Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pomidory suszone na polskim słońcu

Cenimy je za niesamowity smak i dużą wartość odżywczą. Latem sięgamy po te świeże, ale wielu z nas lubi również smak tych suszonych. Dziś sposób na domowe pomidory suszone na słońcu. Polskie słońce też daje radę ;)

Cenimy je za wyborny smak i wartości odżywcze. Pomidory, bo o nich mowa, to skarbnica:

-składników mineralnych - znajdziemy w nich potas, fosfor, magnez i żelazo;

- mikroelementów- jod, miedź, cynk, fluor

- witamin- C, beta-karoten, witaminy z grupy B

- likopenu-  substancja o właściwościach przeciwnowotworowych, której ilość zwiększamy poprzez obróbkę termiczną pomidorów.

Pomidory suszone na polskim słońcu

Zwłaszcza w okresie letnim chętnie sięgamy po pomidory świeże. Prawdziwymi szczęściarzami są ci, którzy mogą zrywać je prosto z krzaczka. Wielu z nas docenia również smak pomidorów suszonych. Kiedy pierwszy raz takich skosztowałam, od razu je pokochałam. Jak mówią znawcy, najsmaczniejsze są te, które suszone są bezpośrednio na słońcu. A że ostatnio nasze polskie słoneczko dawało się nam we znaki, postanowiłam spożytkować je do przygotowania czegoś wyjątkowego. Poniżej prezentuję efekt naszej wspólnej pracy. Efekt  niesamowity. Pomidory suszone w piekarniku pozostają daleko w tyle (choć i takie często goszczą na moim stole- w końcu w naszym klimacie bardzo gorących dni umożliwiających suszenie pomidorów mamy niewiele).

Pomidory suszone na polskim słońcu

Przejdźmy więc do praktyki.

 

Składniki:
· 2-3 kg pomidorów- najlepsze o małej zawartości wody, mięsiste
· 3/4 łyżeczki soli
· łyżeczka suszonego oregano
· łyżeczka suszonej bazylii
· olej rzepakowy lub oliwa

Pomidory przecinamy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową świecącą stroną do góry. Pomidory układamy ciasno, podczas suszenia znacznie się skurczą, posypujemy delikatnie solą.

Pomidory suszone na polskim słońcu

Przykrywamy je kratką, a na kratce układamy pojedynczą warstwę gazy- będzie stanowiła doskonałą ochronę przed wszelkiego rodzaju robakami.

Pomidory suszone na polskim słońcu
Tak przygotowaną blachę wynosimy na dwór w nasłonecznione miejsce.

Pomidory suszymy na słońcu ok. 5-6 dni, pamiętając by cały czas padały na nie promienie słoneczne i by chować je na noc do domu w suchym miejscu.

Pomidory suszone na polskim słońcu

Kiedy pomidory się ususzą, przekładamy je do słoiczków- z podanej proporcji wyjdą 2 słoiczki o pojemności ok. 200 ml.

Pomidory suszone na polskim słońcu

Zalewamy olejem rzepakowym lub oliwą- tłuszcz musi dokładnie pokryć pomidory.

Pomidory suszone na polskim słońcu

Do każdego słoiczka dodajemy ok. 1/3 łyżeczki soli, pół łyżeczki oregano i bazylii podgrzanych uprzednio na suchej patelni. Słoiczki szczelnie zamykamy. Po 2- 3 dniach możemy zajadać pyszne domowe pomidory suszona na słońcu. Smak i aromat niepowtarzalny.

Pomidory suszone na polskim słońcu

Pomidory suszone na polskim słońcu

Pomidory suszone na polskim słońcu

Pomidory suszone na polskim słońcu

Pomidory suszone na polskim słońcu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak