Cenimy je za wyborny smak i wartości odżywcze. Pomidory, bo o nich mowa, to skarbnica:
-składników mineralnych - znajdziemy w nich potas, fosfor, magnez i żelazo;
- mikroelementów- jod, miedź, cynk, fluor
- witamin- C, beta-karoten, witaminy z grupy B
- likopenu- substancja o właściwościach przeciwnowotworowych, której ilość zwiększamy poprzez obróbkę termiczną pomidorów.
Zwłaszcza w okresie letnim chętnie sięgamy po pomidory świeże. Prawdziwymi szczęściarzami są ci, którzy mogą zrywać je prosto z krzaczka. Wielu z nas docenia również smak pomidorów suszonych. Kiedy pierwszy raz takich skosztowałam, od razu je pokochałam. Jak mówią znawcy, najsmaczniejsze są te, które suszone są bezpośrednio na słońcu. A że ostatnio nasze polskie słoneczko dawało się nam we znaki, postanowiłam spożytkować je do przygotowania czegoś wyjątkowego. Poniżej prezentuję efekt naszej wspólnej pracy. Efekt niesamowity. Pomidory suszone w piekarniku pozostają daleko w tyle (choć i takie często goszczą na moim stole- w końcu w naszym klimacie bardzo gorących dni umożliwiających suszenie pomidorów mamy niewiele).
Przejdźmy więc do praktyki.
Składniki:
· 2-3 kg pomidorów- najlepsze o małej zawartości wody, mięsiste
· 3/4 łyżeczki soli
· łyżeczka suszonego oregano
· łyżeczka suszonej bazylii
· olej rzepakowy lub oliwa
Pomidory przecinamy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową świecącą stroną do góry. Pomidory układamy ciasno, podczas suszenia znacznie się skurczą, posypujemy delikatnie solą.
Przykrywamy je kratką, a na kratce układamy pojedynczą warstwę gazy- będzie stanowiła doskonałą ochronę przed wszelkiego rodzaju robakami.
Tak przygotowaną blachę wynosimy na dwór w nasłonecznione miejsce.
Pomidory suszymy na słońcu ok. 5-6 dni, pamiętając by cały czas padały na nie promienie słoneczne i by chować je na noc do domu w suchym miejscu.
Kiedy pomidory się ususzą, przekładamy je do słoiczków- z podanej proporcji wyjdą 2 słoiczki o pojemności ok. 200 ml.
Zalewamy olejem rzepakowym lub oliwą- tłuszcz musi dokładnie pokryć pomidory.
Do każdego słoiczka dodajemy ok. 1/3 łyżeczki soli, pół łyżeczki oregano i bazylii podgrzanych uprzednio na suchej patelni. Słoiczki szczelnie zamykamy. Po 2- 3 dniach możemy zajadać pyszne domowe pomidory suszona na słońcu. Smak i aromat niepowtarzalny.