Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Podwieczorki z truskawkami w roli głównej.

Już powoli w sklepach zaczynają pokazywać się pierwsze truskawki. Co prawda według mnie najlepsze są te czerwcowe, ale jak dobrze poszukamy to uda nam się już teraz dostać pyszne i pachnące.

Już powoli w sklepach zaczynają pokazywać się pierwsze truskawki. Co prawda według mnie najlepsze są te czerwcowe, ale jak dobrze poszukamy to uda nam się już teraz dostać pyszne i pachnące.

Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby tych pysznych, słodkich i pachnących latem owoców. Sezon na truskawki nie trwa długo, więc trzeba się śpieszyć i korzystać ile się da. Bardzo lubię z nich przygotowywać różne smakołyki.

Moją propozycją dla Was będą podwieczorki z truskawkami w roli głównej. Otóż truskawki można podać z ryżem, makaronem, z goframi czy jako dodatek do naleśników. Myślę, że moje propozycje sprawdzą się również na lekki i słodki obiad.


Truskawki to również samo zdrowie:

- Zawierają dużo witamin,

- Mnóstwo witaminy C,

- Witaminę B1, B2, PP,

- Doskonale wpływają na przemianę materii,

- Wzmacniają kości, zęby i pracę mięśni,

- Działają oczyszczająco na nasz organizm i odtruwająco,

- Chronią przed anemią,

- Działają bakteriobójczo,


Niestety zdarzają się osoby, które nie mogą jeść truskawek, ponieważ są na nie uczulone.


Najlepsze są truskawki prosto z krzaczka:)


Moja propozycja na desery z truskawkami:

Ryż na mleku z truskawkami.
Taki ryż możemy przygotować bardzo szybko na pyszny podwieczorek. Ryż polany truskawkowym gorącym musem z nutką cynamonu to coś pysznego. Dodam też że, sprawdzi się również na lekki letni obiad.

Podwieczorki z truskawkami w roli głównej.


Składniki:
2 woreczki ryżu ( łącznie 20 dag )
1 szklanka mleka
szczypta soli
woda do gotowania

Sos truskawkowy:
50 dag świeżych truskawek
cukier trzcinowy do smaku
1 łyżeczka mielonego cynamonu

Wykonanie:

1. Wodę zagotowujemy z mlekiem i szczyptą soli, wkładamy ryż w woreczkach i gotujemy do miękkości ryżu. Następnie ugotowany ryż dokładnie odsączamy z wody i wyjmujemy z woreczków.

2. Truskawki myjemy i bardzo dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki, miksujemy blenderem na gładki mus i przekładamy do garnka.

3. Mus z truskawek zagotowujemy dodając cynamon i cukier do smaku.

4. Na talerze nakładamy porcje ryżu i polewamy truskawkowym gorącym musem.

5. Podajemy i smacznego.

 

Makaron z truskawkami i nutką kardamonu.
Sezon truskawkowy trwa na dobre, można już kupić pyszne i pachnące truskawki, lub zerwać je prosto z krzaczka. Polecam więc przygotować taki obiad z makronu i truskawek. Będzie bardzo pysznie i pachnąco. Kardamonu radzę dodać według uznania, ja nie żałowałam, ale cóż...uwielbiam:)

Podwieczorki z truskawkami w roli głównej.


Składniki:
około 30 dag świeżych truskawek
10 dag serka waniliowego homogenizowanego
cukier do smaku
mielony kardamon według uznania
25 dag dowolnego makaronu ( u mnie penne )
sól do gotowania

Wykonanie:

1.Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki. Następnie miksujemy blenderem na gładki mus. Dodajemy serek waniliowy, cukier do smaku i kardamon ( ja kardamonu dałam jedną małą płaską łyżeczkę ) według uznania, miksujemy do połączenia się składników.

2.Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, gdy będzie miękki dokładnie odcedzamy.

3. Na talerze nakładamy porcje makaronu i polewamy sosem truskawkowym. Podajemy.

4. Smacznego.

 

Naleśniki z truskawkami i delikatnym serkiem.
Lubicie naleśniki? Bo ja tak i to bardzo, najbardziej te na słodko z owocami. Udało mi się dostać pyszne i aromatyczne truskawki, do tego delikatny i lekki serek. Całość dopełnia czekolada. Czy może być coś pyszniejszego?...polecam na deser.

Podwieczorki z truskawkami w roli głównej.

 

Składniki:

Ciasto:
półtorej szklanki mleka
półtorej szklanki mąki pszennej
2 jajka
cukier do smaku
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia

Dodatkowo:
35 dag serka naturalnego delikatnego
cukier puder do smaku
30 dag świeżych truskawek
5 dag mlecznej czekolady
olej do smażenia

Wykonanie:

1. Składniki ciasta miksujemy na gładkie, bez grudek o odpowiedniej konsystencji ciasto. Następnie na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki, usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i dokładnie studzimy.

2. Truskawki płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki, a truskawki kroimy w małą kosteczkę.

3. Serek ucieramy z cukrem pudrem do smaku, dodajemy truskawki i dokładnie mieszamy, lekko je rozcierając.

4. Naleśniki smarujemy serkiem z truskawkami i składamy w kopertę.

5. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dekorujemy nią naleśniki. Podajemy.

 

Czekoladowe gofry z serkiem i truskawkami.
Zapraszam na niezwykle pyszne czekoladowe gofry z delikatnym serkiem i z aromatycznymi i świeżymi truskawkami. Napiszę, że pysznie wyglądają, pachną i smakują. Polecam na podwieczorek.

Podwieczorki z truskawkami w roli głównej.

 

 

Składniki:

Ciasto:
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki tortowej
15 dag masła lub margaryny
4 jajka
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
5 dag mlecznej czekolady

Dodatkowo:
35 dag serka delikatnego naturalnego
cukier puder do smaku
1 łyżka miodu prawdziwego
50 dag świeżych truskawek
5 dag mlecznej czekolady
odrobina oleju

Wykonanie:

1. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie lekko studzimy. Masło lub margarynę roztapiamy i również lekko studzimy. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy płynną czekoladę i dokładnie miksujemy. Stopniowo dodajemy pozostałe składniki: mąką, proszek do pieczenia, mleko i przestudzone masło lub margarynę. Miksujemy na gładkie bez grudek ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
2. Gofrownicę za pomocą pędzelka smarujemy olejem, następnie dobrze rozgrzewamy, nakładamy ciasto i pieczemy gofry. Powinno nam wyjść 12 sztuk. Upieczone gofry dobrze studzimy.
3. Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy. Tak około 40 dag truskawek kroimy w drobną kosteczkę. ( Pozostałe truskawki odkładamy do dekoracji ). Serek ucieramy z cukrem pudrem do smaku i miodem, dodajemy truskawki i dokładnie mieszamy lekko je rozcierając.
4. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odłożone truskawki kroimy w plasterki. Na dobrze wystudzone gofry nakładamy serek, posypujemy startą czekoladą i dekorujemy pokrojonymi truskawkami.
5. Smacznego.

 

Smacznych inspiracji życzę.

 

 

Babeczka35 01.06.2017 22:12
Dziękuję i polecam:)
Patrycja33 23.05.2017 00:36
ależ smakowitości tutaj widzę, aż ślinka leci :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak