Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Półfrancuskie słodkości.

Ciastka półfrancuskie to idealne rozwiązanie gdy mamy ochotę na coś słodkiego lub gdy chcemy poczęstować gości. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, a pięknie udekorowane ucieszą każdego i będą ozdobą stołu.

Ciastka półfrancuskie to idealne rozwiązanie gdy mamy ochotę na coś słodkiego lub gdy chcemy poczęstować gości. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, a pięknie udekorowane ucieszą każdego i będą ozdobą stołu.

Mój przepis na ciasto półfrancuskie jest sprawdzony i pewny, bo już wypróbowany wiele razy. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko, zagniatamy składniki, formujemy kulę i do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie wyrabiamy ciasteczka. Po upieczeniu ciasto jest wielowarstwowe, dodam, że jest niesłodkie, więc trzeba do niego słodkie nadzienie lub obficie oprószyć cukrem. Można od razu upiec z nadzieniem lub po upieczeniu przełożyć. Nadzienie może być dowolne, może to być budyń, bita śmietana, krem czekoladowy, a dodatkiem ulubione sezonowe owoce.


Może się skusicie na którąś z moich propozycji, tylko pamiętajcie, że ładnie przygotować i podać. Zapraszam:)

 

Moje propozycje, zapraszam:

Półfrancuskie kwadraty z bitą śmietaną i truskawkami.

Zapraszam na bardzo pyszne półfrancuskie ciastka z bardzo lekkim śmietankowo - owocowym kremem. Zapewniam, że nikt im się nie oprze. Nie dość, że są pyszne to ładnie się prezentują. Polecam na podwieczorek. Upieczcie, a będziecie zachwyceni. Zapraszam:)

Półfrancuskie słodkości.
Składniki:


Ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

25 dag masła lub margaryny

1 jajko

pół szklanki śmietany 12 %


Krem śmietankowy:

250 ml śmietanki kremówki 30 %

cukier puder do smaku

około 1 szklanka świeżych truskawek

2 łyżki żelatyny

50 ml gorącej wody


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

cukier puder do oprószenia ciastek

 

Wykonanie:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut. Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty o wielkości takiej jakiej chcemy mieć ciastka. Następnie układamy ja blaszkach do pieczenia ( blaszek niczym nie wykładamy ) i pieczemy w temperaturze 190 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Upieczone kwadraty dokładnie studzimy.


2. Krem śmietankowy: Truskawki myjemy i bardzo dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki i miksujemy blenderem ręcznym na gładki mus. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Do ubitej śmietanki dodajemy mus z truskawek i cukier do smaku, dokładnie ubijamy, następnie dodajemy płynną żelatynę i dokładnie ubijamy.


3. Przekładanie:Kwadraty ciasta przekładamy kremem i oprószamy obficie cukrem pudrem. Ja krem przełożyłam do rękawa cukierniczego z ozdobą końcówką, ponieważ chciałam żeby ładnie wyglądało.


4. Podajemy i życzę smacznego.

 

Półfrancuskie ciastka z malinowym budyniem.

Niby proste ciastka, ale jak pyszne, zapewniam, że nie można im się oprzeć. Pyszne warstwowe ciasto przełożone pachnącym malinami budyniem. Polecam na podwieczorek. Zapraszam:)

 Półfrancuskie słodkości.

Składniki:


Ciasto:

25 dag masła lub margaryny

25 dag mąki tortowej

1 jajko

pół szklanki śmietany 12 %


Budyń:

1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )

półtorej szklanki mleka

cukier do smaku

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

25 dag świeżych malin


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

cukier puder do posypania ciastek


Wykonanie:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na 60 minut do schłodzenia.


2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty, wielkość zależy od nas jak duże chcemy mieć ciastka, następnie układamy je na suchej blaszce i pieczemy w temperaturze 190 stopni około 20 minut do zrumienienia. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Upieczone studzimy.


3. Budyń: W pół szklanki mleka rozpuszczamy budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy do zgęstnienia. Budyń zdejmujemy z ognia i wsypujemy umyte i osuszone maliny, energicznie mieszamy, żeby maliny dokładnie połączyły z budyniem, dodajemy również cukier do smaku i dokładnie mieszamy. Budyń lekko studzimy.


4. Tak przygotowanym budyniem przekładamy ciastka i na koniec oprószamy cukrem pudrem. Odstawiamy do stężenia budyniu. Po tym czasie ciastka są gotowe do podania.


5. Smacznego.

 

Półfrancuskie rożki z budyniem.

Polecam bardzo pyszne półfrancuskie rożki. Idealne na podwieczorek. Po za czasem oczekiwania przygotowuje je się bardzo szybko. Wielowarstwowe ciasto z budyniem to bardzo pyszne połączenie.Zapraszam :)

Półfrancuskie słodkości.
Składniki:


Ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

25 dag masła lub margaryny

1 jajko

pół szklanki śmietany 12 %


Budyń:

2 szklanki mleka

2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy )

4 łyżki cukru


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

cukier puder do oprószenia rożków


Wykonanie:


1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut.


2. W połowie mleka rozpuszczamy budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń studzimy.


3. Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty. Na każdy nakładamy po porcji budyniu, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi.


4. Tak przygotowane rożki układamy na blaszce ( niczym nie wyłożonej ) i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia.


5. Upieczone rożki studzimy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy.


6. Smacznego.

 

Półfrancuskie rożki z nutellą.

 Wielowarstwowe ciasto i nutella...to coś pysznego. Polecam na podwieczorek. Zapraszam:)

Półfrancuskie słodkości.
Składniki:


Ciasto:

25 dag mąki tortowej

25 dag masła lub margaryny

1 jajko

pół szklanki śmietany 12 %


Dodatkowo:

20 dag nutelli

mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:


1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut.


2. Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty. Na każdy nakładamy po 1 łyżeczce nutelli i składamy na pół i zlepiamy brzegi.


3. Tak przygotowane rożki układamy na blaszce ( niczym nie wyłożonej ) i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia.


4. Upieczone rożki studzimy i podajemy.


6. Smacznego.

 

Smacznych inspiracji życzę.

Ola1984 22.07.2017 10:54
Pysznie wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak