Półprodukty ze sklepowej półki zazwyczaj zawierają składniki, które tak na prawdę są zbędne, porównując je z tymi przygotowanymi w domu prawie w ogóle nie różnią się smakiem, a jedynie składem i ceną, jaka finalnie wyjdzie za przygotowanie.
Gdyby ktoś kiedyś mi powiedział, że będę sama robiła placki do tortilli, czy inne półprodukty w domu, to stwierdziłabym, że zwariował, ale kiedy spróbowałam raz, to całkowicie zrezygnowałam z zakupu tych, które można przygotować zdrowiej i taniej.
Dla przykładu: domowe masło orzechowe (cena za kg zależna od ceny zakupionych orzechów): 100% orzechów,
pierwsze lepsze masło orzechowe ze sklepowej półki (cena ok. 24 zł/kg): 69% orzechów, olej słonecznikowy, dekstroza, całkowicie utwardzony tłuszcz palmowy, sól.
Oczywiście zdarzają się producenci, którzy wytwarzają w pełni naturalne produkty, ale ich cena zwykle jest dwa razy większa, więc moim zdaniem nie warto przepłacać, bo można w kilka chwil zrobić w tej samej cenie dużo większą porcję, nie trudząc się przy tym za bardzo.
Sprawdzone w pełni naturalne półprodukty:
Mleko kokosowe
Składniki (na ok. 400 ml):
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 2 szklanki wrzątku
Przygotowanie:
- Ekspresowe: wiórki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut, następnie blendujemy przez kilka minut i przelewamy całość przez sitko wyłożone gazą, dobrze odciskamy.
- Standardowe: wiórki zalewamy 1 szklanką wrzątku, odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie dolewamy 1/2 szklanki wrzątku i miksujemy blenderem przez kilka minut. Następnie odciskamy mleko za pomocą gęstego sitka lub gazy. Pozostałe po odciśnięciu wiórki zalewamy pozostałym wrzątkiem, miksujemy i ponownie odciskamy.
Masło orzechowe 100%
Składniki:
- 500 g dowolnych orzechów
- (opcjonalnie) sól
Przygotowanie:
Orzechy prażymy przez chwilę na suchej patelni lub w piekarniku (kupując orzechy prażone tą czynność pomijamy).
Wrzucamy je do blendera kielichowego lub większego malaksera i blendujemy ok. 10-15 minut lub do czasu utworzenia masła o pożądanej przez nas konsystencji. Opcjonalnie solimy do smaku.
Paprykowe placki tortilla
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 160 ml wrzątku
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ostrej lub słodkiej mielonej papryki (by uzyskać zwykłe placki, to paprykę pomijamy)
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, mieloną paprykę i oliwę z oliwek, mieszamy.
Do mąki wlewamy wrzątek. Początkowo ciasto mieszamy widelcem, a następnie zagniatamy.
Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 5 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy i wycinamy na kształt koła o średnicy patelni.
Patelnię (najlepiej taką do naleśników) mocno rozgrzewamy. Kładziemy rozwałkowany placek (na suchą patelnię), a gdy na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki odwracamy na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy.
Zdejmujemy i przykrywamy wilgotną ściereczką.
Pasta tahini 100%
Składniki:
- 1 szklanka łuskanych ziaren sezamu
Przygotowanie:
Sezam prażymy przez chwilę na suchej patelni (nie jest to konieczne, ale po uprażeniu smak jest lepszy), przekładamy do blendera i miksujemy tak jak masło orzechowe do pożądanej konsystencji.