Do tej pory pokrzywę traktowałam jako chwast, ale po przygotowaniu pierwszego przepisu bardzo się do niej przekonałam. Można z niej przygotować różne smakołyki od słodkości po dania wytrawne. Warto się przełamać, a zobaczycie, że Wam posmakuje.
A teraz kilka ciekawostek o pokrzywie:
- Najlepiej jest zrywać młode listki i najlepiej robić to w rękawiczkach. Majowe pokrzywy są najlepsze.
- Ma bogate zastosowanie w kosmetyce, w kuchni i w lecznictwie.
- Jest bogata w białko, mangan, magnez, potas, żelazo, witaminy A, B i C, B2 i K,
- Sparzoną pokrzywę można spożywać na surowo, jako dodatek np. do sałatek.
- Najlepiej jest ją zrywać z dala od ruchliwych dróg.
- Ma właściwości bakteriobójcze.
Tutaj przedstawiam Wam kilka przepisów z wykorzystaniem pokrzywy:
Pizza z pokrzywą.
Pokrzywę jadłam pierwszy raz i muszę przyznać się,że już na stałe każdej wiosny zagości w mojej kuchni.W tej wersji jest bardzo pyszna.
Składniki:
Farsz:
pęczek młodych pokrzyw ( najlepiej same czubki )
2 łyżki masła
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki śmietany 12 %
sól i pieprz do smaku
Ciasto:
2 dag drożdży
2 łyżki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 jajko
2 łyżki śmietany 12 %
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
półtorej szklanki mąki pszennej
Dodatkowo:
10 dag startego żółtego sera
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszki
Wykonanie:
1. Pokrzywy płuczemy i osączamy z nadmiaru wody,następnie drobno siekamy. Czosnek obieramy i również drobno kroimy.Na patelni rozgrzewamy masło wrzucamy czosnek,chwilę przesmażamy uważając żeby za mocno nie przypiec,dodajemy pokrzywy i dusimy kilka minut,Na koniec dodajemy śmietanę,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,chwilę jeszcze dusimy.Studzimy.
2. Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem i cukrem.Dodajemy do mąki razem z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto.
3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,wykładamy do blaszki posmarowanej masłem o średnicy 23 cm.Na ciasto wykładamy farsz.
4. Pizzę pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni.Pod koniec pieczenia pizzę posypujemy serem żółtym i zapiekamy chwilę aż ser się rozpuści.
5.Smacznego.
Muffinki z pokrzywą i miętową bitą śmietaną.
Muffinki z pokrzywą wymyśliłam sama, według mnie są pyszne. Pokrzywa jest w nich bardzo wyczuwalna , ale w połączeniu z bitą śmietaną smakuje doskonale.
Składniki:
Ciasto:
2 małe jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek oleju
pokrzywa ( pół pęczka )
Dodatkowo:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
1 galaretka o smaku miętowo-jabłkowym
Wykonanie:
1.Liście pokrzywy płuczemy o dokładnie osączamy z wody.Następnie miksujemy blenderem na gładka masę.Powinno być 3 łyżki zmiksowanej masy.
2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,następnie dodajemy olej i chwilkę miksujemy.Na koniec dodajemy obie mąki,proszek do pieczenia i zmiksowaną pokrzywę.Całość dokładnie mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek ( ja dodatkowo używam papierowych papilotek ).
4. Następnie pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.Studzimy.
5. Odkładamy 2 płaskie łyżki sypkiej galaretki.Pozostałą galaretkę rozpuszczamy z połowie szklanki gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
6. Śmietanę ubijamy na sztywno,stopniowo dodajemy galaretkę i dokładnie ubijamy.
7. Muffinki dekorujemy bitą śmietaną.Odstawiamy do stężenia.Przed podaniem posypujemy odłożoną sypką galaretką.
8.Smacznego.
Pokrzywowe naleśniki z twarożkiem i jajkiem.
Naleśniki z pokrzywą? Czemu nie. Robiłam już pizzę i muffinki, teraz przyszła kolej na naleśniki. Pokrzywa w naleśnikach jest lekko wyczuwalna. Ponieważ są bardzo syte przygotowałam je na obiad.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mleka
1 jajko
1 kopiasta szklanka mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia
sól do smaku
1 szklanka listków pokrzywy
Dodatkowo:
3 jajka
25 dag sera białego
sól do smaku
5 łyżek śmietany 12 %
olej do smażenia
szczypiorek według uznania
Wykonanie:
1. Listki pokrzywy płuczemy i osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładką masę, powinno nam wyjść 2 kopiaste łyżki masy pokrzywowej.
2. Składniki ciasta miksujemy na gładkie i bez grudek o odpowiedniej konsystencji ciasto, dodajemy pokrzywę i dokładnie miksujemy.
3. Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i studzimy.
4. Jajka gotujemy na twardo, następnie studzimy, obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
5. Szczypiorek myjemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy.
6. Ser biały mieszamy ze śmietaną i solą do smaku.
7. Każdy naleśnik smarujemy serkiem, posypujemy startym jajkiem i posiekanym szczypiorkiem, następnie zwijamy ruloniki.
8. Naleśniki są gotowe do podania. Smacznego.
Omlet z pokrzywami.
Jeżeli lubicie omlety to możecie przygotować taki o to z pokrzywą. Sprawdzi się na śniadanie i kolację, ale jeśli podacie go z ulubioną sałatką to również na obiad. Pokrzywa nie jest za bardzo wyczuwalna. Dodam też, że omlet jest bardzo syty.
Składniki:
1 szklanka listków pokrzywy
1 ząbek czosnku
3 jajka
2 łyżeczki mąki pełnoziarnistej pszennej
biały pieprz mielony do smaku
sól do smaku
1 kopiasta łyżeczka suszonej natki pietruszki
odrobina oleju do smażenia
1 płaska łyżka masła
Wykonanie:
1. Listki pokrzywy ( najlepiej młode ) płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w paseczki.
2. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek, przesmażamy dosłownie kilka chwil uważając, żeby za mocno nie przypiec. Następnie dodajemy masło i pokrzywę, dusimy kilka minut, często mieszając. Pokrzywa będzie taka lekko chrupiąca.
3. Jajka roztrzepujemy dokładnie z natką pietruszki, mąką oraz solą i pieprzem do smaku.
4. Następnie masę jajeczną wlewamy na patelnię i smażymy aż dobrze się zetnie, delikatnie zsuwamy na duży talerz, a następnie stroną nie usmażoną zsuwamy z powrotem na patelnię i dosmażamy.
5. Usmażony omlet osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Zwijamy w rulonik i podajemy gorący. Smacznego.
6. Smacznego.
Życzę smacznych inspiracji