniki? Bo ja tak i to bardzo, najbardziej te na słodko z owocami. Udało mi się dostać pyszne i aromatyczne truskawki, do tego delikatny i lekki serek. Całość dopełnia czekolada. Czy może być coś pyszniejszego?...polecam na deser.
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mleka
półtorej szklanki mąki pszennej
2 jajka
cukier do smaku
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
Dodatkowo:
35 dag serka naturalnego delikatnego
cukier puder do smaku
30 dag świeżych truskawek
5 dag mlecznej czekolady
olej do smażenia
Wykonanie:
1. Składniki ciasta miksujemy na gładkie, bez grudek o odpowiedniej konsystencji ciasto. Następnie na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki, usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i dokładnie studzimy.
2. Truskawki płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki, a truskawki kroimy w małą kosteczkę.
3. Serek ucieramy z cukrem pudrem do smaku, dodajemy truskawki i dokładnie mieszamy, lekko je rozcierając.
4. Naleśniki smarujemy serkiem z truskawkami i składamy w kopertę.
5. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dekorujemy nią naleśniki. Podajemy.
Czekoladowe gofry z serkiem i truskawkami.
Zapraszam na niezwykle pyszne czekoladowe gofry z delikatnym serkiem i z aromatycznymi i świeżymi truskawkami. Napiszę, że pysznie wyglądają, pachną i smakują. Polecam na podwieczorek.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki tortowej
15 dag masła lub margaryny
4 jajka
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
5 dag mlecznej czekolady
Dodatkowo:
35 dag serka delikatnego naturalnego
cukier puder do smaku
1 łyżka miodu prawdziwego
50 dag świeżych truskawek
5 dag mlecznej czekolady
odrobina oleju
Wykonanie:
1. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie lekko studzimy. Masło lub margarynę roztapiamy i również lekko studzimy. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy płynną czekoladę i dokładnie miksujemy. Stopniowo dodajemy pozostałe składniki: mąką, proszek do pieczenia, mleko i przestudzone masło lub margarynę. Miksujemy na gładkie bez grudek ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
2. Gofrownicę za pomocą pędzelka smarujemy olejem, następnie dobrze rozgrzewamy, nakładamy ciasto i pieczemy gofry. Powinno nam wyjść 12 sztuk. Upieczone gofry dobrze studzimy.
3. Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy. Tak około 40 dag truskawek kroimy w drobną kosteczkę. ( Pozostałe truskawki odkładamy do dekoracji ). Serek ucieramy z cukrem pudrem do smaku i miodem, dodajemy truskawki i dokładnie mieszamy lekko je rozcierając.
4. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odłożone truskawki kroimy w plasterki. Na dobrze wystudzone gofry nakładamy serek, posypujemy startą czekoladą i dekorujemy pokrojonymi truskawkami.
5. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.